CEx PSD. Lista candidaţilor la funcţiile de conducere în partid. Alegerile vor avea loc într-un sigur tur

Comitetul Executiv Naţional al PSD a validat vineri candidaturile la funcţiile de preşedinte, preşedinte executiv şi secretar general al partidului. De asemenea, a fost stabilit modul de desfăşurare a congresului şi modificările la statut, a anunțat preşedintele interimar PSD, Viorica Dăncilă, după ședință. Președintele PSD va fi ales într-un singur tur.

28 iun. 2019, 03:51
CEx PSD. Lista candidaţilor la funcţiile de conducere în partid. Alegerile vor avea loc într-un sigur tur

UPDATE „Am stabilit modul de desfăşurare a congresului, modificările pe care le vom face în statut şi am validat candidaturile pe cele trei funcţii care vor fi votate mâine în cadrul congresului”, a precizat Viorica Dăncilă, la finalul CExN.

Pentru funcţia de preşedinte al PSD sunt înscrise patru persoane, validate de Comitetul Executiv Naţional: Viorica Dăncilă, Şerban Nicolae, Liviu Pleşoianu, Ecaterina Andronescu.

De asemenea, pentru preşedinte executiv s-au înscris iniţial patru persoane, însă Eugen Teodorovici s-a retras şi au rămas trei candidaturi: Daniel Suciu, ministrul Dezvoltării Regionale, Daniel Florea, primarul Sectorului 5, şi Sorin Bota.

Pentru funcția de secretar general s-au înscris Codrin Ştefănescu, Gabriel Petrea, Mihai Fifor, Felix Stroe, Robert Cazanciuc, Cătălin Stochiţă şi Rodica Nassar, iar Marius Dunca s-a retras.

Potrivit Vioricăi Dăncilă, la congres vor fi alegeri într-un singur tur.

„Atunci când am susţinut în Guvern că preşedinţii consiliilor judeţene trebuie aleşi nominal într-un singur tur, pentru că reprezintă votul cetăţenilor, cum susţin de asemenea ca primarii să fie aleşi într-un singur tur, cred că pe aceeaşi logică am mers şi în cadrul congresului. Cel care are voturile cele mai mari este cel care câştigă, pentru că nu aş vrea ca o funcţie politică, ca şi o funcţie în administraţie, să fie obiectul înţelegerii ulterioare şi să exprime încrederea pe care delegaţii în această situaţie o acordă unei persoane sau alta”, a spus Dăncilă. 

Viorica Dăncilă a mai declarat că nu i-a spus niciunui coleg de partid să voteze pe unul sau pe altul dintre candidaţii la funcţiile de preşedinte executiv şi de secretar general, la congresul extraordinar.

„Am încredere că vor fi aleşi, dintre colegele şi colegii mei, cei care cred că într-adevăr au credibilitate că vor putea să se impună şi că vor putea contribui în cea mai mare măsură la succesul nostru în alegerile următoare. Nu am vorbit cu niciun coleg, nu am vorbit cu nicio colegă să îi spun că vrem să votăm pe unul sau pe celălalt. Consider că trebuie să fie o competiţie deschisă, o competiţie corectă şi vă asigur că am luat toate măsurile pentru ca competiţia în cadrul partidului să fie una strictă, corectă, astfel încât să nu existe niciun semn de întrebare”, a mai spus Dăncilă.

Viorica Dăncilă: Cred că social-democraţii votează persoana în care au cea mai multă încredere

Preşedintele interimar al PSD, Viorica Dăncilă, a declarat vineri că social-democraţii vor vota la şefia partidului persoana în care au cea mai multă încredere şi nu vor fi influenţaţi de funcţiile din Guvern pe care le deţin candidaţii.

„Eu cred că social-democraţii nu votează o funcţie sau alta, cred că social-democraţii votează persoana în care au cea mai multă încredere. Mai sunt colegi care candidează şi care au funcţii în Guvern sau funcţii în alte instituţii. Eu cred că social-democraţii nu vor fi influenţaţi de funcţia pe care o deţinem unul sau altul, cred că au tăria, au puterea de a vota pe cei pe care îi consideră cei mai potriviţi pentru aceste funcţii, pe oamenii în care îşi pun toată încrederea şi cu care pot coopera pe viitor pentru a câştiga alegerile prezidenţiale”, a spus Dăncilă, la finalul şedinţei Comitetului Executiv Naţional, întrebată dacă delegaţii de la Congresul PSD o vor vota şa şefia formaţiunii pentru că este premier.

Ea a infirmat zvonurile referitoare la faptul că ar pleca la Bruxelles comisar european.

