Concedieri masive în fief-ul sinecuriştilor: „Am eliminat şi bonusurile neruşinate la pensionare”

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a anunțat, joi, că a respins propunerea de buget pe care Regia Națională a Pădurilor (RNP) Romsilva a comunicat-o ministerului, iar pe schema de reorganizare a instituției numărul directorilor va scădea de la 121 la aproximativ 17.
Filip Stan
24 apr. 2025, 15:54
Concedieri masive în fief-ul sinecuriştilor:
Mircea Fechet, ministrul Mediului, anunță restructurări în cadrul RomsilvA

Ministrul Mediului anunţă că a respins propunerea de buget a Romsilva pentru 2025 şi că numărul directorilor va fi redus de la 121 la aproximativ 17.

„Prezint un proiect de Hotărâre de Guvern, mult așteptat, despre care s-a discutat deja foarte mult și care, în același timp, reprezintă un jalon în PNRR. Este vorba despre proiectul de Hotărâre de Guvern privind reorganizarea Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva, proiect care se află deja pe site-ul Ministerului Mediului, Apelor și Păturilor, pentru că am demarat deja procesul de consultare publică. Este un proiect prin care dorim ca Regia Națională a Pădurilor să fie mult mai eficientă, totodată, să fie mult mai transparentă în relația stat-cetățean și, nu în ultimul rând, să eficientizăm activitatea Regiei din punct de vedere economic. Trebuie să spun și faptul că am respins propunerea de buget pe care au comunicat-o ministerului. Am găsit-o prea puțin ambițioasă. Profitul propus pentru anul 2025 de către conducerea actuală a Regiei era, dacă îmi amintesc bine, de aproximativ 40 de milioane de lei. Asta înseamnă aproape 10 lei la hectar, ceea ce, în opinia mea, reprezintă o sumă prea mică, Regia Națională administrând aproape patru milioane de hectare de fond forestier în România. În consecință, eu cred că, mai ales anul acesta, când este un an extrem de greu pentru bugetul național de stat, este extrem de greu din punct de vedere al deficitului, trebuie să ne înțelegem cu toții rolul, mai ales acele entități care administrează o bogăție atât de valoroasă a statului român, respectiv pădurile publice ale României2, a afirmat Fechet, după ședința de Guvern.

Oficialul a menționat, totodată, că își asumă reformarea Romsilva ‘de sus în jos’, pentru ‘asigurarea unei structuri de conducere mai suple, prin reducerea numărului directorilor cu 86%’.

‘Așadar, pe schema pe care o propun, din 121 de directori ar trebui să rămână aproximativ 17. Fiecare din acești directori va avea un contract de mandat pe cinci ani și va avea indicatori foarte clari de performanță, pe care, în măsura în care nu îi va îndeplini, va putea fi revocat. Totodată, am luat în considerare o gospodărire mai eficientă a suprafeței fondului forestier național. Am propus ca o Direcție silvică să nu poată avea mai puțin de 200.000 de hectare. E adevărat că urmează să compensăm, pentru că nu-i tot una să ai pădure la munte sau să ai pădure la câmpie. Astăzi, există Direcții silvice cu puțin peste 20.000 de hectare. Consider că pentru a deveni director, înainte de toate, trebuie să ai o suprafață însemnată de pădure pe care să o administrezi. Totodată, angajarea personalului Romsilva se va face prin concurs național, organizat la sediul structurii centrale. Dorim, așadar, să oferim șanse egale celor care aleg să profeseze în domeniul silviculturii’, a subliniat ministrul de resort.

AEP face verificări la AUR după informațiile apărute în spațiul public privind contractul de 1,5 milioane de euro încheiat de partid cu o firmă de lobby din SUA DOCUMENT

Potrivit demnitarului, prin Hotărârea de Guvern va fi instituit principiul ‘pentru muncă egală, salariu egal’. „Astăzi, există mari diferențe de la o Direcție silvică la alta, chiar și în interiorul aceleiași Direcții silvice, în funcție de cum a crezut șeful de Ocol, cum a crezut directorul de Direcție sau cum au crezut alți angajați. Salariile diferă foarte mult pentru aceeași pregătire și pentru aceeași vechime în muncă. Totodată, principiul eficienței se va aplica tuturor subunităților, inclusiv dacă e vorba de Ocoale silvice sau alte activități conexe. Mă refer aici la secții pentru exploatarea lemnului, pentru întreținerea și repararea drumurilor, pepinierele, centrele pentru creșterea și valorificarea vânatului, piscicultură și așa mai departe. Și modul în care, în viitor, vor fi înființate astfel de sub-unități va fi stabilit prin Ordin al autorității publice centrale de mediu, evitând astfel situațiile în care conducerea regiei doar mimează anumite reforme’, a punctat Mircea Fechet.

