Vaccinul AstraZeneca nu e recomandat persoanelor care au peste 65 de ani. Avertismentul Germaniei

Germania nu recomandă vaccinul AstraZeneca împotriva coronavirusului persoanelor care au peste 65 de ani, deoarece "nu există date disponibile în prezent pentru a stabili cât de eficient este vaccinul peste 65 de ani".

28 ian. 2021, 16:59
Vaccinul AstraZeneca nu e recomandat persoanelor care au peste 65 de ani. Avertismentul Germaniei
Vaccinul AstraZeneca nu e recomandat persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani. Avertismentul Germaniei

Vaccinul AstraZeneca nu e recomandat persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani. Într-o declarație a Comisiei Permanente pentru Vaccinuri din cadrul Institutului Robert Koch, principala agenție de sănătate publică din Germania, se spune că „nu există date disponibile în prezent pentru a stabili cât de eficient este vaccinul peste 65 de ani”, conform Financial Times.

Citeşte şi AstraZeneca adânceşte criza vaccinurilor din Europa. Compania s-a retras de la discuţiile de miercuri, cu UE

Vaccinul AstraZeneca nu e recomandat persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani

Comisia Permanentă pentru Vaccinuri din cadrul Institutului Robert Koch a recomandat folosirea vaccinului AstraZeneca doar pentru persoanele cu vârste cuprinse între 18 și 64 de ani.

Conform RKI, cele două vaccinuri aprobate de autoritățile UE – BioNTech / Pfizer și Moderna – au fost considerate „echivalente din punctul de vedere al siguranței și eficacității”.

„Avem date care arată o producție masivă de anticorpi împotriva virusului la vârstnici, similar cu ceea ce vedem la persoanele mai tinere. Este posibil ca unele țări, din prudență, să folosească vaccinul nostru pentru tineri. E bine. Nu există suficiente vaccinuri pentru toată lumea. Deci, dacă vor să folosească un alt vaccin pentru persoanele în vârstă și vaccinul nostru pentru cei mai tineri, care este problema?”, spunea recent pentru cotidianul La Republica şeful AstraZeneca, Pascal Soriot.

Citeşte şi Alexandru Rafila: AstraZeneca va fi disponibil din luna februarie. Îl vom găsi și în cabinetele medicilor de familie

Vaccinul anti-COVID AstraZeneca ar putea ajunge în România în curând. „Aceste doze ne vor permite să deschidem alte centre de vaccinare”

Dr. Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID, a declarat marţi că vaccinul anti-COVID dezvoltat de compania AstraZeneca ar putea fi autorizat peste câteva zile, iar primele doze ar putea ajunge în România în primele săptămâni din februarie.

„În momentul în care vom avea autorizarea de punere pe piaţă de la compania AstraZeneca şi sperăm ca acest lucru să se întâmple pe data de 29 ianuarie, foarte probabil în primele două săptămâni ale lunii februarie se va derula calendarul de livrare şi vom recepţiona dozele alocate României pentru luna februarie”, a declarat col. Valeriu Gheorghiţă, în cadrul unei conferinţe de presă.

Coordonatorul campaniei de vaccinare a explicat că România va putea deschide noi centre de vaccinare după ce va primi vaccinul anti-COVID al AstraZeneca.

„Aceste doze ne vor permite să deschidem alte centre de vaccinare care să permită programarea persoanelor în acest centre suplimentare. Data la care vor fi înfiinţate va fi comunicată în momentul în care noi vom avea un calendare de livrare”, a adăugat col. Gheorghiţă.

De asemenea, dr. Gheorghiţă a spus că România se numără printre ţările cu un rată ridicată de vaccinare împotriva noului coronavirus.