Comisia SIPA continuă audierile. Printre invitaţi - judecătorul Cristi Danileţ. Cine a avut acces ilegal la arhivă

Publicat: Marţi, 24 Aprilie 2018 06:50 // Actualizat: Marţi, 24 Aprilie 2018 13:32 // Sursa: romaniatv.net

Comisia parlamentară de anchetă a Camerei Deputaţilor şi Senatului privind clarificarea aspectelor ce ţin de desfiinţarea Direcţiei Generale de Protecţie şi Anticorupţie (DGPA) continuă marţi audierile, printre cei invitaţi fiind Cristi Danileţ, fost consilier al ministrului Justiţiei.

UPDATE. Preşedintele Comisiei de anchetă SIPA, Viorel Salan, a declarat marţi, după audierea judecătorului Cristi Danileţ, că acesta a confirmat că există lacune în respectarea procedurilor şi prevederilor legale cu privire la desfiinţarea arhivei SIPA. 

Nu numai domnul Danileţ, dar şi celelalte persoane care au fost audiate azi, au scos în evidenţă că într-adevăr, termenul de 90 de zile care era prevăzut în Hotărârea de Guvern nr. 127/2006 (privind desfiinţarea Direcţiei Generale de Protecţie şi Anticorupţie din subordinea Ministerului Justiţiei - n.r.) era un termen insuficient pentru a putea să desfăşoare toate activităţile procedurale care erau prevăzute în Hotărâre. Aspectele semnalate, zic eu, pot să ducă la multe clarificări în ceea ce priveşte respectarea legii. Un lucru este cert. Nu s-au avut în vedere actele normative incidente care vizează constituirea arhivei, respectiv predarea ei care era unul dintre obiectivele principale prevăzute în Hotărârea de Guvern nr. 127. Poate nu au gândit complexitatea unei asemenea activităţi şi poate că raţionamentele au fost numai la desfiinţarea structurii, fără să ia în calcul toate celelalte elemente foarte importante. Cei care au venit şi azi au scos în evidenţă aceste lacune", a afirmat Salan, după terminarea şedinţei Comisiei.

Întrebat dacă au fost copiate documente din arhiva SIPA, Viorel Salan a răspuns: "Atâta timp cât a existat un copiator chiar şi într-o zonă adiacentă poate să existe şi asemenea supoziţii, dar până în momentul de faţă nu am ajuns la elemente care să ducă cu certitudine la o asemenea idee".

Chestionat dacă Cristian Danileţ, în perioada în care era consilier al fostului ministrul al Justiţiei, Monica Macovei, avea certificat ORNISS când a accesat arhiva, deputatul PSD, Viorel Salan, a replicat: "În perioada 2006-2007 a avut acces la informaţii clasificate în baza unui certificat ORNISS.

De asemenea, întrebat dacă au existat persoane care să fi intrat ilegal în arhivă, şeful Comisiei SIPA a spus: "Ilegal înseamă că nu făceau parte din Comisie sau că nu au deţinut certificat ORNISS. Noi nu putem să ne pronunţăm în acest moment din acest punct de vedere".

Nu în ultimul rând, la întrebarea dacă au fost şantajaţi magistraţi, Salan a răspuns: "Există în mape, din câte declară persoanele care au fost audiate. (...) Pot să vă răspund altfel. Direcţia Generală de Protecţie şi Anticorupţie avea două misiuni de bază la nivelul Ministerului Justiţiei. Prima era cea de culegere de date şi informaţii cu privire la personalul care intra în incidenţa sa, din punct de vedere legislativ, cea de-a doua, ca şi structură de securitate, la nivelul ministerului."

Comisia de anchetă l-a audiat marţi pe judecătorul Cristian Danileţ, fost consilier al fostului ministru al Justiţiei Monica Macovei şi fost membru în comisiile de inventariere. Printre alţii audiaţi s-au numărat şi Andreea Iurea, fost membru în comisiile de inventariere, Florin Teodor Andronache, angajat SRI şi domnul Valentin Gigi Ignuţă, preşedintele comisiei de inventariere.

Comisia parlamentară de anchetă privind arhiva SIPA, care a fost înfiinţată în septembrie 2017 de către Parlament şi care s-a reactivat la jumătatea lunii martie, după o lungă perioadă de pauză, se reuneşte din nou marţi, iar printre cei chemaţi la audieri se numără judecătorul Cristi Danileţ, fost membru în comisiile de inventariere, şi Valentin Ignuţă, preşedintele comisiei de inventariere. 