„Am văzut în spaţiul public anumite mesaje legate de acest aspect. Nu am spus niciodată acest lucru, nu am cum să leg funcţia guvernamentală, cea de premier, de o funcţie politică, mi s-ar părea că cine procedează aşa ar fi un şantaj pe care eu nu am să-l fac şi nu l-am făcut niciodată. Mai mult, am văzut în spaţiul public că voi pleca comisar european. Cine afirmă aşa ceva înseamnă că nu cunoaşte procedurile europene. Nu avem încă un preşedinte al Comisiei Europene, deci nu se poate face o negociere despre persoana care va fi viitorul comisar european. Cu siguranţă nu am spus acest lucru. Mai mult, ieri nici nu am fost în ţară, am fost la Bruxelles pentru a vorbi cu conducerea socialiştilor europeni şi mă bucur că am reuşit dezgheţarea relaţiilor din PSD şi socialiştii europeni”, a menţionat Dăncilă.

Ea a mai afirmat că PSD a început să crească în sondaje.

„PSD a început să crească (în sondaje – n.r.) şi acest lucru mă bucură foarte mult şi sper ca această creştere să fie după Congres una mult mai accelerată”, a afirmat Dăncilă, la finalul Comitetului Executiv Naţional.

______

UPDATE. Comitetul Executiv Naţional al PSD a decis în şedinţa de vineri să excludă două persoane din cursa pentru preşedinţia partidului. Alegerile vor avea loc mâine, în cadrul unui Congres extraordinar.

CEx-ul i-a scos din cursă pe Ilie Rotaru şi Cătălin Stoichiță. Astfel, rămân în cursă Viorica Dăncilă, Șerban Nicolae, Ecaterina Andronescu şi Liviu Pleșoianu. Premierul Dăncilă are însă prima şansă, în urma deciziei că preşedintele PSD va fi ales într-un singur tur. Niciunul dintre candidaţi nu s-a retras de bună voie din cursă până acum.

______

UPDATE: Preşedintele interimar al PSD, Viorica Dăncilă, vrea alegeri într-un singur tur la Congresul PSD, deoarece se teme că unul dintre apropiaţii lui Dragnea, Codrin Ştefănescu, ar putea fi ales în funcţia de secretar general al partidului, au declarat pentru G4Media.ro surse politice. Potrivit acestora, Dăncilă îl susţine pentru funcţia de secretar general pe Mihai Fifor, actualul purtător de cuvânt şi fost ministru al apărării.

______

UPDATE: Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a declarat că va susţine candidatura premierului Viorica Dăncilă la funcţia de preşedinte al partidului. 

______

UPDATE: Preşedintele Consiliului Naţionalal PSD Mihai Fifor anunţă vineri, într-o postare pe Facebook, că ”PSD Arad s-a decis să meargă pe mâna premierului”, exprimând susţinerea filialei pentru candidatura Vioricăi Dancilă la funcţia de preşedinte al PSD. Comitetul Executiv al PSD s-a reunit vineri pentru a valida candidaturile pentru funcţiile de conducere – preşedinte, preşedinte executiv şi secretar general – şi modificări ale statutului.

______

UPDATE: Președintele PSD Vrancea, Marian Oprișan, a anunțat, vineri, că organizația pe care o conduce o susține pe Viorica Dăncilă la conducerea formațiunii social democrate.

„Eu susțin Partidul Social Democrat. E vot secret la Congres. Ce e aia, recomandare? Înțelegeți un singur lucru: noi, organizația Vrancea, o susținem pe Viorica Dămcilă la funcția de președinte PSD”, a declarat Marian Oprișan, potrivit România TV.

______

UPDATE. Paul Stănescu aruncă în aer PSD. Acesta a anunțat că nu va vota la Congresul de sâmbătă, atunci când se va alege o nouă conducere pentru partid.

______

UPDATE. Organizaţia judeţeană a PSD Vaslui va participa la congresul partidului cu un număr de 112 delegaţi, iar aceştia vor putea să opteze pentru oricare dintre candidaţii care s-au înscris în cursă pentru posturile de preşedinte, preşedinte executiv şi postul de secretar general, a declarat joi liderul PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, potrivit Agerpres.

„Este, după părerea mea, o operaţiune relativ simplă, care vizează stabilizarea conducerii partidului şi intrarea partidului pe un făgaş normal, adică acela al dispariţiei permanentelor discuţii despre cine şi cum o să fie şi racordarea la viaţa de zi cu zi, care este determinată de calendarul politic viitor, adică alegerile prezidenţiale, apoi cele locale şi în toamna anului viitor alegerile parlamentare”, a spus Buzatu.

Referitor la stabilirea unui candidat al partidului pentru alegerile prezidenţiale, liderul PSD Vaslui susţine că trebuie găsită o persoană care să aibă şanse reale să intre în turul al doilea.

