Comunele din România în care locuitorii nu mai au voie să taie porci în gospodărie

Sătenii din mai multe comune au interzis să își mai taie porcii timp de șapte zile. S-a ajuns în această situație din cauza celui mai mare focar de pestă porcină africană.

22 mart. 2024, 09:47
Comunele din România în care locuitorii nu mai au voie să taie porci în gospodărie
Cât se pierde din greutatea unui porc după tăiere. Cantitatea cu care rămâi pentru consum

Locuitorii mai multor comune au primit interdicția de a mai tăia porci în gospodărie timp de șapte zile. Situația este cauzată de cel mai mare focar de pestă porcină africană din județul Botoșani care a determinat autoritățile sanitar veterinare să ia această măsură. Sătenii nu mai pot sacrifica animalele din gospodării până când nu va fi efectuat un recensământ local al suinelor, potrivit botosaneanul.ro.

Citește și: Cadavre de porci cu pestă porcină africană descoperite la marginea drumului, în Nădlac. Garda de Mediu a făcut plângere penală

Unitățile administrativ teritoriale afectate sunt Cristești (satele Cristești, Schit Orășeni), Răchiți (satele Răchiți și Cișmea ) Bălușeni(satele Bălușeni, Buzeni, Coșuleni, Zăicești) Curtești (Orășeni -Deal, Orășeni- Vale, Băiceni, Balta Arsă, Mănăstirea-Doamnei, Hudum) Botoșani  (municipiul Botoșani, Tulbureni) Stăuceni (Stăuceni, Tocileni, Siliștea și Victoria).

Citește și: Situație halucinantă la Constanța! Porci transportați cu ambulanța privată și sacrificați într-un parc recent amenajat de primărie. Nici măcar UE nu s-a gândit la așa ceva

„În cele șapte zile atât cât se face recensământul, oamenii nu au voie să-și sacrifice porcii. După cele șapte zile sub supravegherea strictă a medicilor veterinari pentru consum propriu, nu pentru comercializare”, a declarat Mihai Țurcanu, director DSVSA Botoșani.

Mihai Țurcanu a atras atenția asupra faptului că după efectuarea recensământului oamenii pot comercializa animalele conform legii, cu emiterea de documente.