Comisia parlamentară se va întruni de la ora 9.30.

La şedinţă au fost chemaţi pentru audieri Andreea Iurea, fost membru în comisiile de inventariere, judecătorul Cristian Danileţ, fost consilier al ministrului Justiţiei şi fost membru în comisiile de inventariere, Cătălin Zlotea, subofiţer operativ ANP, Florin Teodor Andronache, angajat SRI şi Valentin Gigi Ignuţă, preşedintele comisiei de inventariere. 

Comisia parlamentară de anchetă privind arhiva SIPA, care a fost înfiinţată în septembrie anul trecut de Parlament, dar care nu a avut activitate o lungă perioadă, s-a reunit în 13 martie, când a fost audiat fostul director al Agenţiei Naţionale de Integritate Horia Georgescu.

În 20 martie, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a decis să pună la dispoziţia comisiei parlamentare de anchetă privind arhiva SIPA toate documentele şi înscrisurile aflate în arhiva CSAT în legătură cu Direcţia Generală de Protecţie şi Anticorupţie. 

Comisia de anchetă a arhivei SIPA a fost înfiinţată la finalul lunii septembrie 2017 de către Parlament pentru a clarifica aspectele legate de desfiinţarea Direcţiei Generale de Protecţie şi Anticorupţie.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, declara în luna octombrie a anului trecut, în faţa comisiei de anchetă privind arhiva SIPA, că a fost avertizat când a fost numit în funcţie că la minister există o bombă cu ceas care ticăie şi că ea se numeşte arhiva SIPA. Toader a mai spus că în arhiva fostului serviciu secret al Ministerului Justiţiei sunt mai multe tipuri de documente: cărţi de muncă ale funcţionarilor cu statut special din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP), documente privind viaţa privată, acte care ţin de Arhivele Naţionale şi înscrisuri clasificate secret de serviciu.

Toader a spus că şi-a făcut o imagine despre arhivă ”cât de cât apropiată” de adevărul accesibil lui şi a decis să nu tacă la fel ca predecesorii săi, sperând că pe durata mandatului nu va ieşi în spaţiul public problematica SIPA.

”Acolo, eu am intrat în arhivă, şi nu pot să spun că ştiu ce este acolo, aşa, dar cam ştiu despre ce este vorba. Acolo, se prezuma dinainte, erau documente care nu îşi găseau locul. Cărţile de muncă ale funcţionarilor cu statut special din ANP, o absolută nedreptate, pentru că oamenii ăia care au muncit nu puteau să îşi dovedească grupa, gradaţia, vechimea şi celelalte, să-şi ia şi ei dreptul la pensie, un drept cât se poate de legitim, pentru că nu aveau acces la Arhivă. Dar bună parte am văzut teancuri-teancuri de cărţi de muncă. Bună parte erau acolo şi e nedrept, până la urmă, nu? (...) Dar să le ai fizic în spatele unui lacăt, unui sigiliu şi să spui: nu pot să ţi le dau pentru că sunt acolo şi nu am voie, cred că e cel puţin nefiresc, ca să nu spun că e profund nedrept”, a descris Tudorel Toader prima categorie de documente găsite în arhiva SIPA.

Comisia a fost condusă de către senatorului Serban Nicolae, care a fost înlocuit, în februarie, cu cu senatorul PSD Viorel Salan.

Comisia de anchetă a arhivei SIPA este alcătuită din senatorul PSD Marian Pavel, senatorul PSD Adrian Diaconu, senatorul PSD Alexandru Bălănescu, deputatul PSD Costel Dunava, deputatul PSD Liviu Pleşoianu, deputatul PSD Mihai Popa. De asemenea, din partea PNL sunt deputatul Gabriel Andronache şi Cristina Trăilă, dar şi senatorul Daniel Fenechiu. USR este reprezentat de senatorul Mihai Goşiu, iar PMP pe deputatul Robert Turcescu.

Până acum, în comisie au fost audiaţi şi foştii ministri ai Justiţiei Cristian Diaconescu, Tudor Chiauriu şi Titus Corlăţean.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
arhiva SIPA comisia sipa Cristi Danileţ CSAT SIPA
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8582
RON
19 Sep
noapte 10 °
zi 26 °
Ultimele joburi adaugate
24 H