Compania Damen încearcă să blocheze contractul pentru corvete câştigat de Naval Group şi Şantierul Naval Constanţa

Compania olandeză Damen a contestat licitația de peste un miliard euro pentru construirea celor patru corvete, atribuită de Ministerul Apărării asocierii Naval Group - Şantierul Naval Constanţa, scrie Newsweek.ro. Damen a pierdut recent un contract în favoarea Naval Group chiar la ei acasă, în Olanda.

09 iul. 2019, 14:00
Compania Damen încearcă să blocheze contractul pentru corvete câştigat de Naval Group şi Şantierul Naval Constanţa

Contestaţia depusă la Curtea de Apel București arată că firma olandeză Damen a reclamat ca ilegală recenta decizie a Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor, conform căreia o plângere a Fincantieri ar fi fost tardivă.

”Decizia Damen vine ca urmare a faptului că toate părţile implicate în licitaţie, inclusiv autoritatea contractantă, au ridicat multiple aspecte de legalitate şi de încălcare a confidenţialităţii, unele dintre ele fiind invocate ca temei pentru suspendarea procedurii în trecut, chiar de către Ministerul Apărării Naţionale”, se arată într-un comunicat Damen.

Astfel, în loc să fie suspendată licitaţia până la momentul la care ar fi fost încheiate toate anchetele privind modul în care s-a derulat programul de înzestrare, licitaţia ridică şi mai multe suspiciuni, incertitudini şi controverse care au impact asupra reputaţiei României şi asupra programelor de achiziţii publice atât în ţară cât şi în străinătate, potrivit Damen.

Consecința este, conform surselor Newsweek România, că Ministerul Apărării nu va semna deocamdată contractul cu Naval Group, ci va aștepta decizia Curții de Apel București în legătură cu plângerea de la CNSC a italienilor de la Fincantieri. Între timop, italienii de la Ficantieri și-au retras plângerea, ceea ce înseamnă că documentul depus de Damen rămâne fără obiect.

Aceasta nu este singura veste proastă pentru Damen. Nu mai departe de săptămâna trecută, companiile franceze Naval Group şi Eca-Robotics Sasu au câştigat un contract de peste 2 miliarde de euro pentru a furniza Olandei (de unde este Damen) şi Belgiei 12 vânătoare de mine de ultimă generaţie. Damen a participat şi ea la licitaţie.

Contractul de achiziţie a corvetelor multifuncţionale destinate Marinei Militare Române a fost atribuit asocierii Şantierul Naval Constanţa – Naval Group, a anunţat miercuri ministrul Apărării Gabriel Leş.