Computerul cancelarului german Angela Merkel a fost victima unui atac cibernetic fără precedent

Un calculator al cancelarului grman Angela Merkel a fost lovit de atacul cibernetic fără precedent care a vizat în mai Bundestagul, camera inferioară a parlamentului german, afirmă cotidianul Bild în ediția sa de duminică.

14 iun. 2015, 06:50
Computerul cancelarului german Angela Merkel a fost victima unui atac cibernetic fără precedent

Conform Bild, care nu citează surse, atacul a „infectat” în special unul din calculatoarele de birou de care dispune în Bundestag Angela Merkel, deputat din 1990 din circumscripția Stralsund (nord). Potrivit cotidianului popular, acest calculator a fost unul din primele în care a fost constatat atacul de tip „troian”.

Atacul a fost constatat în mai și s-a dovedit mult mai important și vast decât s-a crezut inițial, serviciile Bunedestagului înfruntând dificultăți în neutralizarea lui. Potrivit mass-media germane, timp de mai multe săptămâni, hackerii au infiltrat adânc rețeaua informatică, reușind să pirateze dare.

Un purtător de cuvânt al grupului CDU, partidul conservator al cancelarului, a declarat jurnalului că „nu poate dezminți și nici confirma” aceste informații. Întrebat în legătură cu un eventual furt de date din calculatorul cancelarului, anturajul Angelei Merkel a refuzat să se exprime, mai scrie Bild, citată de Agerpres.

Citeşte şi Ancheta privind presupusa spionare a telefonului cancelarului Merkel de către NSA, clasată

În ianuarie, site-urile oficiale ale Angelei Merkel, al cancelariei și Bundestagului au fost ținta unui atac cibernetic, revendicat de hackeri ruși. Potrivit mass-media germane, ultimul atac împotriva Bundestagului a provenit tot din Rusia și este posibil să fi fost lansat de serviciile de spionaj ale Moscovei.

Joi, președintele Bundestagului, conservatorul Norbert Lammer, a afirmat că, în ultimele două săptămâni, nu a mai fost observată nicio sustragere de date, fără să însemne, totuși, că au fost „oprite”.

Potrivit Bild, prezența „troianului” a fost constatată vineri pe 15 calculatoare legate la rețeaua informatică a Bundestagului care, în aceeași zi, a votat o lege privind întărirea securității informatice a marilor companii.

Scurgeri de date au fost constatate pe cinci dintre acestea, continuă jurnalul, în opinia căruia hackerii au utilizat numele cancelarului pentru a trimite mesaje cu linkuri „infectate”.

Administrația Bundestagului a avertizat deputații contra acestor false e-mailuri în numele cancelarului, adaugă Bild.