Comoara din Peştera Bolii. Bogăţiile FABULOASE din spatele BLESTEMULUI

După oraşul Petroşani, pe Drumul Na­ţional 66, care duce la Haţeg, există două locuri învăluite în le­gendă şi mister. Acestea sunt Peştera Bolii şi Cetatea Băniţa, despre care se spune că ar ascunde bo­găţii fabuloase, adă­pos­tite în mă­runtaiele munţilor şi pro­tejate de un blestem care face ca ele să nu fie găsite.

09 mai 2014, 11:36
Comoara din Peştera Bolii. Bogăţiile FABULOASE din spatele BLESTEMULUI

Un soi de energie magică a blestemului fa­ce ca un văl de ceaţă să cadă peste ochii cău­tătorilor, ascun­zând bogăţiile de lăcomia lumii exterioare.

Localnicii au transmis le­gen­dele din generaţie în ge­ne­raţie, încât nimeni din zonă nu se încumetă să ca­u­te comoara, de teama blestemului. Miturile se îm­bi­nă cu istoria şi vorbesc despre aurul dacilor, pe care aceştia l-ar fi adus în care pline şi pe care l-ar fi îngro­pat adânc, în măruntaiele pământului, pecetluind as­cun­zătoarea cu sigiliul bles­te­mului şi cu pro­tec­ţia nălucilor, ca­re îi duc pe cău­tă­tori prin labirinturi şi crăpături din stân­că. Dacii se te­meau că aurul lor ar fi putut ajunge pe mâna romanilor, aşa că l-au ascuns undeva în inima mun­telui în care s-a format Peştera Bolii. Nimeni nu ştie locul în care a fost îngro­pată co­moa­ra, şi despre cei care au că­utat-o sau care în mod acci­den­tal au găsit o parte din ea se spune că nu s-au mai întors nicio­dată pentru a vorbi despre loc şi despre descoperirea lor.

Localnicii sunt siguri că exis­ten­ţa comorii este o rea­litate. În plus, se spune că aurul din care es­te formată este unul de o pu­ri­tate mult mai mare decât cel exis­tent în prezent, fiind mult mai valoros. Unul dintre localnicii de pe Valea Arsului ar fi plecat în căutarea comorii, împreună cu un prieten. Cei doi nu se lă­comeau la averi, dorindu-şi doar să găsească su­ficient aur cât să îşi cumpere doi boi. Au căutat până se spune că ar fi găsit ascunzătoarea comorii. Tânărul l-a rugat pe însoţitorul său să rămână în peşteră, ca să ştie unde să se întoarcă după ce venea din sat cu aju­toare. Dar, între timp, nişte năluci l-au făcut pierdut pe cel rămas lângă locul comorii, ştergându-i pentru vecie urma de pe pământ. Când tânărul s-a întors, nu şi-a mai găsit consăteanul şi nici locul comorii. În schimb, a găsit coada de topor pe care o lăsase ca semn, pe poteca ce ducea la comoară. Dar nici acest lucru nu i-a fost de folos, pentru că locul se schimba în permanenţă, înghiţit de nişte pâcle alunecoase. Le­gen­dele trans­mise din bătrâni vorbesc, de altfel, des­pre forma ade­vărată a peşterii. Se spune că aceasta es­te total diferită de modul în care o văd oamenii. Peş­tera ar conţine anumite pasaje secrete, care nu pot fi accesate decât prin pereţi care se deschid şi abia în galeriile sub­te­rane la care duc aceste pasaje, este as­cuns aurul daci­lor. În zilele noastre, Peştera Bolii a de­­venit atracţie turistică şi în ea se organizează serbări.

Mai multe pe formula-as.ro