Companiile din Marea Britanie îşi fac stocuri uriaşe după Brexit. Sunt temeri că taxe vamale ar putea fi aplicate de la 1 ianuarie

Îngrijorarea atinge cote maxime în Marea Britanie în contextul terminării perioadei de tranziţie post-Brexit la 31 decembrie, fără un acord comercial între această ţară şi Uniunea Europeană. Din acest motiv, companiile britanice au început să-şi facă stocuri, pentru a evita posibilele probleme cu aprovizionarea şi instituirea de taxe vamale.

16 dec. 2020, 08:44
Companiile din Marea Britanie îşi fac stocuri uriaşe după Brexit. Sunt temeri că taxe vamale ar putea fi aplicate de la 1 ianuarie

Companiile din Marea Britanie îşi fac stocuri, după ce premierul Boris Johnson a transmis, prin intermediul purtătorului său de cuvânt, că un „no deal”, adică încheierea negocierilor cu Uniunea Europeană fără un acord, ar putea fi scenariul cel mai probabil. În pofida progreselor făcute recent, există în continuare divergenţe în dosarele pescuitului, concurenţei şi cel al soluţionării diferendelor.

În tot acest timp, s-au intensificat livrările de produse prin porturile britanice. Tot mai multe companii încearcă să evite posibile taxe vamale care ar putea fi aplicate de la 1 ianuarie 2021, notează Agerpres.

Citeşte şi: Românii din Regatul Unit vor avea acces la serviciile medicale după Brexit

Companiile din Marea Britanie îşi fac stocuri uriaşe pentru scenariul post-Brexit

Congestionarea infrastructurii portuare dă peste cap şi unele lanţuri de producţie deoarece unele componente din import sunt primite cu întârziere. Este cazul producătorului auto Honda sau al celui de biciclete Brompton.

De asemenea, există şi o presiune a timpului, în condiţiile în care un acord va trebui ratificat de Parlamentul European şi de cel britanic. În situaţia în care Bruxellesul şi Londra vor ajunge la o înţelegere până la sfârşitul acestui an, nu ar mai fi timp pentru ratificarea acordului, iar atunci s-ar putea conveni o perioadă de „no deal gestionat”. Acest lucru implică aplicarea unor măsuri temporare din ianuarie 2021 pentru a diminua cât mai mult perturbările care s-ar putea produce.

Ce se întâmplă după Brexit

Premierul Boris Johnson s-a arătat mulţumit în caz de „no deal”, ceea ce ar însemna că relaţiile comerciale dintre Marea Britanie şi Uniunea Europeană ar fi reglementate de normele Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC).

O problemă fundamentală care este disputată la negocierile post-Brexit o reprezintă crearea unui mecanism care să garanteze că societăţile britanice vor avea acces pe piaţa unică europeană numai dacă îndeplinesc standardele europene la capitole precum forţa de muncă sau mediul, pentru a evita situaţii de concurenţă neloială.

Până în prezent, autorităţile de la Londra au refuzat să mai respecte normele europene după încheierea perioadei de tranziţie post-Brexit, pe motiv că aplicarea acestor norme nu ar avea sens în continuare în condiţiile în care Regatul Unit nu mai face parte din UE. Cu toate acestea, Guvernul britanic a dat de înţeles că nu va diminua respectivele standarde faţă de nivelul aplicat în momentul intrării în vigoare a Brexitului, ceea ce respinsese la începutul negocierilor.

De cealaltă parte, oficialii europeni şi-au revendicat dreptul de a institui sancţiuni unilaterale şi automate în cazul în care constată practici de concurenţă neloială din partea companiilor britanice, solicitare de asemenea respinsă de Londra. UE s-a arătat deschisă faţă de crearea unui mecanism de arbitraj în cazul unor viitoare dispute privind concurenţa.

Citeşte şi: UE a prezentat planul B, în cazul în care nu ajunge la un acord post-Brexit cu Marea Britanie. Măsurile vizează şi transportul aerian şi rutier