CONAF: Învăţământul profesional, deschiderea reală a şcolii către piaţa muncii

Cristina Chiriac, președinte CONAF, este de părere că "rrebuie să reînvățăm că meseria este brățară de aur și să nu uităm că meseria a susținut nația contribuind la dezvoltarea durabilă a țării". În acest sens, CONAF solicită autorităţilor susținerea învățământului profesional în școlile din România.
Romania TV
03 aug. 2020, 11:10
CONAF: Învăţământul profesional, deschiderea reală a şcolii către piaţa muncii

„Este nevoie de susținerea în școli a învățământului profesional și de o asumare atât la nivelul oficialilor cât și de către angajatori a unui rol activ în domeniul pregătirii profesionale. Un electrician proaspăt absolvent de școală profesională este încadrat cu un salariul minim brut de 3500-4000 lei lunar, în timp ce un absolvent de facultate primește un salariu minim brut de 2230 lei dacă se angajează imediat după terminarea cursurilor universitare. Cel puțin așa au declarat unii antreprenori participanți la conferințele „Pactul pentru Muncă”, se arată într-un comunicat de presă al CONAF.

„Cred că este important să reînvățăm că meseria este brățară de aur și că școlile profesionale tehnice nu sunt doar pentru cei cu media 5, că poți să înveți o meserie respectabilă, bine remunerată în țara ta. Să nu uităm că dintotdeauna meseriile au susținut nația contribuind la dezvoltarea durabilă a țării. În acest sens, trebuiesc asigurate criterii de bune practici cum ar fi flexibilizarea, respectiv asigurarea condițiilor pentru implementarea unor modele variate de abordare la nivel național, nicidecum transformarea claselor de la profesională în clase de liceu. Avem nevoie de un sistem centrat pe nevoile elevilor și angajatorilor, un sistem care să pună accentul pe oferirea de șanse tinerilor indiferent de categoria socială, de a se califica într-o profesie care să le aducă beneficii și satisfacție pe termen lung și pe interesele angajatorilor de a avea acces la forța de muncă bine calificată, cu competențe specifice solid asimilate”, a declarat președintele CONAF, Cristina Chiriac.

Aproape jumătate dintre elevii și studenții din sistemul național de educație în anul școlar/universitar 2019-2020 a dispărut de la Revoluție până în prezent. Potrivit Institutului Național de Statistică (INS), în ultimii zece ani populaţia şcolară a înregistrat o scădere de mai bine de 30 de procente.
În ceea ce privește numărul celor care au urmat o școală profesională, statistica arată că, în anii ’90 un număr de peste 300 mii elevi urmau cursurile acestui tip de învățământ, iar în 2019/2020 – doar puțin peste 100 mii de elevi, de circa 3 ori mai puțini față de începutul anilor ’90.
Dacă la începutul anilor ’90 şcolile şi universităţile din România numărau peste 5 milioane de elevi şi studenţi, în acest an școlar numărul acestora a ajuns la 3,5 milioane. Din rândul elevilor claselor I-XII au dispărut aproape 1,5 milioane, un declin dramatic al cifrei populaţiei şcolare. Imediat după Revoluție, erau peste 4 milioane de elevi, din care, în învățământul primar și gimnazial, mai mult de jumătate, iar în cel liceal aproape un milion. A crescut, în schimb, numărul de studenți: de la circa 200.000 în 1990 la peste 500.000 studenți în prezent.
„Datele Institutului Național de Statistică sunt îngrijorătoare! Dar, problemele sunt multe, grave și mult mai profunde decât s-ar putea crede la prima vedere!” a declarat Cristina Chiriac, președintele Confederaţiei Naţionale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF). „Cea mai vulnerabilă, dar și cea mai importantă resursă a țării sunt oamenii. Pe ei trebuie să îi punem în valoare pentru o construcție solidă în viitor. Militez pentru corelarea programei școlare cu realitățile economice, pentru că școala de astăzi creează forța de muncă de mâine. De aceea, va trebui să ne modificăm comportamentul: să investim în educație!”, a completat președintele CONAF.

DailyBusiness
Se schimbă cardurile. Motivul pentru care cifrele vor fi eliminate de pe faţa cardurilor
Spynews
Horoscop duminică, 8 decembrie 2024: Taurii vor avea mici cheltuieli
Bzi.ro
Margherita de la Clejani i-a lăsat pe toți mască cu ultima apariție! „Niciodată să nu spui niciodată!”
Fanatik.ro
Acesta este cel mai frumos nume de băiat din lume? Este dovedit științific. Ce semnificație are
Capital.ro
REVINE Călin Georgescu?! Greșeala uriașă făcută de CCR
Playtech.ro
Ce scrie pe cosmeticele tale și nu știi ce înseamnă? Inscripția pe care toată lumea o ignoră
DailyBusiness
Noul tip de pensie din România care schimbă totul. Cine poate beneficia și ce sume pot fi încasate
Adevarul
Mesaj de la cel mai tânăr astronaut care a mers pe Lună, pentru Călin Georgescu: "puteți vedea cât se poate de clar toate dovezile"
wowbiz.ro
Imagini cu Mihai Leu dinainte să fie internat în stare gravă la Spitalul Fundeni! Cum arăta fostul campion de box în urmă cu doar câteva săptămâni?
Spynews
Cum arată iubitul ispitei Lala de la Insula Iubirii. Cei doi urmează să devină părinții / FOTO
Spynews
Neptun iese din retrograd în Pești. Cum ne influențează astrele
Evz.ro
Vreme tot mai severă în România. Zonele luate cu asalt de iarnă
Ego.ro
Cum arătau Alexandra și Helmut Duckadam în ziua nunții. Imagii rare cu cei doi
Prosport.ro
FOTO. Vedeta de la Insula Iubirii arată fabulos, iar milionarul cu 23 de ani mai în vârstă ca ea o răsfață!
kanald.ro
Cutremur în România astăzi! Ce magnitudine a avut și unde a fost înregistrat seismul
Cancan.ro
Ion a fost dat dispărut pe 6 decembrie. Ireal unde a fost găsit acum, la doar o zi după ce familia a dat alarma
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Lovitura finală pentru Călin Georgescu. Procurorii au găsit BANII
StirileBZI
Schimbare radicală la Bacalaureat! Toţi liceenii din România vor da examen la matematică sau ştiinţe!
Prosport.ro
FOTO. Cât de frumoasă e iubita fotbalistului român, vândut de Becali la arabi
stirilekanald.ro
VIDEO Călin Georgescu, la secția de vot din Mogoșoaia! Zeci de persoane s-au îmbulzit să-l vadă: "Georgescu președinte!"
substantial.ro
Ucraina dezvăluie o nouă dronă-rachetă cu rază extinsă de acțiune
MediaFlux
OMUL de bază a lui CĂLIN GEORGESCU, ridicat de poliție. ARSENAL de ARME în mașină. PUNEA LA CALEA un PLAN
Shtiu.ro
Actori din 'Singur acasă' care au murit de când filmul a fost lansat
Puterea.ro
Parc fotovoltaic plutitor pe râul Olt. Investiția Hidroelectrica se ridică la 10 milioane de euro!