Concedieri 2025. Continuă coşmarul pentru bugetari, o altă companie de stat face disponibilizări

Salariaţii ANL critică, marţi, proiectul de reorganizare a instituţiei şi de preluare la Ministerul Dezvoltării a 50 de posturi. Aceştia explică faptul că ANL se finanţează singură, fără subvenţi de la buget, iar preluarea salariaţilor la minister ar însemna, de fapt, o cheltuială cu aceştia, nu o economie. În plus, salariaţii ANL acuză că nu se urmăreşte o reală economie, ci preluarea banilor pe care Agenţia a reuşit să-i strângă în conturile proprii.
Filip Stan
09 apr. 2025, 10:08
Concedieri 2025. Continuă coşmarul pentru bugetari, o altă companie de stat face disponibilizări

Concedieri 2025. Angajaţii ANL critică, marţi, într-un comunicat de presă, decizia reorganizării instituţiei, având n vedere că Agenţia Naţională pentru Locuinţe este ”singura instituţie de interes public din România, cu activitate şi experienţă de peste 25 de ani în domeniul construcţiei de locuinţe, care are un mecanism clar pentru administrarea proiectelor de locuinţe publice şi private”.

Concedieri 2025. Angajaţii ANL, despre reorganizare: Dăm afară 74 de salariaţi din ANL care îşi susţin salariile şi aducem la MDLPA 50 de salariaţi pe care îi plătim din bani publici?

”ANL are autonomie financiară, cheltuielile cu salarizarea personalului şi cele de funcţionare se asigură din resursele constituite conform legii, fără alocaţii de la bugetul de stat cu această destinaţie, nu impacteaza cetăţenii contribuabili şi are partener mediul privat de construcţii, prin contractele pe care le derulează, şi autorităţile publice locale”, au transmis Angajaţii ANL.

Concedieri 2025: Peste 2000 de angajaţi, şomeri peste noapte: „Ne-au desfiinţat, fără să ne reînființeze”

Aceştia explică faptul că instituţia a redus deja din personal – 52 posturi, din care 15 funcţii de conducere şi 37 funcţii de execuţie ”De asemenea, trebuie remarcat şi evidenţiat nivelul de salarizare net al angajaţilor ANL (bani care nu sunt alocaţi de la bugetul de stat), asfel că venitul mediu net pe salariat fiind de 5.634 lei. (…) dintr-un total de 124 de angajaţi, doar 50 vor fi preluaţi de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei prin concurs (nu ştim în acest moment pe ce criterii, nu ştim ce statut vor avea şi ce nivel de salarizare), lăsând 74 de persoane fără loc de muncă. Deci economia constă în: dăm afară 74 de salariaţi din ANL care îşi susţin salariile şi aducem la MDLPA 50 de salariaţi pe care îi plătim din bani publici?”, au mai transmis reprezentanţii ANL.

Potrivit acestora, ”cifrele care contrazic logica austerităţii au fost amendate de un raport al Băncii Mondiale, care arată că România nu dispune de un proces coerent si strategic de planificare a resurselor umane in sectorul public”.

În plus, angajaţii ANL precizează că sunt în curs de implementare astăzi proiecte pentru construirea a 6.318 locuinţe, solicitate de 218 primării şi de 16 consilii judeţene. În plus, în evidenţele ANL sunt înregistrate cereri de pentru construirea a peste 14.000 locuinţe.

”Menţionăm faptul că, preluarea investiţiilor, în curs de execuţie, de către autorităţile publice locale (conform declaraţiilor ministrului), va conduce la majorarea financiară a investiţiilor, deoarece entităţile locale nu dispun de personal de specialitate. Aceste costuri suplimentare vor fi în sarcina autorităţilor publice locale. Costurile de edificare a locuinţelor realizate prin programele implementate de ANL sunt mai mici decât în cazul celorlalte categorii de locuinţe ale MDLPA”, au mai transmis angajaţii ANL.

Pontaj cu cartelă după concedierile anunţate de Ilie Bolojan. Concursurile pentru noile angajări se vor desfăşura în perioada 9-11 aprilie

Concedieri 2025. Potrivit acestora, în ceea ce priveşte derularea contractelor de proiectare şi/sau execuţie, în ultimii doi ani ANL nu a înregistrat arierate la plată, decontările realizându-se cu respectarea condiţiilor contractuale.

”Mai mult, costurile de edificare a locuinţelor realizate prin programele implementate de ANL sunt mai mici decât în cazul celorlalte categorii de locuinţe ale MDLPA. La nivelul 2024, costul unitar pentru locuinţele finalizate a reprezentat 832 Euro/mp, inclusiv TVA (toate componentele de realizare a locuinţei), iar pentru procedurile de achiziţie publică proiectare şi execuţie a fost de 887 Euro/mp, inclusiv TVA. ANL are o autonomie care îi permite să acceseze fonduri şi să prioritizeze proiectele de locuinţe”, au mai precizat angajaţii instituţiei.

Potrivit acestora, începând cu anul 2001, ANL are statut de agenţie de implementare a unor împrumuturi acordate de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE) pentru finanţarea unui număr de peste 24.000 locuinţe, astfel că locuinţele finanţate şi finalizate din împrumuturile acordate de către BDCE reprezintă 57% din numărul total de locuinţe recepţionate.

Fondurile constituite din vânzarea locuinţelor se utilizează exclusiv pentru finanţarea construcţiei de locuinţe pentru tineri, destinate închirierii, conform deciziei BDCE din anul 2006, aceste surse fiind colectate într-un cont cu destinaţie specială în Trezorerie. Actualul Acord-cadru de împrumut se finalizează în anul 2026.

”Conform proiectului de Ordonanţă de Urgenţă, pusă în transparenţă, sumele rezultate din cuantumul chiriei reprezentând recuperarea investiţiei, calculată în funcţie de durata normată de funcţionare a clădirii, sumele încasate din vânzarea locuinţelor pentru tineri, precum şi sumele reţinute şi penalităţile de întârziere prevăzute, se constituie venituri proprii ale Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei utilizate pentru «finanţarea cheltuielilor curente şi de capital, inclusiv pentru finanţarea programului». ANL deţine de asemenea în conturi resurse financiare proprii (în plasamente şi depozite bancare) care se preiau conform proiectului de act normativ, la MDLPA. Miza nu este eficientizarea, ci resursele ANL”, susţin salariaţii ANL.

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a anunţat că ministerul pe care îl conduce va fi reorganizat, prin reducerea a peste 500 de posturi, inclusiv de conducere, iar două dintre instituţiile subordonate – Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL) şi Institutul Naţional de Administraţie (INA) -, vor fi desfiinţate, atribuţiile urmând să fie preluate de minister. El a explicat că astfel se va face o economie de 22,6 milioane de lei anual.

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
Permisul auto care NU se mai poate schimba. Legea din România o interzice, degeaba depui cerere
Playtech.ro
Meteorologii EaseWeather anunță o vară neobișnuită. Canicula vine mai devreme vara aceasta. Ce temperaturi vor fi în iunie și iulie
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Românul care a dat lovitura cu micii. Rețeta cale l-a îmbogățit
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Destin frânt pe calea ferată! Doi soți din Timiș au murit după ce mașina li s-a oprit pe șine
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Retragere imediată! Lovitură totală pentru George Simion. Decizia BEC e finală și definitivă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri