Comisia Europeană, vești noi despre vaccinul AstraZeneca! Europa va primi nouă milioane de doze suplimentare

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că dozele de vaccin AstraZeneca vor ajunge în Europa cu o săptămână mai devreme decât era programat inițial.

31 ian. 2021, 21:09
Comisia Europeană, vești noi despre vaccinul AstraZeneca! Europa va primi nouă milioane de doze suplimentare

Mai mult, AstraZeneca va livra cu nouă milioane de doze mai mult într-o primă fază către Europa.

„AstraZeneca va livra nouă milioane de doze suplimentare în primul trimestru (40 de milioane în total), comparativ cu oferta de săptămâna trecută și va începe livrările cu o săptămână mai devreme decât era programat.

Compania își va extinde, de asemenea, capacitatea de producție în Europa”, a transmis Ursula von der Leyen pe contul său de Twitter.

Vaccinul a fost aprobat în Europa

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a confirmat vineri folosirea în Uniunea Europeană pentru persoane în vârstă de peste 18 ani, precizând că vaccinul este adaptat, de asemenea, persoanelor în vârstă

UE a autorizat vineri comercializarea vaccinului AstraZeneca/Oxford împotriva COVID-19, al treilea care va fi aprobat în blocul comunitar după cel al Pfizer/BioNTech şi cel al grupului Moderna, a anunţat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

UE este într-o dispută cu AstraZeneca, companie care a făcut un parteneriat cu Universitatea Oxford din Marea Britanie pentru a-şi dezvolta vaccinul, după ce producătorul farmaceutic a anunţat săptămâna trecută că va reduce livrările în primul trimestru din cauza unor probleme de producţie la o fabrică din Belgia.

”EMA a recomandat emiterea unei autorizaţii de punere pe piaţă condiţionată a vaccinului împotriva covid-19 al AstraZeneca (…) la persoane în vârstă de la 18 ani”, a anunţat într-un comunicat autoritatea euroepană de reglementare în domeniu, cu sediul la Amsterdam.

Vaccinul anti-COVID AstraZeneca, noi controverse

Vaccinul anti-COVID AstraZeneca este privit cu reticenţă de state precum Italia şi Germania din punct de vedere al eficienţei în cazul persoanelor în vârstă, chiar dacă serul a fost autorizat vineri de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA). Cele două ţări au anunţat că vor folosi vaccinul cu precădere în cazul populaţiei tinere.

Germania nu recomandă vaccinul AstraZeneca împotriva coronavirusului persoanelor care au peste 65 de ani, deoarece „nu există date disponibile în prezent pentru a stabili cât de eficient este vaccinul peste 65 de ani”.

Într-o declarație a Comisiei Permanente pentru Vaccinuri din cadrul Institutului Robert Koch, principala agenție de sănătate publică din Germania, se spune că „nu există date disponibile în prezent pentru a stabili cât de eficient este vaccinul peste 65 de ani”, conform Financial Times.

Comisia Permanentă pentru Vaccinuri din cadrul Institutului Robert Koch a recomandat folosirea vaccinului AstraZeneca doar pentru persoanele cu vârste cuprinse între 18 și 64 de ani.