Compatibilitate rară: transplant renal între soţi, efectuat la Spitalul „Dr. C.I. Parhon” din Iaşi, în plină pandemie de coronavirus

Un bărbat în vârstă de 43 de ani din Oneşti a primit un rinichi chiar de la soţia sa, în vârstă de 41 de ani, potrivit Ştirile Pro TV. Bărbatul făcea dializă din luna decembrie, dar nu mai avea abord vascular, motiv pentru care a fost necesară o astfel de intervenţie.

RomaniaTV.net
30 apr. 2020, 06:13
Compatibilitate rară: transplant renal între soţi, efectuat la Spitalul „Dr. C.I. Parhon” din Iaşi, în plină pandemie de coronavirus

„În 2019 am fost întrebat dacă nu există cineva din familie care ar putea să îmi doneze, am făcut analizele de compatibilitate cu soţia şi am aflat că suntem compatibili. Intervenţia a decurs bine, voi reveni la o viaţă normală fără dializă şi sper să am o viaţă lungă“, a precizat bărbatul transplantat.

Medicii de la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon“ spun că transplantul de rinichi între soţi este o intervenţie deosebită, fiind realizate puţine astfel de operaţii. Aceasta întrucât compatibilitatea între soţi este destul de rară, având în vedere că soţii nu sunt rude de sânge. În 20 de ani de când se face transplant renal la Iaşi au fost realizate doar cinci transplanturi între soţi. 

Citeşte şi Un bărbat din Iaşi, plecat la muncă în Spania, a fost găsit mort într-o baracă abandonată. Autorităţile refuză să îl declare mort

De asemenea, este nevoie de analize amănunţite pentru a demonstra compatibilitatea între cei doi. Într-o mare de îngrijorare, de tristeţe pe care o trăim cu toţii putem da şi veşti bune: s-a făcut ieri (n.r. – marţi) un nou transplant renal la noi, a fost redat vieţii un pacient dializat care a primit rinichiul de la soţie. Acest lucru este special, este vorba despre o familie extrem de unită, de puternică, de apropiată“, a precizat prof. dr. Adrian Covic, coordonatorul Compartimentului de Transplant Renal de la Spitalul „Parhon“ din Iaşi.

Medicul a precizat că, în momentul de faţă, singurul centrul renal din ţară care şi-a continuat şi în perioada pandemiei activitatea de transplant este cel de la Iaşi. De la debutul pandemiei, au fost făcute cinci transplanturi, existând două prelevări de organe de la donator cadaveric din zona Oradei, toţi rinichii ajungând la Iaşi. 

Cei doi soți vor mai rămâne o perioada internaţi pentru a fi monitorizaţi.

Citeşte şi Panică la un centru de plasament din Iaşi. Un copil a fost diagnosticat cu coronavirus

În plină pandemie, medicii de la Spitalul „Parhon” din Iași sunt pregătiți pentru intervenții de transplant, cu circuite și protocoale speciale: “Cu acordul Ministerului am reușit să menținem deschisă activitatea de transplant. Am securizat foarte bine în această pandemie partea de transplant. Echipa de transplant a fost de mai multe ori testată și pacienții de pe lista de așteptare, pentru a fi siguri că nu există un risc”, a precizat medicul Adrian Covic, potrivit sursei citate.