Comisia juridică din Senat a dat aviz negativ în cazul lui Varujan Vosganian

Senatorii din Comisia juridică au dat marţi aviz negativ în cazul solicitării Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie privind începerea urmăririi penale pentru Varujan Vosganian, urmând ca plenul Senatului să decidă, a declarat Cătălin Boboc (PNL), membru al acestui for.

RomaniaTV.net
01 oct. 2013, 12:40
Comisia juridică din Senat a dat aviz negativ în cazul lui Varujan Vosganian

„Astăzi, Comisia juridică a avut de dat un aviz pentru solicitarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la solicitarea începerii urmăririi penale pentru senatorul Varujan Vosganian. Comisia a dat un aviz negativ pentru că rezultatul votului este 5 la 5. Plenul Senatului va decide”, a spus Boboc, potrivit Agerpres.

Senatorul liberal Varujan Vosganian a declarat, la finalul şedinţei Comisiei juridice a Senatului, că plenul este suveran în a lua o decizie faţă de solicitarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie privind începerea urmăririi penale împotriva sa.

„Senatul nu este un detaliu procedural. Senatul face parte din procedură. În mod greşit se crede că Senatul dă doar un aviz şi că, dacă avizul nu e favorabil, atunci el împiedică actul Justiţiei. Senatul este cel care decide dacă fapta sesizată incumbă responsabilităţii politice a demnitarului sau este o faptă cu conotaţii de natură legală. (…) Senatul nu trebuie să voteze atât pentru mine. Eu sunt o persoană care, atunci când interesul naţional o cere, poate fi sacrificată. În 2006 am fost pion pentru o zi şi mi-am retras candidatura, acum sunt pentru o lună subminator. Dar sunt convins că, în adâncul sufletului, niciun parlamentar nu crede o iotă din această gogoriţă privind completul pentru siguranţa naţională. Senatul trebuie să voteze pentru demnitatea sa, pentru statutul pe care îl care şi care a fost statuat încă de la Constituţia din 1866”, a spus Vosganian, fost ministru al Economiei. 

Pe 3 septembrie, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a solicitat Senatului şi Preşedinţiei declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale faţă de ministrul Economiei, Varujan Vosganian, respectiv faţă de fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu.

Faptele reţinute în sarcina celor doi au fost săvârşite în perioada în care aveau calitatea de ministru al Economiei şi formează obiectul unui dosar al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.