Comisia Europeană, nou avertisment României, după modificarea Codurilor penale: Se vor lua „măsuri imediate şi decisive”

Comisia Europeană are în vedere noi contramăsuri împotriva României în urma relaxării legislaţiei anti-corupţie, a declarat marţi un purtător de cuvânt al executivului comunitar, citat de agenţia dpa.

30 apr. 2019, 19:41
Comisia Europeană, nou avertisment României, după modificarea Codurilor penale: Se vor lua „măsuri imediate şi decisive”

Reacţia survine după votul dat săptămâna trecută în parlamentul român pentru revizuirea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală, notează agenţia de presă, amintind că la începutul lunii Comisia Europeană a avertizat România asupra unor „măsuri imediate şi decisive” dacă parlamentul votează respectivele modificări.

Răspunzând marţi unei întrebări adresate de un jurnalist, purtătorul de cuvânt comunitar a spus: „Dacă întrebarea dumneavoastră se referă la măsuri imediate şi decisive în cazul pe care l-aţi menţionat, răspunsul este Da. Da, se va întâmpla”. El nu a menţionat însă în ce ar consta măsurile despre care a vorbit, transmite Agerpres.

Citeşte şi: Preşedintele PPE, mesaj dur către PSD-ALDE: Este descurajator să vezi că o coaliţie de guvernare schimbă Codul Penal pentru liderul lor

Potrivit agenţiei dpa, o posibilitate ar fi lansarea unei proceduri de infringement, a cărei etapă finală ar putea fi sesizarea de către Comisia Europeană a Curţii de Justiţie a UE. O altă posibilitate ar fi activarea articolului 7, măsură deja luată împotriva Ungariei şi Poloniei. Activarea articolului 7 poate implica suspendarea dreptului de vot al unui stat în Consiliul UE, dar cu condiţia ca toate celelalte state membre să fie de acord cu o asemenea sancţiune.

Citeşte şi: Comisia Europeană analizează cu atenţie modificarea Codurilor Penal şi de Procedură Penală


loading...