Comisia Europeană vrea să confişte activele îngheţate ale Rusiei. Banii ar urma să ajungă în Ucraina, drept despăgubiri pentru pagubele provocate de război

Comisia Europeană a propus miercuri confiscarea activelor îngheţate ale Rusiei pentru a pedepsi Moscova pentru invazia Ucrainei, explorând opţiuni legale cu partenerii UE pentru a compensa Kievul pentru pagubele aduse ţării, informează Reuters.

30 nov. 2022, 13:44
Comisia Europeană vrea să confişte activele îngheţate ale Rusiei. Banii ar urma să ajungă în Ucraina, drept despăgubiri pentru pagubele provocate de război

Comisia Europeană vrea să confişte activele îngheţate ale Rusiei, în condiţiile în care funcţionari din Uniunea Europeană, Statele Unite şi alte ţări occidentale dezbat de luni de zile cum să sechestreze în mod legal activele ruseşti deţinute în străinătate – atât de stat, cât şi private – îngheţate prin sancţiuni după războiul împotriva Ucrainei.

În majoritatea statelor membre UE, sechestrarea bunurilor îngheţate este posibilă legal numai în cazul în care există o condamnare penală. Şi mai este o problemă, multe bunuri ale cetăţenilor ruşi aflaţi pe lista neagră sunt greu de sechestrat sau chiar de îngheţat pentru că sunt înregistrate ca aparţinând unor membri ai familiei sau altor persoane, ca paravan.

Citeşte şi: Propagandiştii de top ai lui Putin, îngrijoraţi că Rusia va învinsă de Ucraina: „Ar fi un dezastru!”

„Am blocat 300 de miliarde de euro din rezervele Băncii Centrale ruse şi am îngheţat 19 miliarde de euro din banii oligarhilor ruşi”, a anunţat Ursula von der Leyen, preşedinta executivului UE, într-un comunicat de presă.

Ea a spus că nu peste mult timp, UE şi partenerii săi ar putea gestiona fondurile şi să le investească. Încasările ar merge către Ucraina, ceea ce în cele din urmă ar compensa pagubele provocate ţării.

„Vom lucra la un acord internaţional cu partenerii noştri pentru a face acest lucru posibil. Şi împreună, putem găsi căi legale de a ajunge la asta”, potrivit Ursulei von der Leyen.

Citeşte şi: Mesajul emoționant transmis de un soldat de pe frontul din Ucraina către toate mamele: „O să ne întoarcem toți și-o să ne faceți ceva bun de mâncare!” VIDEO

Ea a mai spus că UE propune înfiinţarea unui tribunal special, susţinut de Naţiunile Unite, „pentru a investiga şi urmări penal crima de agresiune a Rusiei”.

UE va lucra pentru a înfiinţa un tribunal special care să judece „crimele Rusiei” în Ucraina, a anunţat miercuri preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen, răspunzând unei solicitări a Kievului.

„Vom colabora cu Curtea Penală Internaţională (CPI) şi vom ajuta la înfiinţarea unui tribunal special care să judece crimele Rusiei”, a explicat ea într-o postare pe Twitter. „Împreună cu partenerii noştri, ne vom asigura că Rusia plăteşte pentru devastările pe care le-a provocat, folosind fondurile îngheţate ale oligarhilor şi activele băncii sale centrale”, a mai precizat ea, citată de France Presse.

Rusia afirmă că îngheţarea rezervelor băncii sale centrale şi a bunurilor cetăţenilor săi sunt ilegale. Ea respinge că invazia, pe care o numeşte „operaţiune militară specială” pentru dezarmarea vecinului său, echivalează cu o agresiune ilegală împotriva Ucrainei, aminteşte Reuters.