Comisia Tehnică de Etică: Ponta NU a plagiat. Vezi care sunt concluziile

O comisie a Consiliului Naţional de Etică a hotărât că teza de doctorat prezentată de Victor Ponta în 2003 nu este plagiată, informează România TV. Potrivit comisiei, teza de doctorat susţinută în 2003 de Victor Ponta respectă cerinţele academice din acea perioadă şi are un conţinut relevant pentru tema aleasă.

RomaniaTV.net
16 iul. 2012, 18:40
Comisia Tehnică de Etică: Ponta NU a plagiat. Vezi care sunt concluziile

Comisia susţine că Victor Ponta nu a încălcat legea în vigoare în 2003 şi a avut un aport ştiinţific comparabil cu alte teze de doctorat susţinute în acea perioadă.

Documentul prin care se constată că lucrarea de doctorat nu este plagiată precizează la secţiunea de „Constatări şi concluzii”că:

„În urma analizelor efectuate s-a constatat că procedurile în urma cărora domnul Victor Ponta a obținut titlul de doctor în ştiinţe juridice au fost în acord cu legislaţia în vigoare în 2003 și nu se poate susține calificarea de plagiat. Raportul comisiei independente relevă următoarele: teza de doctorat elaborată de domnul Victor Ponta și susținută public în anul 2003 respectă cerințele academice din acea perioadă și este comparabilă din punct de vedere al acestor cerințe cu alte teze de doctorat susținute în acea perioadă.

Teza de doctorat are un titlu clar, dezvoltat corespunzător pe parcursul lucrării, tema tezei de doctorat este în domeniul de preocupărilor academice ale doctorandului și conducătorului de doctorat, teza de doctorat este clar structurată, are un plan de cercetare coerent, metodologia este în concordanță cu normele și practicile din domeniul științelor juridice la acea dată, cercetarea așa cum rezultă din referatele comisiilor de susținere prezintă elemente de noutate și cuprinde analize pertinente, bibliografia utilizată de autor este menționată la sfârșitul lucrării. Sunt unele deficienţe în ceea ce privește trimiterile bibliografice în interiorul capitolelor, însă nu se poate aprecia că doctorandul Victor Ponta și-ar fi însușit paternitatea unor idei, concepte, modele care nu-i aparțineau și le-ar fi prezentat drept contribuții personale originale”.

Premierul Victor Ponta a declarat la inceputul scandalului de plagiat că preşedintele Traian Băsescu este cel care a provocat acuzaţiile de plagiat la adresa sa.

„Singurul reproş este faptul că nu am pus în subsolul paginii autorul, ci la sfârşit, în bibliografie. Dacă aceasta este o greşeală, sunt gata să plătesc pentru ea”, a declarat Victor Ponta

Victor Ponta a mai declarat cu câteva săptămâni în urmă că este pregătit să se supună verificărilor oricărei instituţii în ceea ce priveşte acuzaţiile de plagiat în cazul tezei de doctorat şi a afirmat că este jenant să se insinueze că l-a plagiat pe profesorul care i-a scris chiar prefaţa lucrării.

El a precizat că la revista Nature, în care au apărut afirmaţiile cu privire la plagiat, „dă interviuri” consilierul prezidenţial Daniel Funeriu. Întrebat dacă va apela la un punct de vedere al Academiei Române, Ponta a răspuns: „Eu totuşi nu sunt la nivel de Academie. Am scris şi eu o lucrare la care domnul Diaconu mi-a scris Prefaţa. Nu cred că este o surpriză pentru nimeni. Iar răspunsul meu este foarte clar: Mă duc pe 28 la Bruxelles”.

Premierul a menţionat că orice instituţie ar dori să analizeze acuzaţiile, este „absolut deschis” din acest punct de vedere. „Faptul că teza mea, care se ocupă de Curtea Penală Internaţională, reprezintă o preocupare pentru revista Natura este un lucru care trebuie să recunoaşteţi că este cel puţin comic. Curtea Penală Internaţională a fost înfiinţată prin Tratatul de la Roma în 1998. Eu am făcut parte din comisia pregătitoare de la New York şi am început să scriu în 1999, deci la un an după. Dacă asta este o problemă de Natură, nu pot decât să spun că sper că nu am prejudiciat mediul ambiant şi natura foarte tare. (…) Acum ce să fac, răspund în faţa marii adunări naţionale”, a conchis Ponta.