Vicepremierul Dragoș Anastasiu a vorbit, în conferința de presă pe care a susținut-o pentru a prezenta propunerile de măsuri fiscale menite să reducă deficitul bugetar existent, despre situația companiilor de stat.
Dragoș Anastasiu arată că, la nivelul țării noastre, șapte companii generează pierderi de 2 miliarde de lei, lucru ce este inacceptabil având în vedere că primesc subvenții de la bugetul de stat.
„La nivel național, 266 de întreprinderi generează pierderi de 2,5 miliarde de lei, dintre care șapte companii generează pierderi de 2 miliarde de lei – atenție, după ce primesc subvenții.
E vorba de Căi Ferate CFR SA, Electrocentrale Craiova SA, Unifarm SA, Transport Feroviară Marfă CFR Marfă SA, Compania Municipală Termoenergetica SA, Metrorex SA, Complex Energetic Valea Jiului SA – 2 miliarde de RON”, a precizat vicepremierul.
Cele șapte companii au înregistrat în 2024 pierderi de 2.025.297.000 lei, astfel:
Profiturile tuturor companiilor de stat sunt de 15 miliarde de lei, aproximativ 3 miliarde de euro, însă acestea primesc de la bugetul de stat subvenții de 14 miliarde de lei.
Astfel, în momentul scăderii, per total, statul român încasează profituri de aproape un miliard de lei, deci 200 de milioane de euro. Acest profit este mai mic decât cel al Lidl, care a avut în 2024 un profit de 1,2 miliarde de lei.
„Subvenții, per total, avem 14 miliarde (…). Profiturile pe toate companiile, 15 miliarde, dar trebuie să scădem subvențiile – și, pe top 315, 14,9 miliarde. Atenție, în momentul în care vom scădea subvențiile, veți vedea că per total mai rămâne aproape un miliard de RON”, a declarat Dragoș Anastasiu.
Vicepremierul anunță că Guvernul ia în calcul ca anumite companii care se află într-o situație financiară dificilă să fie listate la bursă în perioada următoare, aceasta fiind una dintre obligațiile asumate prin PNRR.
„Este o decizie politică ce trebuie luată. În PNRR ne-am asumat listarea a cel puţin trei companii şi va trebui să o facem dacă nu vrem să ratăm jalonul”, a declarat Anastasiu, răspunzând unei întrebări legate de posibilitatea ca statul să folosească listarea drept metodă de revitalizare a companiilor cu performanță slabă.
Acesta anunță că nu este exclusă închiderea sau privatizarea unora dintre companiile de stat.
„Orice formă de redresare trebuie analizată. Acolo unde nu există interes strategic, companiile trebuie să se eficientizeze sau să iasă din circuit”, transmite vucepremierul.