Adina Vălean a primit aviz pozitiv din partea Comisiei JURI a Parlamentului European. Audierea în Comisia de transporturi, joi

Adina Vălean, propunerea României pentru funcţia de comisar european pentru Transporturi, a primit marți, cu unanimitate de voturi, aviz pozitiv din partea Comisiei JURI a Parlamentului European. Anunţul a fost făcut de europarlamentarul Daniel Buda, membru al comisiei juridice, pe Facebook. Peste două zile, Adina Vălean va fi audiată în Comisia de transporturi a Parlamentului European, iar în 27 noiembrie, în plenara de la Strasbourg, Ursula von der Leyen va cere votul de încredere asupra întregii Comisii Europene.

12 nov. 2019, 05:03
Adina Vălean a primit aviz pozitiv din partea Comisiei JURI a Parlamentului European. Audierea în Comisia de transporturi, joi

„Doamna Adina Vălean, undă verde din partea Comisiei de Afaceri Juridice din Parlamentul European! Astăzi, comisia de Afaceri Juridice din Parlamentul European a analizat conflictele de interes potențiale sau reale ale celor 3 comisari desemnați în viitoarea Comisie a doamnei Ursula von der Leyen, mai exact colega mea, doamna Adina Vălean, Comisar propus pentru Transporturi, domnul Oliver Varhelyi, Comisar propus pentru Vecinătate și Extindere și domnul Thierry Breton, Comisar propus pentru Piața Internă.

După 3 minute și jumătate, timp în care a fost evaluată declarația, concluzia unanimă, cu 21 de voturi pentru și niciun vot împotrivă, a fost că doamna Adina Vălean îndeplinește standardele europene de integritate pentru a ocupa funcția de comisar european”, a anunţat europarlamentarul Daniel Buda, pe Facebook.

Confirmarea de către această comisie a absenţei oricărui conflict de interese este o condiţie prealabilă pentru a avea loc şi audierea candidaţilor în comisiile de specialitate aferente portofoliilor alocate, conform Regulamentului de procedură al Parlamentului European.

Pentru Adina Vălean urmează audierea în Comisia de transporturi a Parlamentului European, programată pentru joi.

„Sunt convins că și în cadrul comisiilor de fond, doamna Adina Valean va confirma și va obține avizul pentru a deține funcția de Comisar European pentru Transporturi”, a mai scris Daniel Buda.

Tot marţi, Comisia JURI din PE a analizat şi situaţiile lui  Oliver Várhelyi, propunerea Ungariei pentru funcția de comisar european, şi Thierry Breton, propunerea Franței pentru portofoliul Pieței interne. 

La fel ca în cazul lui Vălea, Oliver Várhelyi a primit aviz pozitiv cu unanimitate de voturi. În schimb, Thierry Breton a trecut la limită de Comisia Juridică, votul fiind 12 – 11. 

Adina Vălean, audiată marţi în Comisia de afaceri europene din Parlamentul României

Primii candidaţi propuşi de cele trei ţări pentru posturile de comisari europeni – Sylvie Goulard (Franţa), Rovana Plumb (România) şi Laszlo Trocsanyi (Ungaria) – au fost respinşi de JURI.

Candidaţii desemnaţi de restul ţărilor membre ale UE (cu excepţia Regatului Unit) au fost audiaţi în perioada 30 septembrie – 8 octombrie.