Comisiile de specialitate ale Camerei Deputaţilor au respins proiectul UDMR privind autonomia

Comisiile juridică şi de administraţie ale Camerei Deputaţilor au respins marţi proiectul UDMR privind autonomia. Uniunea acuză că, atunci când vine vorba despre respectarea prevederilor Declaraţiei de la Alba Iulia, care vizează minorităţile naţionale, partidele politice române renunţă la diferenţele ideologice, se coalizează şi îşi unesc forţele împotriva maghiarilor. 

RomaniaTV.net
19 mart. 2019, 14:28
Comisiile de specialitate ale Camerei Deputaţilor au respins proiectul UDMR privind autonomia

Cele două comisii au discutat marţi propunerea legislativă pentru implementarea subpunctului 1 al punctului III din Rezoluţiunea Adunării Naţionale de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918. Conform articolului 8 al proiectului, consiliile judeţene din judeţele care aparţin unor regiuni istorice sau în care o minoritate naţională istorică are o proporţie semnificativă pot solicita înfiinţarea prin lege a unor regiuni de dezvoltare separate, care pot obţine „un statut de autonomie specială”. De asemenea, propunerea se referă la alegerea în Parlament şi în conducerea ministerelor şi a a altor au torităţi publice a reprezentanţilor minorităţilor naţionale, precum şi la învăţământul pentru minorităţi. Propunerea legislativă a fost respinsă de membrii celor două comisii.

„Includerea prevederilor Rezoluţiei de la Alba Iulia în legislaţia românească a fost respinsă în comisii. S-a dovedit, din nou, că atunci când vine vorba despre respectarea prevederilor Declaraţiei de la Alba Iulia, care vizează minorităţile naţionale, partidele politice române renunţă la diferenţele ideologice, se coalizează şi îşi unesc forţele împotriva maghiarilor. În cadrul lucrărilor de astăzi din comisiile de specialitate ale Camerei Deputaţilor, deputaţii reprezentanţi ai partidelor politice româneşti au respins, în unanimitate, transpunerea în legislaţie a prevederilor Rezoluţiei de la Alba Iulia”, afirmă UDMR într-un  comunicat.

În opinia reprezentnţilor Uniunii, clasa politică românească nu respectă promisiunea făcută de predecesorii săi cu o sută de ani în urmă, deşi piatra de temelie a democraţiei este statul de drept, iar democraţia românească poate fi completă numai dacă promisiunile formulate în cadrul Marii Adunării din 1918 de la Alba Iulia sunt incluse în legislaţia românească şi aplicate fără întârziere.

UDMR anunţă că va continua să susţină ideea transpunerii drepturilor minorităţilor naţionale în legislaţia europeană şi românească.

„Acesta a fost şi scopul iniţiativei cetăţeneşti Minority SafePack, acesta este şi obiectivul pentru care Uniunea militează şi în Parlamentul României. S-a demonstrat, din nou, faptul că România nu este o ţară model, aşa cum susţin reprezentanţii ţării în multe forumuri străine”, conchide UDMR.