Adina Vălean, audiată marţi în Comisia de afaceri europene din Parlamentul României

Adina Vălean, propunerea României pentru funcția de comisar european, va fi audiată marți comisia de specialitate din Parlament, conform unor surse politice, citate de digi24.ro. 

11 nov. 2019, 09:29
Adina Vălean, audiată marţi în Comisia de afaceri europene din Parlamentul României

Potrivit aceloraşi surse, audierea va fi stabilită în ședința Birourilor Permanente Reunite, care este programată pentru marţi, ora 10. Adina Vălean ar putea să ajungă în fața comisiei de la ora 11.

Audierea în comisia de specialitate este prevăzută în legislația națională, iar, după ce Parlamentul este informat despre propunerea de comisar european, persoana desemnată răspunde întrebărilor din Comisia reunită de afaceri europene. Avizul comisiei este consultativ.

Adina Vălean a fost propusă de Guvernul Orban pentru funcția de comisar european, iar președintele desemnat al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a acceptat propunerea.

Adina Vălean, acceptată comisar european din partea României

Pe 14 noiembrie, Adina Vălean va fi audiată în Parlamentul European, în Comisia JURI, comisia care a respins-o pe Rovana Plumb.

Audierea comisarilor desemnaţi de România, Ungaria şi Franţa vor avea loc pe 14 noiembrie

Propunerea Adinei Vălean a stârnit un val de controverse. USR a precizat că Guvernul PNL a început cu stângul guvernarea pentru că a trimis la Bruxelles propunerea fără consultarea Parlamentului.

„Ludovic Orban ne-a privit în ochi și ne-a spus „Absolut de acord!” în privința consultării partidelor și Parlamentului înainte de nominalizarea comisarului european.

Apoi a semnat un text scris cu USR în care noi ne angajam să dăm votul de învestitură guvernului, iar PNL și dl. Orban se angajau printre altele că: „Propunerea României de comisar european va fi o persoană competentă și integră, nominalizată în urma consultării partidelor și audiată în comisiile de specialitate ale Parlamentului.”

Înțeleg că dl. Orban s-a șters pe pantofi cu acordul politic și a trimis propunerea de comisar fără nicio consultare. Ba mai mult, este deja acceptată de Comisia Europeană”, a scris Cătălin Drulă, deputat USR, pe pagina de Facebook.

USR se plânge că nu au fost consultaţi în privinţa nominalizării comisarului european: Orban s-a şters pe pantofi cu acordul politic