Ungaria, pedepsită de UE cu tăierea a 70% din fondurile europene. Măsură fără precedent luate împotriva „infractorilor democraţiei”

Ungaria va rămâne fără fondurile de peste 5 miliarde de euro din PNRR, dar și fără 70% din principalele programe finanțate cu fonduri UE în exercițiul bugetar 2021-2027.

14 sept. 2022, 16:27
Ungaria, pedepsită de UE cu tăierea a 70% din fondurile europene. Măsură fără precedent luate împotriva „infractorilor democraţiei”

UE va îngheța finanțarea pentru membrii care încalcă regulile democratice, a declarat șeful executivului comunitar în discursul său anual de politică privind starea Uniunii, susţinut miercuri 14 septembrie. Practic în joc sunt miliardele pregătite pentru Ungaria, pe care guvernul Viktor Orban le pierde din cauza corupției.

Decizia referitoare la ţara vecină ar urma să fie anunțată de comisarul european pentru buget, austriacul Johannes Hahn, în zilele următoare. Practic, executivul UE are timp până miercurea viitoare să propună reducerea fondurilor pentru Ungaria, din cauza legilor maghiare privind achizițiile publice, pe care executivul de la Bruxelles le-a denunțat de multă vreme, acuzând că alimentează corupția.

Motivul tăierii fondurilor, fără precedent în UE, este încălcarea repetată de către guvernul Viktor Orban a regulilor statului de drept, precum și încălcarea independenței justiției.

Citeşte şi Apa din țara noastră, vândută la sume infime în Ungaria, după ce ministrul UDMR a cerut românilor să facă economie

În plus, guvernul Orban este acuzat că direcționează sume uriașe din fondurile europene către rețeaua de oligarhi din jurul său.

Potrivit unei scrisori interne a comisarului pentru buget Johannes Hahn, citate de Die Presse, 70 la sută din fondurile cuvenite Ungariei în trei programe operaționale ale UE ar urma să fie reținute. În plus, fluxul de bani către fundații de interes public controlate de apropiați ai premierului Viktor Orbán, va fi oprit.

Ungaria ar avea dreptul la un total de 21,7 miliarde de euro în actuala perioadă bugetară, din 2021 până în 2027.

Citeşte şi Femeile din Ungaria vor trebui să asculte bătăile inimii fătului, înainte de a avorta. Hotărârea este obligatorie şi a fost legiferată

Forintul maghiar și obligațiunile au slăbit miercuri, după ce presa locală a raportat că Comisia Europeană ar putea propune să fie impuse sancțiuni financiare Ungariei. Budapesta a promis că va înființa o agenție anticorupție și a spus în mod repetat că speră la un acord cu Bruxelles-ul.