Comisia parlamentară condusă de Florin Iordache reia dezbaterile pe Legile Justiţiei

Comisia specială privind Legile justiţiei va relua, marţi, dezbaterile privind statutul judecătorilor şi procurorilor, în urma deciziilor luate de parlamentari până în acest moment, Statele Unite anunţând că îşi exprimă „preocuparea” în legătură cu modificările legislative.

28 nov. 2017, 08:06
Comisia parlamentară condusă de Florin Iordache reia dezbaterile pe Legile Justiţiei

Parlamentarii reiau, marţi, pentru a cincea zi, dezbaterile în cazul propunerilor de modificare a Legilor Justiţiei.
În cele patru zile anterioare în care au avut loc discuţii pe marginea acestui subiect, parlamentarii au adoptat un amendament referitor la numirea conducerii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, potrivit căruia preşedintele României nu poate refuza numirea acestora.

De asemenea, parlamentarii au modificat Statutul procurorilor şi judecătorilor. Astfel, preşedintele României nu va mai putea refuza motivat o singură dată numirea judecătorilor şi procurorilor. Amendamentul a fost propus de UNJR şi susţinut de PSD-ALDE şi UDMR.

În urma acestor dezbateri parlamentare, Statele Unite au anunţat că îşi exprimă „preocuparea” în legătură cu modificările propuse de Comisia parlamentară specială, avertizând că măsurile riscă să afecteze acţiunile de combatere a corupţiei şi independenţa justiţiei din România.

Citeşte şi: Departamentul de Stat al SUA: Propunerile pentru legile justiţiei slăbesc statul de drept şi periclitează lupta impotriva corupţiei

„Statele Unite observă cu preocupare că Parlamentul României analizează proiecte de lege care ar putea submina acţiunile de combatere a corupţiei şi ar putea slăbi independenţa justiţiei în România. Aceste legi, propuse iniţial de Ministerul Justiţiei, ameninţă progresele înregistrate de România în ultimii ani pentru construirea unor instituţii judiciare puternice, protejate de interferenţe politice”, se arată într-un comunicat postat pe site-ul Departamentului de Stat american.

„Îndemnăm Parlamentul României să respingă propunerile care slăbesc statul de drept şi afectează combaterea corupţiei”, precizează Departamentul de Stat.

În acelaşi context, BEx al PNL a decis, luni, să atace la CCR hotărârea de constituire a Comisiei speciale pentru legile justiţiei, apreciind că această comisie a fost înfiinţată prin încălcarea dispoziţiilor Regulamentului şedinţelor comune, neavând posibilitatea de a elabora rapoarte.

„PNL a decis să atace la CCR hotărârea de constituire a Comisiei care se ocupă de elaborarea unor proiecte de legi pe domeniul justiţiei sau de punerea în acord a codurilor cu deciziile CCR. În opinia noastră, Comisia comună specială a fost constituită în mod eronat, cu încălcarea dispoziţiilor Regulamentului şedinţelor comune”, a precizat, luni, deputatul PNL Gabriel Andronache, după şedinţa BEx.

El a invocat articolul 8, alin. 6, şi articolul 13 din Regulamentul şedinţelor comune, în care se prevede că o comisie comună specială nu poate prezenta rapoarte decât plenului comun.