Comunitatea mondială a reacționat după recunoașterea Donbass-ului de către Rusia. SUA au impus sancțiuni, ONU a convocat o reuniune

Vladimir Putin a semnat luni seara decretele de recunoaştere a independenței Republicilor Populare Donețk și Lugansk (DNR și LNR), iar majoritatea țărilor au reacţionat negativ la decizia preşedintelui Rusiei.

22 feb. 2022, 08:32
Comunitatea mondială a reacționat după recunoașterea Donbass-ului de către Rusia. SUA au impus sancțiuni, ONU a convocat o reuniune

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a adresat populaţiei prin intermediul unui mesaj video şi a spus că, în ciuda acțiunilor Rusiei de a recunoaște Republicile Doneţk şi Lugansk, granițele Ucrainei rămân aceleași . „Ucraina rămâne în granițele sale recunoscute internațional și vor rămâne așa, în ciuda oricăror declarații și acțiuni venite dinspre Rusia”, a spus şeful statului ucrainean. Ulterior, într-un apel urgent, a cărui înregistrare este disponibilă pe canalul de Youtube Apostrophe TV, Zelenski a spus că Ucraina are dreptul la autoapărare. El a inițiat convocarea summit-ului Normandiei Patru, precum și organizarea unei reuniuni extraordinare a Consiliului de Securitate al ONU și a unei reuniuni OSCE.

Statele Unite ale Americii

Președintele american Joe Biden a emis un decret privind  sancțiunile împotriva Rusiei ca urmare a recunoașterii independenței Republicilor Donețk și Lugansk, a informat Casa Albă. Restricțiile vizează interzicerea de noi investiții pentru persoanele fizice și juridice americane în cele două republici separatiste, cât şi comerțul cu acestea și finanțarea lor. Potrivit oficialilor de la Casa Albă, marți, 22 februarie, vor fi luate măsuri suplimentare pentru a trage la răspundere Federația Rusă pentru încălcarea suveranității Ucrainei.

Uniunea Europeană

Uniunea Europeană va impune sancțiuni împotriva Rusiei ca urmare a recunoașterii independenței celor două republici. Această decizie a Federației Ruse este o încălcare a dreptului internațional și a acordurilor de la Minsk, a transmis UE.

Kazahstan

Ministrul de Externe kazah, Mukhtar Tleuberdi, a spus că problema recunoașterii de către Rusia a celor două republici nu este pe ordinea de zi. Poziția oficială este în curs formare, iar pe 22 februarie va avea loc o ședință a Consiliului de Securitate în care Kazahstanul va lua o poziție definitivă.

ONU

La New York a avut loc o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU privind situația din jurul Ucrainei. Secretarul general al ONU, António Guterres, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la decizia Rusiei de a recunoaște republicile Doneţk şi Lugansk. „Secretarul general consideră decizia Rusiei o încălcare a integrității teritoriale și a suveranității Ucrainei”, a transmis într-un comunicat reprezentantul secretarului general al ONU, Stephane Dujarric. Potrivit acestuia, Guterres a spus că decizia Rusiei „contrazice principiile Cartei ONU”.

Franţa

Reprezentantul permanent al Franței la ONU, Nicolas de Riviere, a cerut Rusiei să refuze să recunoască Donbass . „Solicităm Rusiei să susțină cu acțiuni cuvintele sale că preferă calea dialogului, revocând decizia de recunoaștere”, a spus el. Președintele francez Emmanuel Macron a condamnat și decizia Federației Ruse: „Președintele Republicii condamnă decizia luată de Președintele Federației Ruse de a recunoaște regiunile separatiste din estul Ucrainei”.

Citeşte şi Agențiile ruse de presă: Putin a ordonat armatei să asigure menținerea păcii în republicile separatiste

China

China salută toate eforturile care vizează rezolvarea problemei ucrainene prin mijloace diplomatice, ținând cont de preocupările existente și solicită tuturor părților să se abțină de la acțiuni care ar putea duce la o escaladare a situației, a declarat ambasadorul chinez Zhang Jun la o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU. .

Canada

Ministrul canadian de externe Melanie Joly a spus că țara condamnă decizia Rusiei de a recunoaște republicile Doneţk şi Lugansk, consideră aceasta o încălcare a acordurilor de la Minsk, a Cartei ONU și o amenințare la adresa securității regiunii și, de asemenea, intenționează să impună sancțiuni împotriva Rusiei.

Citeşte şi MAE, cel mai ridicat nivel de alertă pentru Ucraina după decizia lui Putin: „Părăsiţi imediat ţara!”

Finlanda

Guvernul finlandez este sigur că decizia Federației Ruse încalcă suveranitatea Ucrainei. „Finlanda condamnă acțiunile unilaterale ale Rusiei care încalcă suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”, a transmis Biroul Președintelui Finlandei, într-un comunicat. Potrivit autorităților, recunoașterea Donbass-ului este o încălcare a acordurilor de la Minsk.

Georgia

Viceprim-ministrul georgian David Zalkaliani a cerut comunității internaționale să acorde atenție „unei alte încălcări a securității și a dreptului internațional”, de către Rusia . „Facem apel la partenerii noștri internaționali să răspundă la încă o încălcare a securității și a dreptului internațional”, a spus el.

Moldova

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a condamnat recunoașterea de către Rusia a Republicilor Populare Donețk și Lugansk. „Acest lucru este în mod clar contrar dreptului internațional. Moldova rămâne ferm angajată în sprijinirea suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute internațional”, a scris politicianul pe contul său de Twitter.