Concedieri masive făcute de un mare producător auto. Angajații amenință că vor face tot posibilul pentru a boicota producția

Ford, unul dintre cei mai mari producători auto, a anunțat luni că va concedia mai mult de un sfert din angajați.

23 ian. 2023, 22:22
Concedieri masive făcute de un mare producător auto. Angajații amenință că vor face tot posibilul pentru a boicota producția
Concedieri masive pe piața auto

Ford va concedia în prima etapă mii de angajați din sectorul de cercetare-dezvoltare din Germania, iar apoi pe cei cu funcții administrative. La fabrica din Koln sunt planificate aproximativ 3.200 de concedieri. În acest moment acolo lucrează 14.000 de angajați. IG Metall, cofederație de sindicat germană, avertizează că va lua măsuri care vor afecta producția din întreaga Europa, dacă producătorul auto nu renunță la concedieri.

Ford a anunțat, în cadrul unei întâlniri între conducere și reprezentanții angajaților, că intenționează să renunțe la 65% din locurile de muncă din sectorul de cercetare-dezvoltare și la circa 20% din funcțiile administrative, în Europa, potrivit Adevărul.

Oficialii Ford nu au dorit să comenteze, dar au precizat vineri că trecerea la producția de vehicule electrice necesită o schimbare de structură, însă nu vor fi date mai multe informații până la finalizarea planurilor.

Citește și: A fost doborât un nou record pe piața auto din România! Câte mașini au produs Dacia și Ford în 2022

„Dacă negocierile din următoarele săptămâni, dintre Consiliul angajaţilor şi conducere, nu vor asigura viitorul angajaţilor, ne vom alătura procesului. Nu ne vom da înapoi de la măsuri care ar putea afecta semnificativ compania, nu doar în Germania ci şi pe plan european”, potrivit comunicatului IG Metall.

Subsidiara Ford Europa vinde și oferă servicii pentru brandul Ford în 50 de piețe, având aproximativ 45.000 de angajați la propriile sale facilități și la societățile mixte, potrivit site-ului companiei.

Producătorul auto s-a angajat să vândă exclusiv automobile electrice până în 2030, iar până în 2024 ar urma să fie lansate trei automobile electrice noi și patru vehicule comerciale electrice, pe piața europeană.

Citește și: Ford testează primul camion electric pe șoselele din România. Ar putea fi folosit de companiile de colectat gunoiul menajer