Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor: Evaziunea fiscală sancţionată cu amendă dacă prejudiciul nu depăşeşte 100.000 de euro

Publicat: Miercuri, 20 Mai 2020 08:30 // Actualizat: Miercuri, 20 Mai 2020 08:30 // Sursa: romaniatv.net
Deputații juriști au decis, marți, ca în cazul infracţiunilor de evaziune fiscală să se acorde o amendă dacă prejudiciul nu depăşeşte 100.000 euro şi este recuperat integral. Fapta de evaziune fiscală nu se mai pedepsește dacă este plătit prejudiciul plus 20% din totalul acestuia. 

Proiectul de lege urmează să intre în dezbaterea plenului Camerei Deputaților care este și forul decizional. 

Citește și: 30 de măşti, acordate gratuit de Ministerul Sănătăţii. Senatul a aprobat proiectul

Comisia juridică a reexaminat legea privind modificarea şi completarea art.10 din Legea nr.241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, ca urmare a deciziei CCR de neconstituţionalitate.

Amendamentele au fost propuse și susținute de PSD: 
  • În cazul săvârşirii unei infracţiuni de evaziune fiscală, dacă în cursul urmăririi penale sau al judecăţii, prejudiciul cauzat este acoperit integral, iar valoarea acestuia nu depăşeşte 100.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se poate aplica pedeapsa cu amendă.
  • Dacă prejudiciul cauzat şi recuperat în aceleaşi condiţii este de până la 50.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se aplică pedeapsa cu amenda. 
  • Dacă în cursul urmăririi penale sau în cursul judecăţii până la pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti definitive, prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile este acoperit integral, fapta nu se mai pedepseşte, făcându-se aplicarea dispoziţiilor art. 16 alin. (1) lit. h) din Legea nr.135/2010 privind Codul de procedură penală.
La sfârșitul anului 2018 Parlamentul a adoptat proiectul de lege 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale. Deputații PNL, PMP şi USR au sesizat CCR, care a decis să accepte obiecţiile de neconstituţionalitate. 
 

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
amendă Camera Deputaţilor evaziune fiscală proiect
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8398
RON
04 Jun
noapte 10 °
zi 25 °
Ultimele joburi adaugate
24 H