Comitetul de Miniştri al CoE este îngrijorat din cauza abrogării recursului compensatoriu. Reacţia Guvernului

Comitetul de Miniştri al CoE, îngrijorat de abrogarea într-un timp scurt a recursului compensatoriu, salută angajamentul Guvernului de a pregăti un nou plan de acţiune. Ministerul de Justiţie a amânat emiterea unei rezoluţii critice, optând pentru recomandare.
Romania TV
06 dec. 2019, 18:57
Comitetul de Miniştri al CoE este îngrijorat din cauza abrogării recursului compensatoriu. Reacţia Guvernului

UPDATE: Şeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă, a afirmat, vineri seară, după ce Comitetul Delegaţiilor Miniştrilor în format Drepturile Omului (CM-DH) şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la abrogarea într-un interval scurt de timp a legii recursului compensatoriu, că „viaţa şi siguranţa cetăţenilor este mai presus de alte considerente”, iar protejarea acestora a impus abrogarea recursului compensatoriu. Dancă a precizat că se fac demersuri, împreună cu oficialii CEDO, pentru a evita aplicarea unor sancţiuni legate de condiţiile de detenţie din România.

Dancă a fost întrebat, vineri seară, despre îngrijorările exprimate de Comitetul Delegaţiilor Miniştrilor în format Drepturile Omului în legătură cu abrogarea recursului compensatoriu şi a spus: „A fost un angajament luat de actualul guvern înainte de învestire a fost un angajamentul luat prin programul de guvernare votate în parlament şi ne menţinem acest angajament. În acest moment, sunt discuţii la Ministerul Justiţiei cu oficiali din CEDO pentru a găsi şi a identifica o abordare în ceea ce priveşte riscurile de amendare, de sancţiune a României din partea CEDO, astfel încât acestea să fie reduse”.

Dancă a precizat că „viaţa şi siguranţa cetăţenilor” au fost luate în calcul în acest demers.

„Noi considerăm că în acest moment viaţa şi siguranţa cetăţenilor români a impus abrogarea în regim de urgenţă a acestei măsuri şi viaţa şi siguranţa cetăţenilor este mai presus de alte considerente. În acest moment facem demersuri împreună cu oficiali CEDO pentru a evita aplicarea unor sancţiuni cauzate de modul în care penitenciarele din România asigură condiţiile de detenţie pentru infractorii condamnaţi penal. Este un proces care se desfăşoară şi care noi credem că va avea un rezultat mult mai bun decât menţinerea recursului compensatoriu în vigoare”, a mai spus Dancă.

Acesta a precizat că Ministerul Justiţiei are „în vedere toate instrumentele la îndemână pentru a rezolva şi problema supraaglomerării din închisori”.

„Noi ne-am asumat că vom face toate demersurile pentru întărirea sistemului de probaţiune şi pentru o eliberare condiţionată a infractorilor care au comis fapte cu violenţă, astfel încât să nu fie puse în pericol siguranţa şi viaţa cetăţenilor”, a mai afirmat Dancă.

Comitetul Delegaţiilor Miniştrilor în format Drepturile Omului (CM-DH) din cadrul Consiliului Europei, şi-a exprimat, după discuţia cu ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu dedicată supravegherii executării hotărârilor Curţii Europene a Drepturilor Omului, îngrijorarea cu privire la abrogarea într-un interval scurt de timp a legii recursului compensatoriu şi a salutat angajamentul Guvernului de a pregăti de urgenţă şi de a prezenta Comitetului de Miniştri un nou plan de acţiune în acest sens. Conform ministerului român al Justiţiei, Comitetul de Ministri a hotărât să amâne emiterea unei rezoluţii critice la adresa sistemului penitenciar din România şi să emită în loc o decizie de recomandare.

Într-un comunicat, comitetul salută participarea ministrului român al Justiţiei la discuţii şi schimbul constructiv de opinii cu acesta.

Forul CoE reaminteşte problemele structurale de lungă durată ale supraaglomerării şi condiţiilor inumane şi degradante de detenţie în închisori şi în centrele de detenţie ale poliţiei din România şi, de asemenea, progresele importante deja realizate, în special în reducerea supraaglomerării.

Cu toate acestea, îşi exprimă îngrijorarea cu privire la faptul că, la 4 decembrie 2019, Parlamentul a decis, într-un interval scurt timp, să înainteze o iniţiativă parlamentară care să conducă la abrogarea recursului compensatoriu, fără să asigure, în acelaşi timp, orice altă cale de reparaţie capabilă să îndeplinească cerinţele Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, în special articolele 13 şi 46;

Citeşte şi Deputatul Paşcan: Peste 500 de deţinuţi eliberaţi în baza legii recursului compensatoriu au comis noi infracţiuni violente

Reprezentanţii României sunt aşteptaţi să prezinte acest plan în martie 2020, toate cauzele având ca tema condiţiile de detenţie urmând să fie discutate atunci.

”După trei ore de dezbateri intense, în urma poziţiei şi argumentelor prezentate de Ministerul Justiţiei din România, Comitetul de Ministri a hotărât să amâne emiterea unei rezoluţii critice la adresa sistemului penitenciar din România şi să emită în loc o decizie de recomandare. Ministrul Justiţiei a fost asistat la dezbateri de E.S. ambasadorul Răzvan Rusu, reprezentantul permanent al României pe lângă Consiliul Europei, agentul guvernamental al României pentru CEDO, Simona-Maya Teodoroiu, precum şi de o echipă de experţi din cadrul Ministerului Justiţiei şi MAE”, a transmis MJ.

Abrogarea recursului compensatoriu a fost votată miercuri de Camera Deputaţilor, care este Cameră decizională în acest caz. S-au înregistrat 272 de voturi „pentru”. Au existat şi cinci abţineri, printre cei care s-au abţinut numărându-se şi fostul ministru al Justiţiei , social-democratul Florin Iordache.

DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Programul secțiilor de votare la alegerile prezidențiale 2025, turul 1. Unde și când votează românii
Capital.ro
Românii, somați să achite de urgență. Se declară tot. Termen legal 30 mai. NU se poate scăpa de plată
Playtech.ro
Probleme pentru pensionarii din România. Ce se întâmplă cu pensiile, amânări pentru sute de mii de oameni
DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Adevarul
Român delegat la o secție de votare din Anglia: „Voturile s-au cam împărțit frățește. Se pot întâmpla anumite măgării”
wowbiz.ro
Măriuca, fetița luată în plasament de Luminița Anghel, ar fi devenit mamă la 17 ani! David Pușcaș a rămas șocat când a aflat: „Eu nu pot să cred! Ultima dată când am văzut-o era un copil”
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Noile legi îi nenorocesc pe șoferii din România. Costurile vor fi mult mai mari
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Explozie fatală în Salonic! O femeie a murit în timp ce încerca să planteze o bombă într-un bancomat
Cancan.ro
E ȘTIREA NOPȚII: Diaspora face istorie Surprizele sunt uriașe
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Mașinile diesel care urmează să fie interzise. Li se va ridica dreptul de circulație. Decizie UE
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Stare de urgență într-un oraș de la Marea Neagră
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Ce înseamnă exact cuvântul ”președinte”. Un termen cu multe semnificații
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Orașul din România unde se trăiește cel mai bine. Este peste Cluj-Napoca sau Brașov și oferă toate condițiile