______

UPDATE: Vicepreședintele PSD Gabriel Zetea a declarat vineri, înainte de ședința CEX din Băneasa, că se așteaptă la retrageri din cursă și că personal va cere ca unii din miniștri să renunțe la candidatură:

  • Zetea a zis că o să vorbească personal cu Daniel Suciu și Eugen Teodorovici, ambii miniștri și concurenți la Congres pentru funcția de președinte executiv, astfel încât unul din ei să se retragă. Zetea a zis că nu e bine ca cei doi miniștri să-și pună colegii să aleagă între ei.
  • Vicepreședintele PSD a precizat că dacă ambii miniștri rămân în cursă, atunci în cazul celui care va pierde cursa se poate interpreta că a primit un vot de blam și pentru funcția de ministru.
  • Dacă Teodorovici pierde cursa la Congres, atunci nu este un semn bun pentru candidatura sa la prezidențiale
  • Zetea a zis că personal o să o voteze pe Viorica Dăncilă la Congresul PSD
  • Nu este de acord cu alegerea secretarului general PSD de către CEX, la propunerea liderului partidului
  • Dăncilă este de departe candidatul favorit pentru că este premier și PSD vrea să mențină guvernarea

______

UPDATE: Primarul social-democrat al Sectorului 6, Gabriel Mutu, declară la RFI că varianta cea mai corectă ar fi ca viitorul secretar general să fie ales în cadrul Congresului PSD de sâmbătă. Reacţia sa vine după ce presa a scris că partidul ia în calcul desemnarea secretarului general de către preşedintele formaţiunii şi validarea lui prin vot în CEX.

Gabriel Mutu crede că pentru „cea mai corectă formulă pentru a da forţă acestei funcţii şi bineînţeles să dai putere omului care îndeplineşte această importantă funcţie în partid, el trebuie să fie ales prin cea mai înaltă structură de conducere a partidului, respectiv în Congres”.

Primarul Sectorului 6 ar vrea ca secretarul general al PSD să fie ales la Congres.

„Cred că asta este formula cea mai corectă pentru această funcţie importantă în partid. Totuşi, este a doua funcţie, este cel care practic gestionează tot ceea ce înseamnă partea organizatorică a unui partid politic şi nu cred că este normal ca acel om să fie la simpla revocare în cadrul unui Comitet Executiv Naţional. Nici acolo nu este foarte simplu, pentru că eventual ar trebui să se facă cu două treimi, nu cu o majoritate simplă şi atunci poţi securiza funcţia respectivă, dar cred că cea mai corectă variantă de lucru ar fi ca secretarul general al partidului să fie ales în cadrul Congresului naţional”, a subliniat Mutu.

Întrebat pe cine susţine la Congresul PSD pentru funcţia de preşedinte al partidului, Gabriel Mutu a răspuns: „Pe Viorica Dăncilă. Noi am avut la nivelul organizaţiei Sector 6 o conferinţă în care am dat şi o rezoluţie în acest sens, prin care susţinem candidatura doamnei Viorica Dăncilă pentru funcţia de preşedinte al PSD”.

______

UPDATE: Preşedintele Consiliului Naţionalal PSD Mihai Fifor anunţă vineri, într-o postare pe Facebook, că „PSD Arad s-a decis să meargă pe mâna premierului”, exprimând susţinerea filialei pentru candidatura Vioricăi Dancilă la funcţia de preşedinte al PSD.

„PSD Arad s-a decis să meargă pe mâna premierului”, anunţă Fifor pe Facebook, prezentând declaraţia liderului filialei, Dorel Căprar.

Citeşte mai mult aici

Ştirea iniţială:

Şedinţa Comitetul Executiv Naţional al Partidului Social Democrat va avea loc de la ora 12.00, la sediul din Băneasa.

La acest CEx, organizat cu o zi înainte de Congresul PSD, ar urma să fie validate candidaturile la funcţiile de conducere.

Printre cei care şi-au depus candidatura pentru funcţia de preşedinte al PSD sunt Viorica Dăncilă, Şerban Nicolae, Liviu Pleşoianu, Ecaterina Andronescu.

Pentru funcţia de secretar general şi-au anunţat candidatura Codrin Ştefănescu, care a deţinut funcţia până la condamnarea lui Liviu Dragnea, Gabriel Petrea, Marius Dunca, Mihai Fifor, Felix Stroe, Robert Cazanciuc, Cătălin Stochiţă şi Rodica Nassar.

Vicepremierul Daniel Suciu, ministru al dezvoltării regionale şi administraţiei publice, şi-a anunţat candidatura pentru funcţia de preşedinte executiv al PSD, el avându-i drept contracandidaţi pe Daniel Florea, Eugen Teodorovici şi Sorin Bota.

Totodată, la CEx ar urma să fie validate modificările aduse statutului PSD. Congresul PSD va avea loc sâmbătă.