Comisia Juridică din Senat a decis RELUAREA VOTULUI în cazul Dan Şova

Comisia Juridică a Senatului a decis, miercuri, reluarea votului în cazul Dan Șova, după decizia CCR privind neconstituţionalitatea hotărârii privind avizul solicitat de DNA pentru reţinerea şi arestarea social-democratului. Punctul de vedere al comisiei va fi trimis conducerii Senatului.

27 mai 2015, 09:09
Comisia Juridică din Senat a decis RELUAREA VOTULUI în cazul Dan Şova

Senatorii jurişti au votat, miercuri, propunerea reprezentanţilor PSD ca procedura referitoare la solicitarea DNA în cazul senatorului Dan Şova să fie reluată.

Decizia a fost luată cu patru voturi „pentru”, trei voturi „împotrivă” şi o abţinere. În favoarea deciziei de reluare a votului au votat reprezentanţii PSD, UNPR şi PLR, iar împotrivă cei de la PNL.

Liberalii au solicitat ca votul dat în luna martie, în plen, să fie interpretat în sensul încuviinţării reţinerii şi arestării lui Dan Şova, însă propunerea acestora a fost respinsă în comisie.

Senatorul PSD Ioan Chelaru, care a propus „resupunerea cererii Parchetului la vot împreună cu un proiect de hotărâre”, a explicat că acest lucru înseamnă reluarea întregii proceduri în cazul Şova.

„În noile condiții legislative, este necesară reluarea întregii proceduri, de la cererea Parchetului”, a spus Chelaru.

„Nu pot să explic, pentru că nu înțeleg cum să reluăm o procedură care s-a desfășurat absolut regulamentar, o procedură pe care nu a contestat-o absolut nimeni. Ba, mai mult, avem și un vot consemnat într-un proces-verbal pe care, de asemenea, nimeni nu l-a contestat. E o chichiță, o găselniță a PSD prin care pe de-o parte mai lungește lucrurile, pe de altă parte vor să meargă spre un rezultat pe care și l-au propus, sunt convins, pentru că în urma deciziei Curții se simplifică, în plen, situația domnului senator Șova și a tuturor cererilor de acest fel, pentru că numărul necesar de voturi este mai mic„, a fost replica lui Cătălin Boboc (PNL), președintele Comisiei juridice a Senatului.

Punctul de vedere al Comisiei Juridice urmează să fie trimis Biroului Permanent.

CITEŞTE ŞI CAZUL DAN ŞOVA. Augustin Zegrean, şeful CCR: Senatorii ştiu exact ce au de făcut

PUNCTUL DE VEDERE, TRIMIS LA BP

Chestorul liberal al Senatului, Cristian Bodea, membru în Comisia juridică, a declarat, după şedinţă, punctul de vedere înaintat Biroului permanent va conține atât varianta propusă de PNL de reinterpretare a votului din 25 martie, cât și propunerea PSD de reluare a întregii proceduri, adăugând că cea din urmă variantă nu a fost admisă în comisie, ci doar a întrunit un număr mai mare de voturi față de propunerea avansată de PNL.

Comisia juridică a întocmit un raport care a fost deja depus la Biroul permanent, care conține ambele soluții. Se prezintă în el soluția propusă de PNL și voturile întrunite și soluția propusă de PSD și voturile întrunite, urmând ca Biroul permanent să decidă pentru că BP a cerut doar o părere Comisiei juridice. Nu e un raport ca la o lege normală sau cum s-a dat la cerere. (…) Pe ordinea de zi a Biroului permanent de acum nu este acest punct de vedere. Comisia avea termen până marțea viitoare, dar noi, liberalii, vom cere să discutăm și acest punct de vedere dacă tot îl avem deja, pentru a putea demara, dacă tot este să o luăm de la capăt, procedurile cât mai repede. (…) (Varianta PSD — n.r.) a avut patru la trei cu o abținere. Nu a fost declarată admisă, noi în raportul Comisiei nu am trecut că a fost admisă. E o propunere care a cumulat cele mai multe voturi„, a declarat acesta, precizând că pentru a fi admisă propunerea PSD ar fi trebuit să primească un vot în plus.

Bodea a subliniat că liberalii au fost surprinși de faptul că social-democrații doresc, pe lângă reluarea votului, și o nouă audiere a senatorului Dan Șova.

„Decizia e a BP și în BP ei au nouă la patru și acolo decid cum doresc. Dar mie mi-e clar că planul lor este de a relua votul. Ce ne surprinde pe noi în toată această strategie PSD este că vor să îl și audieze pe Șova, să își mai plângă de milă, să îl mai miruiască și la comisie. Nu știu de ce vor această prelungire. Poate că vor să meargă până în toamnă cu el, se tem că nu îl pot apăra și atunci îl mai țin și peste vară să își facă concediul liniștit, pe la mare pe undeva”, a susținut Bodea.

Biroul permanent al Senatului a solicitat, marți, Comisiei juridice să întocmească un punct de vedere, până în data de 2 iunie, referitor la decizia Curții Constituționale prin care a fost declarată neconstituțională Hotărârea Senatului privind rezultatul votului exprimat în urma cererii DNA de încuviințare a reținerii și arestării preventive a lui Dan Șova.

CITEŞTE ŞI Dan Şova: NU demisionez din Senat şi nici nu intenţionez să îmi dau demisia

În opinia sa, PSD dorește revotarea cererii DNA în cazul Șova. „Cei din PSD încearcă să plimbe motivarea Curții Constituționale pe la Comisia juridică, în plen și peste tot, pentru că vor să forțeze revotarea cererii DNA în cazul Șova. Acest lucru este, bineînțeles, un abuz. Nu scrie nicăieri în motivarea Curții că votul Senatului, dat deja, este neconstituțional. Votul este dat și rămâne dat. Nu poți să dai ‘ignore’ unui vot al senatorilor așa ca într-un joc pe calculator. Ce vor face cu acest vot în momentul în care vor propune reluarea votului în cazul Șova?„, a completat liberalul.

Curtea Constituțională a României arată în motivarea privind cazul Dan Șova că hotărârea prin care Senatul răspunde cererii de încuviințare a reținerii sau arestării unui membru al Camerei trebuie să fie adoptată cu respectarea dispozițiilor constituționale referitoare la cvorumul de adoptare — majoritatea membrilor prezenți la ședința plenului în care se supune aprobării cererea adresată de PÎCCJ, prin intermediul ministrului Justiției.