CONAF: Pandemia – catalizator pentru progresul exponențial al femeilor în afaceri

Femeile antreprenor au o prezență tot mai puternică în mediul economic național și pot impulsiona creșterea economică prin încrederea cu care privesc viitorul. În ultimul sfert de secol, numărul femeilor parlamentar a crescut cu 110% , numărul femeilor ministru a cunoscut o creștere de 49%.
Ionela Marcu
25 nov. 2020, 15:59
CONAF: Pandemia - catalizator pentru progresul exponențial al femeilor în afaceri

Economia mondială a suferit în perioada pandemiei de coronavirus, iar afacerile cele mai afectate au fost cele deținute de femei, susţine Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin într-un comunicat de presă. Nu putem vorbi de un mod eronat de conducere a business-ului de către femei, ci din contra faptul că acestea dețin un număr crescut de afaceri și impactul crizei a fost unul mult mai amplu. Deși contextul actual nu este unul favorabil, studiile prezintă o perspectivă optimistă pentru viitorul femeilor antreprenor. Acesta arată că pandemia s-ar putea dovedi a fi un catalizator pentru progresul exponențial al femeilor în afaceri și o oportunitate de a corecta prejudecata inerentă de gen, în cazul în care factorii de decizie vor sprijini inițiative în acest sens.

”Prezenţa femeilor este tot mai puternică în mediul economic din România. Din cei aproape 1 milion patru sute de mii de oameni de afaceri români, o treime sunt femei. Evident că în perioada pandemică toate business-urile doamnelor au fost afectate mai profund din cauza decalajului specific de gen privind soluțiile digitale, impactului major asupra vieții reale a lumii virtuale și nu în ultimul rând nevoia de a se dedica mult mai mult responsabilităților familiale o data cu restricțiile impuse de pandemie. Toate acestea au generat vulnerabilități specifice femeilor care fac business.“, a declarat Cristina Chiriac, președinte Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin.

Președintele CONAF crede însă că existența unor politici bazate pe criterii de gen ar stimula și mai mult succesul femeilor antreprenor.

“Studiile arată că femeile antreprenor au mai multă încredere că economiile țărilor în care își desfășoară activitatea se îndreaptă într-o direcție bună, comparativ cu antreprenorii bărbați, și majoritatea vor să crească numărul de angajați. Pandemia însă a adus efecte adverse: numărul șomerilor a crescut, afacerile s-au închis parțial sau total și implicit efectele asupra indicatorilor macroeconomici sunt evidente”, a concluzionat Cristina Chiriac.

Situația pandemică actuală nu a modificat doar comportamente și atitudini, dar a adus și o nouă perspectivă asupra evoluțiilor crizelor ciclice de până în prezent. La nivel de evoluție a șomajului, spre deosebire de marile crize la nivel mondial, de această dată majoritatea șomerilor provin din rândul femeilor și acest lucru se explică prin prisma sectoarelor grav afectate (turism, ospitalitate, comerț) unde forța de muncă este preponderentă feminină. De exemplu, rata șomajului din UE în rândul femeilor a crescut de la 7,1% în 2019 la 7,5% în iulie 2020, conform Eurostat.

În cadrul proiectului inițiat de CONAF, PACTUL PENTRU MUNCĂ, au fost identificate soluții viabile care vin în sprjinul mediului antreprenorial. Nevoia de digitalizare, flexibilizarea legislației în relațiile de muncă cât și în parteneriatul social, pregătirea profesională și corelarea pieței muncii cu realitatea economică, sunt doar câteva din măsurile inserate în PACTUL PENTRU MUNCĂ.

În urma discuțiilor cu partidele politice, cu excepția PNL, cu care reprezentanții PACTULUI urmează să se vadă, toate celelalte partide politice au agreat măsurile identificate, conturându-se astfel un consens la nivel politic în vederea implementării acestora.

„Economia de după pandemie” prezintă o oportunitate unică pentru eliminarea barierelor existente, determinând o creștere a gradului de participare în business în rândul femeilor. Exploatarea acestui moment și promovarea inițiativelor destinate diminuării decalajului de gen vor fi esențiale în atingerea potențialului femeilor și reducerea sumei de 172 trilioane de dolari pierdute la nivel global (Conform Băncii Mondiale), din cauza diferențelor de venit obținute, pe parcursul vieții, de femei comparativ cu bărbații. În ultimii 25 de ani, progresul înregistrat de femei, la nivel global, e remarcabil: o creștere de 110% pentru femeile care au devenit parlamentar, o creștere de 49% pentru femeile care au devenit miniștri, o scădere de 38% a deceselor la naștere și o creștere de 18% a alfabetizării.

Spynews
Tzancă Uraganu, gest impresionant în memoria lui Lucas. Ce decizie a luat în carieră, pentru nepoțelul său, care a murit: ”Am promis” / FOTO
Bzi.ro
Pescobar și-a cumpărat penthouse în valoare de 2 milioane de euro! „O să am cinema, amfiteatru și piscină!”
Fanatik.ro
Produsele adorate de români care se vor micșora. Conducerea e prima care a recunoscut decizia. Porțiile vor fi mai mici
Capital.ro
Devine interzis în România. Klaus Iohannis a luat decizia astăzi, 29 mai
Playtech.ro
Petre Roman, făcut PRAF de fiica sa! Oana, dezvăluiri ŞOCANTE despre ce i-a făcut Mioarei şi ei
DailyBusiness
Alertă de vreme severă în România! Ploile mătură zeci de localități
Adevarul
Sclavia, din nou la modă în România. „Este atât de sumbru și de macabru modul în care se întâmplă lucrurile”
Spynews
Hidrologii, anunț de ultimă oră! Pericol de inundații în mai multe județe din țară. A fost emis un cod galben de viituri / FOTO
Spynews
EXCLUSIV! Fostul iubit al Cristinei Pucean, acuzații extrem de grave la adresa dansatoarei și a familiei ei! Bărbatul susține că a fost păcălit și își vrea banii înapoi! Declarații pentru Spynews.ro!
Evz.ro
O greșeală financiară făcută de mulți români. Din cauza asta, banii le scapă printre degete
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Are 75 de ani, dar arată ca la 30, are o avere impresionantă și își caută iubit la 12 ani de când a divorțat
wowbiz.ro
Șoc total în familia Raisei, fata găsită moartă în Dolj! Chiar el e principalul suspect
Cancan.ro
Locul de poveste din România de care italienii sunt fermecați: 'Unic în lume!'
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
Alegeri locale și europene 9 iunie 2024: Românii vor primi 5 buletine de vot și o tușieră. La ce oră se deschid secțiile de votare
Capital.ro
Volodimir Zelenski, la un pas să fie ucis. A fost trădat. Cine plănuia să-l omoare
StirileBZI
Salariul minim pe economie va crește de la 1 iulie: Câți bani vor primi peste un milion de români
Prosport.ro
FOTO. Rusoaica superbă s-a cuplat cu un milionar mai tinerel ca ea! Cum arată Anna
stirilekanald.ro
El e criminalul Raisei! Polițiștii l-au săltat și l-au dus la audieri
substantial.ro
Descoperă rețeta salatei de legume la borcan: Gust de vară, prospețime și conveniență în bucătăria ta!
MediaFlux
VESTE bună pentru PENSIONARI: CREȘTERI FOARTE MARI!, anunță Șeful Casei de Pensii
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'