Compania Google România, amendată de CNCD în cazul „Catedralei Prostirii Neamului”. „Reprezintă faptă de discriminare”

Google România a fost amendată de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) cu 10.000 de lei. Motivul: compania nu a luat nicio măsură şi nu a informat conducerea despre schimbarea pe Google Maps a denumirii Catedralei Mântuirii Neamului cu „Catedrala prostirii neamului”. De cealaltă parte, Patriarhia Română a catalogat această atitudine drept "încă o probă a urii".

RomaniaTV.net
17 iun. 2020, 11:24
Compania Google România, amendată de CNCD în cazul „Catedralei Prostirii Neamului”. „Reprezintă faptă de discriminare”

„Fapta Google București de a nu lua nicio măsură și de a nu informa Google Ireland Limited cu privire la schimbarea denumirii Catedralei Mântuirii Neamului în Catedrala Prostirii Neamului pe aplicația Google Maps reprezintă faptă de discriminare și încalcă dreptul la demnitate conform art. 2 alin. (1) și art. 15 din O.G. 137/2000, republicată. S-a aplicat sancțiunea amenzii contravenționale de 10.000 lei. Hotărâre adoptată cu unanimitate de voturi (8 voturi)”, se arată într-un comunicat al CNCD.

De asemenea, Colegiul CNCD a obligat compania să publice un rezumat al hotărârii de sancţionare cu link pe prima pagină a site-ului Google, varianta în limba română, timp de 10 zile.

Reprezentanţii Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării recomandă „ca în viitor Google București să informeze acționariatul privind situații similare, să traducă codul de conduită și în limba română, totodată să accesibilizeze sistemul de raportare (inclusiv în limba română)”.

Potrivit Hotnews, la începutul lui mai, denumirea Catedralei Mântuirii Neamului a fost schimbată pe Google Maps cu titulatura de „Catedrala Prostirii Neamului Românesc”. Nu este prima oară când utilizatorii modifică pe Internet numele lăcaşului de cult care a fost denumit şi „Catedrala Falei Patriarhului” și „Catedrala șpăgarilor!”.

Reacţia BOR în cazul „Catedralei Prostirii Neamului”

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a reacționat la modificarea pe Google Maps a numelui Catedralei Mântuirii Neamului. Bănescu susține că „este încă o probă a urii unora care, cu sau fără voia lor, ajung să compună câteva nuclee ideologice dur anticreștine / antiortodoxe din România”.

Vasile Bănescu a calificat această atitudine drept expresia unei „patologii spirituale”, pe care o vede „grefată pe fondul minat deja de grave carențe intelectuale, de incultură crasă și de desprinderea asumat progresivă de realitatea istorică și imediată”.

„Nu putem decât saluta dreapta, deci fireasca hotărâre a CNCD”, a precizat purtătorul de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu, conform Digi24.

„Le mulțumim tuturor celor ce au luat atitudine împotriva unui abuz intolerabil, a unei ofense la adresa Bisericii și, punctual, la adresa Catedralei Naționale.

Sesizarea vulnerabilităților unor importante sisteme informaționale, oricui ar aparține acestea, precum și sancționarea pasivității față de o asemenea sesizare, este un gest moral de normalitate civică. Asemenea vulnerabilități informatice, mai ales când ele apar la un nivel atât de înalt, pot periclita imaginea oricărei alte instituții, deci sunt total inacceptabile, remedierea lor fiind o datorie”, a adăugat purtătorul de cuvânt al BOR.

Catedrala Mântuirii Neamului apare pe Google Maps sub denumirea de „Catedrala Prostirii”. Reacţia Patriarhiei