Departamentul de Stat al SUA: Propunerile pentru legile justiţiei slăbesc statul de drept şi periclitează lupta impotriva corupţiei

Publicat: Luni, 27 Noiembrie 2017 21:47 // Actualizat: Marţi, 28 Noiembrie 2017 08:41 // Sursa: romaniatv.net

Departamentul de Stat al SUA îşi exprimă îngrijorarea faţă de faptul că Parlamentul României ia în calcul o legislaţie care ar putea submina lupta anticorupţie şi ar putea afecta independenţa sistemului judiciar şi îndeamnă Parlamentul să respingă propunerile care slăbesc statul de drept.

"Statele Unite remarcă cu îngrijorare că Parlamentul României discută o legislaţie care ar putea submina lupta anticorupţie şi ar putea slăbi independenţa sistemului judiciar din România", se arată într-o declaraţie de presă intitulată "România  - propuneri care afectează independenţa sistemului judiciar", aparţinând lui Heather Nauert, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

Declaraţia consemnează că "legislaţia, care a fost propusă iniţial de Ministerul Justiţiei, ameninţă progresele pe care România le-a făcut în ultimii ani pentru a construi instituţii judiciare puternice, protejate de interferenţa politică".

"Îndemnăm Parlamentul României să respingă propunerile care slăbesc statul de drept şi pun în pericol lupta împotriva corupţiei", se arată în finalul declaraţiei.

Citeşte şi Reacţia lui Florin Iordache după criticile Departamentului de Stat privind legile Justiţiei

Şi ambasadorul Statelor Unite ale Americii, Hans Klemm, a declarat, luni, că urmăreşte cu foarte mare atenţie dezbaterile din Parlament privind legile justiţiei, având "îngrijorări foarte serioase privind propunerile iniţiale ale ministrului Justiţiei".

În ceea ce priveşte pachetul de legi ale Justiţiei pregătit iniţial de către ministrul Justiţiei şi prezentat ulterior Parlamentului, urmărim îndeaproape evoluţia şi aşteptăm să vedem ce modificări vor apărea în Parlament şi care va fi forma finală rezultată din comisie. Aşa cum aţi menţionat, avem îngrijorări foarte serioase privind propunerile iniţiale ale ministrului Justiţiei. Motivul îngrijorării noastre este acela că în ultimii 15 ani România a dus o luptă din ce în ce mai credibilă împotriva corupţiei de nivel înalt şi mediu. România a creat independenţă judiciară, a înfiinţat instituţii care se ocupă cu descoperirea infracţiunilor şi a corupţiei, mă refer aici în principal la DNA. În ce priveşte situaţia din regiune, Statele Unite cred că România este ţara cu cea mai credibilă luptă împotriva corupţiei. Desigur, se mai pot face multe lucruri în ceea ce priveşte prevenţia şi educaţia, însă România are rezultate excepţionale în ce priveşte pedepsirea corupţilor”, a declarat ambasadorul SUA.

Citeşte şi Lia Olguţa Vasilescu, despre cererea Departamentului de Stat al SUA: Să ne indice ei ce articol slăbeşte lupta împotriva corupţiei

loading...
2 Comenteaza // Vezi comentarii
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
daca sunt in articol si in arraay daca sunt in articol si in arraay
28 nov 08:54
Răspunde | Votează email 0 email
un roman
Serios? Asta este urmarea vizitei de "lucru" in SUA si a discutilor la Departamentul de Stat a trubadurului penal Orban! Romania nu este colonia Statelor Unite!
27 nov 23:53
Răspunde | Votează email 1 email
S-o ros...
Bucuria unora la victoria lui Trump nu este pe masura, la mesajul Departamentului de Stat transmis recent. Un regim DEFECT, al ultimilor (14) ani in Romania, in care intalnim Justitie la comanda si implicarea Serviciilor precum in vremuri de trista amintire (pe care le confirma si cel ce a stat in frunte 10 ani, Base) nu poate fi REFORMAT din cauza dezinformarilor permanente ale unui mecanism international, prezentat de altfel si de Trump, in campania electorala. Sa spunem numai faptul ca Soros este si el implicat (nementionand si fortele care il sustin), astfel incat (si) la nivelul conducerii Justitiei si Serviciilor se regasesc oamenii acestuia. Daca Trump este "ocupat" cu problemele cu rusii, aparatul "din umbra" ce a preluat SUA de pe vremea lui Eisenhower (dupa infrangerea lui Hitler), sa fim realisti, nu poate fi reformat sau macar redirectionat de un nou Presedinte si de o mana de oameni adusi. Insa, sfidarea actualului Presedinte de catre "SISTEM" cred ca e prea mult ! Chiar daca unii informatori se numesc (ambasadorii) Klemm sau Maior, chiar daca un Coldea sau Kovesi (grad 33), dupa spusele lui Ghita, sunt agenti americani. Se poate si sa se cedeze in acest moment, sa vedem pana unde se poate merge. Avem experienta regimului comunist in domeniul suportabilitatii. Numai ca cetateanul de rand va sti cum sa voteze (daca mai conteaza si votul). Si, tocmai din acest motiv, asa-zisa dreapta pierde alegerile mai tot timpul.
1
EUR
4.7536
RON
15 Oct
noapte 9 °
zi 23 °
Ultimele joburi adaugate
24 H