Scandal în Parlament. Comisiile de cultură nu au putut discuta raportul de activitate din lipsă de cvorum

Comisiile de cultură ale Camerei Deputaților și Senatului nu au putut să dezbată marți Raportul de activitate pe anul 2014 al Societății Române de Televiziune din lipsă de cvorum, iar președintele Comisiei de cultură de la Cameră, Gigel Știrbu, este de părere că acest lucru s-a întâmplat din cauza PSD care nu s-a prezentat la ședință. De cealaltă parte, deputatul PSD Mădălin Voicu, membru al Comisiei, a declarat că liberalii refuză să colaboreze pentru găsirea unei soluții la SRTV.

19 mai 2015, 09:05
Scandal în Parlament. Comisiile de cultură nu au putut discuta raportul de activitate din lipsă de cvorum

„Cred că este o decizie politică. Aseară am primit informația din partea Senatului cum că grupul parlamentar al PSD din Senat nu va participa astăzi la ședință din cauza faptului că colegii de la UDMR au luat decizia de a nu participa la ședință până când nu se vor discuta și rapoartele de activitate pe anul trecut ale celorlalte instituții — Societatea Română de Radiodifuziune, Consiliul Național al Audiovizualului, AGERPRES și așa mai departe. Nu vedem de ce grăbim lucrurile de asemenea manieră pentru a discuta numai și numai raportul de activitate al unei singure instituții, SRTV, în situația în care toate rapoartele de activitate pe anul trecut au fost depuse”, a declarat Gigel Știrbu la Palatul Parlamentului.

Ponta: Situaţia financiară a TVR este catastrofală, nu măresc taxe pentru proasta gestiune şi fraudă

Ştirbu a adăugat că probabil se dorește o schimbare politică a conducerii Televiziunii Române, care și oricum este într-o situație financiară nu tocmai plăcută, iar schimbarea conducerii ar duce la agravarea acestei situații financiare.

Gigel Știrbu a menționat că directorul general al SRTV, Stelian Tănase, nu s-a prezentat la ședința de marți pentru că este în concediu medical.

„Cred că aici ar fi trebuit să se prezinte directorul financiar al instituției, dar din câte cunosc colegii de la Senat au trimis adresă că ședința nemaiputând să se țină din cauza lipsei de cvorum atunci domniile lor nu au mai participat astăzi la presupusa ședință. Sper din toată inima că vom ajunge la un consens și că în următoarea perioadă vom reuși să discutăm nu numai raportul de activitate al TVR și toate celelalte rapoarte ale instituțiilor care sunt sub directa coordonare a Parlamentului și implicit a Comisiilor reunite pentru cultură”, a precizat Știrbu.

Stelian Tănase nu vrea să plece de la TVR: Nu voi demisiona. Aştept să fiu dat afară

Întrebat dacă PNL este mulțumit de activitatea lui Tănase, președintele Comisiei de cultură a Camerei Deputaților a spus că „nu PNL este cel care l-a propus pe Stelian Tănase, el a fost propus de către Guvern, de către premier”.

„Nu noi trebuie să ne pronunțăm asupra execuției de cont bugetar. S-a dat un aviz negativ la Comisiile de buget, dar se știe foarte bine că este un vot politic în cele două comisii. Cred că ar trebui să existe o decizie politică, dar văzând declarațiile domnului premier de ieri tare mi-e frică că guvernul nu va lua o decizie în următoarea perioadă, mai ales că suntem în an preelectoral, urmează alegeri locale și alegeri generale anul viitor, sunt convins, cunoscând modalitatea de acțiune a PSD, că în cursul anului acesta și cred că și anul viitor nu vom vedea o decizie a guvernanților vizavi de această instituție extrem de importantă a statului român”, a încheiat Știrbu.

Voicu: Liberalii au considerat că nu e nevoie să găsească soluții cu PSD pentru Televiziunea Română

La rândul său, deputatul PSD Mădălin Voicu, membru al Comisiei de cultură de la Camera Deputaților, a declarat că liberalii refuză să colaboreze pentru găsirea unei soluții la SRTV, iar săptămâna viitoare, după negocieri cu UDMR, se va găsi o soluție pentru asigurarea cvorumului în Comisiile reunite de cultură, pentru a se discuta Raportul de activitate al TVR pe 2014.

„După cum cred că știți, PSD, în ultimele trei săptămâni, s-a prezentat la toate ședințele, indiferent că ele au fost ale Camerei Deputaților, ale Senatului sau, cum trebuia să se întâmple azi, în ședință comună. De fapt, nu înțelegem de ce trebuie să existe o opoziție distructivă, cel puțin în ce privește Televiziunea Română, pentru că această instituție este într-un faliment evident, proasta gestionare și persoana care conduce instituția au demonstrat că sunt lucruri pe care nu au reușit să le gestioneze cum trebuie. Dorința noastră nu era de a pune un om în locul domnului Stelian Tănase care să aparțină PSD-ului sau actualei puteri, ci mai curând să găsim soluții indiferent de persoană care să repună Televiziunea Română la un nivel de plutire”, a declarat Voicu la Palatul Parlamentului.

El a adăugat că liberalii, „visceral porniți într-o problemă care este de interes național”, au considerat că nu este nevoie să sprijine sau să găsească soluții împreună cu PSD pentru a face din Televiziunea Română o instituție „ce poate redeveni interesantă”.

„Nu este vorba despre motive serioase. Aici, opoziția a jucat un rol de greșită opoziție, nu a venit nici cu soluții, nu are nici bunăvoința să stăm de vorbă, să discutăm lucrurile la concret, ceea ce înseamnă că nu poate fi dată vina pe putere și poate dumneavoastră deslușiți care sunt motivele PNL-ului din moment ce dumnealor nu au venit la discuții și să găsească soluții. Este o opoziție greșită, viscerală, dar construită pe ambiții nefirești, ca să fiu delicat, și urmează săptămâna viitoare, după negocierile cu UDMR, să găsim o soluție pentru ca un cvorum minimal să fie asigurat pentru a discuta raportul TVR”, a precizat Voicu.

Deputatul PSD a menționat că atâta timp cât Raportul de activitate al TVR este greșit întocmit, automat se va schimba conducerea și Consiliul de Administrație al instituției.

„Nu vreau să vorbesc despre domnul Tănase. Mi-am permis tot timpul să atrag atenția și domniei sale și celor care răspundeau în televiziune de soarta acestei instituții, neavând rezultate, sigur că Raportul fiind unul greșit întocmit și fără relevanță va trebui să cadă. Asta înseamnă că automat se va schimba și conducerea, și CA-ul, asta urmează să se întâmple, acesta este tocmai motivul pentru care întârziindu-se noi gândim că se dorește un fel de sabotaj pentru că altfel nu pot să îmi explic modul în care reacționează, politic în primul rând, PNL”, a menționat Voicu.

Comisiile de cultură ale Camerei Deputaților și Senatului nu au putut dezbate marți Raportul de activitate pe anul 2014 al SRTV din lipsă de cvorum. Este pentru a doua oară când acest subiect nu poate fi discutat la comisiile de specialitate deoarece deputații și senatorii nu au fost în număr suficient.