Comunitate de 500 de romi din Vadu Crişului vor fi izolaţi sub paza jandarmilor, după ce au refuzat testarea anticoronavirus

Aproape 500 de romi din colonia de la Vadu Crişului au refuzat să li se recolteze salivă şi secreţii nazale, în prima acţiune de testare comunitară din ţară, decisă de autorităţile din Bihor.

RomaniaTV.net
23 apr. 2020, 16:14
Comunitate de 500 de romi din Vadu Crişului vor fi izolaţi sub paza jandarmilor, după ce au refuzat testarea anticoronavirus

O echipă a Direcţiei de Sănătate Publică Bihor şi a Spitalului Orăşenesc din Aleşd s-a deplasat joi în Vadu Crişului, pentru a recolta probe biologice de la cei aproape 500 locuitori ai coloniei de romi, dar a muncit degeaba.

„De două zile a fost pregătită acţiunea. Vadu Crişului a fost desemnată prima localitate din Bihor unde să se facă testare comunitară, datorită numărului mare de ţigani din colonie, 476 în total, din care patru, inclusiv bulibaşa, sunt internaţi în Spitalul Municipal din Oradea”, a declarat pentru Ebihoreanul.ro primarul comunei, Dorel Cosma.

„Am pregătit în colonie două corturi ca puncte de recoltare, au venit din Oradea de la DSP şi de la spitalul din Aleşd, cu Jandarmerie, pregătiţi să recolteze salivă şi secreţii nazale. La ora 9.30, s-au adunat toţi ţiganii la corturi şi li s-a explicat că nu o să-i doară nimic, că este gratuit, că este spre binele lor. Le-au vorbit şi doi capi de-ai lor, dar degeaba. Numai vreo 20-30 au fost de acord, restul au spus că nu vor să fie testaţi, că ei sunt sănătoşi şi nu vor”, a explicat primarul.

„N-a fost chip să-i convingem, nici noi, nici capii lor, că-i spre binele lor”, a mai spus Cosma. Potrivit edilului, din acest motiv, cu acordul autorităţilor judeţene, Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă a decis punerea în carantină a întregii colonii de romi. „Asta este! Nu vor? Atunci o să rămână aici, păziţi de jandarmi”, a afirmat primarul.

„Nu avem ce face, nu îi putem obliga dacă nu vor, binele nu-l poţi face nici cu forţa. O să-i ţinem izolaţi, chiar dacă va trebui să cheltuim o grămadă de bani ca să le asigurăm de mâncare”, a spus edilul comunei, adăugând că „poate o să se răzgândească”.

„N-au fost violenţi, poate mâine sau poimâine ne vor cere ei să fie testaţi”, spune edilul.

Prima acţiune de testare comunitară a fost programată pentru joi la Vadu Crişului, după ce, cu o zi înainte, la Oradea au fost instruiţi medici şi asistente de la toate spitalele din Bihor, pentru a participa la prelevarea de probe biologice în localităţile cele mai expuse riscului de infectare.

„Cadrele medicale de la spitalele din Aleşd, Beiuş, Marghita şi Salonta au fost instruite de specialişti ai DSP, cum să folosească echipamentele de protecţie şi cum să preleveze probele biologice. Tot ieri (n.r. – miercuri) au făcut şi practică la hotelul Ceres, centrul de carantină cu cel mai mare procentaj de infectaţi”, a spus una dintre sursele Ebihoreanul.

Testarea comunitară a fost programată pentru joi întrucât în această dimineaţă a fost instalat într-un laborator al Spitalului Judeţean al doilea analizor PCR, care permite dublarea capacităţii de testare a Oradiei. Cele aproape 500 probe biologice urmau, de altfel, să fie procesate la ambele analizoare din Oradea.

Cheltuielile pentru testarea comunitară, în tot judeţul, nu sunt decontate de Ministerul Sănătăţii, dar au fost asumate de Primăria Oradea împreună cu conducerea Spitalului Judeţean.

Testarea comunitară, decisă numai în Bihor de către Prefectură şi DSP, are menirea de a depista cât mai repede persoanele cu coronavirus, pentru a preveni infectarea altora, cu care acestea intră în contact, deci crearea de focare şi răspândirea intracomunitară a Covid.

Până la această oră, autorităţile judeţene nu au luat încă o decizie privind eventuala repetare a tentativei eşuate joi în colonia de romi din Vadu Crişului, dar sursele Ebihoreanul.ro afirmă că aceasta este prima opţiune.

În prezent, alţi 1.207 bihoreni, marea majoritate de etnie romă, sunt în carantină în centre amenajate în hoteluri din apropierea Oradiei, cheltuielile de cazare şi hrănire a acestora apropiindu-se de suma de 2 milioane euro.

Citeşte şi: Poliţişti, loviţi cu pietre şi furci, de mai mulţi oameni care participau la vânzarea unui cal. Trei maşini de poliţie au fost avariate