Deputaţii jurişti au avizat ARESTAREA lui Ioan Oltean: „Mai mare umilinţă nu am suferit” UPDATE

Deputaţii din Comisia juridică au avizat favorabil, miercuri, cererea procurorilor DNA de arestare preventivă a deputatului Ioan Oltean, urmărit penal pentru trafic de influenţă şi complicitate la abuz în serviciu. Decizia a fost luată cu 14 voturi ”pentru”, patru ”împotrivă” şi trei abţineri. Ulterior, deputaţii jurişti au avizat favorabil şi cererea de reţinere şi arestare a lui Cătălin Teodorescu.

02 dec. 2015, 06:48

UPDATE 14.05 Comisia juridică a Camerei Deputaților a avizat favorabil şi cererea DNA pentru arestarea preventivă a deputatului Cătălin Teodorescu, decizia fiind luată cu 15 voturi „pentru”, trei „împotrivă” și trei abțineri. „Le-am spus colegilor că sunt nevinovat”, a spus Teodorescu, la finalul audierii.

Le-am spus colegilor că sunt nevinovat. Tot ceea ce am făcut, dacă se poate numi o vină, este că am făcut parte din acea comisie și am aprobat un raport de evaluare vizat de toți specialiștii și, bineînțeles, întocmit de către un evaluator expert autorizat. (…) Sunt nevinovat, sper că vor vota omenește și nu politic„, a afirmat Teodorescu.

Potrivit acestuia, evaluarea terenului din Pitești nu a fost prea mare pentru un teren de 62.000 de metri pătrați, ultracentral.

UPDATE 13.40 Deputatul PNL Cătălin Teodorescu a venit, miercuri, în faţa Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor pentru a fi audiat, urmând ca juriştii să dea, în urma dezbaterilor, un aviz pentru solicitarea DNA de arestare preventivă a acestuia. La sosirea în Comisia juridică, deputatul a refuzat să facă declaraţii, afirmând că va face mai multe precizări la finalul şedinţei.

UPDATE 13.20 Comisia juridică a Camerei Deputaților va înainta plenului raport de încuviințare a cererii DNA de a arestării preventive a deputatului Ioan Oltean, decizia fiind luată cu 14 voturi „pentru”, 4 voturi „împotrivă” și 3 abțineri, a anunțat vicepreședintele comisiei Ciprian Nica.

UPDATE 13.10 Ioan Oltean a ieşit de la Comisia Juridică.

„M-am prezentat in fata comisiei pentru a-mi apara dreptul la libertate si pentru a-mi justifica nevinovatia. Am spus toate argumentaele care pledeaza in inexistenta faptelor. Ioan Oltean nu a savarsit nici trafic de influenta si nici complicitate la abuz in serviciu.

Un lucru este esential: nu am fost niciodata in localitatea Chitila si nu am fost niciodata la biserica din Chitila. Nu l-am cunoscut pe denuntator, parintele Alexandrescu, si nu am luat bani de la Mihai Rotaru.

Nu am fost sef nicaieri, decat sef de partid.

In fata comisiei am prezentat probele din care rezulta in mod cert nevinovatia mea. Daca eu nu ma pot apara, nimeni nu ma poate apara. Mai mare umilinta din cauza mass-media nu am suferit”, a spus Ioan Oltean la ieşirea de la audieri.

UPDATE 12.10 Şedinţa Comisiei Juridice a început. Deputatul Ioan Oltean a ajuns şi el la Comisia juridică. Întrebat de jurnalişti dacă dorește să fie salvat de colegi de la arestul preventiv, Ioan Oltean a spus: „Nu, vreau să mă salvez eu„.

UPDATE 12.00 Şedinţa Comisiei Juridice urmează să inceapă. Deputatul Ioan Oltean va fi audiat de membrii comisiei. 

UPDATE 10.40 Deputaţii Ioan Oltean şi Cătălin Teodorescu îşi consultă dosarele penale ajunse pe masa parlamentarilor. La ora 12.00, cei doi se vor prezenta în faţa colegilor din Comisia juridică pentru a-şi susţine punctul de vedere.

Potrivit deciziei Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor, votul în plen asupra ridicării imunităţii celor doi ar urma să aibă loc pe 9 decembrie.

PNL şi PSD au anunţat că vor vota în favoarea cererilor justiţiei.

––––––––––––––––––––––––––––

Președintele Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, Bogdan Ciucă, anunţat că, miercuri, vor fi chemați la audieri Ioan Oltean şi Cătălin Teodorescu, după care se va decide prin vot dacă se dă raport favorabil sau nefavorabil pentru fiecare dintre cereri. Materialul transmis spre analiză Camerei Deputaților cuprinde patru volume însumând peste 1.000 de file. Deciziile Comisiei juridice în astfel de cazuri sunt consultative, hotărârea fiind luată de plenul Camerei Deputaților.

Procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a cerut sesizarea președintelui Camerei Deputaților pentru încuviințarea arestării preventive a deputaților Ioan Oltean și Cătălin Teodorescu, urmăriți penal în dosarul despăgubirilor ANRP către omul de afaceri Mihai Rotaru.

Şefa DNA l-a sesizat pe procurorul general al României pentru a cere președintelui Camerei Deputaților încuviințarea arestării preventive a lui Cătălin Teodorescu, la data faptei membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP), pentru abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, acesta fiind trimis în judecată sub control judiciar în altă cauză, și a lui Ioan Oltean, pentru trafic de influență și complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

CITEŞTE ŞI: Dosarul ANRP: Cine a mai făcut denunţuri împotriva lui Ioan Oltean şi Crinuţei Dumitrean