Acesta a adăugat că, odată cu reformarea Romsilva, cele 22 de administrații ale Parcurilor Naționale se vor uni într-o singură entitate, cu un singur director și cu o singură Direcție-suport.

‘De asemenea, toată activitatea silvo-turistică a Regiei va fi realizată prin intermediul complexului Silva, ca unic gestionar al resurselor imobiliare. E vorba de hotelul celebru pe care Regia îl are în patrimoniu, dar și de foarte multe cabane în mijlocul pădurii, de care nu știe multă lume. Ne dorim să gestionăm unitar și transparent aceste resurse, să asigurăm, sper eu, un standard de calitate în serviciile pe care le vom oferi turiștilor, dar, în același timp, să păstrăm caracterul public și accesibil al structurilor silvo-turistice. Totodată, parcul auto și utilajele Regiei vor fi gestionate printr-o aplicație informatică de management al flotei auto. Asta include automat monitorizare GPS și, totodată, sonde litrometrice pentru consumul de carburant’, a susținut ministrul de resort.

Datele publicate de Romsilva, în luna ianuarie, arată că, în anul 2024, suma totală plătită drept bonusuri a fost redusă cu 60%, iar începând cu 1 ianuarie 2025, în conformitate cu OUG 156/2024, aceste bonusuri au fost anulate.

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a înregistrat, în perioada 2019 – 2023, un profit brut cumulat de 792,65 milioane lei, din care 716,71 milioane lei au mers către bugetul de stat.

La înființarea sa, în anul 1991, Regia avea 46.472 de angajați, administra circa 6,3 milioane hectare fond forestier, în timp ce, la finalul anului 2023, avea 14.189 de salariați și administra 3,12 milioane hectare proprietatea publică a statului. Totodată, asigura servicii silvice pentru alte circa 1,2 milioane de hectare fond forestier aflate în alte forme de proprietate.

În plus, Romsilva administrează 22 de parcuri naționale și naturale și 16 herghelii și depozite de armăsari.

Mircea Fechet: Am eliminat bonurile neruşinate la pensionare, care numai în ultimii doi ani au costat peste 194 de milioane de lei ROMSILVA şi de care au beneficiat 1.267 de persoane

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunţat joi că în şedinţa de Guvern a fost aprobată Ordonanţa de urgenţă prin care s-au eliminat bonurile neruşinate la pensionare, care numai în ultimii doi ani au costat peste 194 de milioane de lei Regia Naţională a Pădurilor şi de care au beneficiat 1.267 de persoane. În plus, el a arătat că s-a asigurat că nu vor mai avea loc situaţii precum premierea cu 100.000 de euro la pensionare a mai multor angajaţi, din care o parte au revenit pe funcţie de îndată ce au încasat banii.

Mihai Constantin a anunţat că Guvernul a adoptat o Ordonanţă de urgenţă prin care drepturile de care beneficiază personalul silvic, în afara veniturilor permanente, au fost ajustate astfel încât să fie limitată creşterea cheltuielilor permanente. Astfel, la momentul pensionării angajaţii din acest sector nu vor mai beneficia de o primă echivalentă cu minimum 5 salarii brute pe ultima lună de activitate, a spus el. Constantin a precizat că de asemenea a fost limitat şi dreptul de a primi anual în mod gratuit lemn pentru foc dar de acest drept vor beneficia în continuare silvicultorii al căror venit salarial lunar net este mai mic decât salariul mediu brut pe economie.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunţat că şi-a asumat că avem nevoie la Regia Naţională a Pădurilor Romsilva de un moment T 0. ”Obiectivul final pe care ni-l propunem este acela de a lăsa românilor, cu toată opoziţia de care ne lovim astăzi, o instituţie care administrează eficient pădurile noastre”, a spus ministrul Fechet.

El a precizat că deja a trasat principalele direcţii de acţiune şi vor începe cu reorganizarea Regiei. ”Începem cu structura centrală, vom elimina suprabeneficiile care n-au nicio justificare clară şi echitabilă şi care nu pot fi explicate niciunui român de bună credinţă, care munceşte din greu pentru a-şi asigura traiul. Astfel, prin ordonanţă de urgenţă, a fost astăzi modificat statutul personalului silvic şi am eliminat bonurile neruşinate la pensionare, care numai în ultimii doi ani au costat peste 194 de milioane de lei Regia Naţională a Pădurilor şi de care au beneficiat 1.267 de persoane”, a anunţat Fechet.

El a precizat că se asigură în acest fel că în Romsilva nu vor mai exista astfel de situaţii în care sfidarea înlocuieşte bunul simţ, aşa cum s-a întâmplat în cazul premierii cu 100.000 de euro la pensionare a mai multor angajaţi, din care o parte au revenit pe funcţie de îndată ce au încasat banii. ”Apreciez că directorul general al Romsilva a înţeles mesajele pe care le-am transmis, pentru că în urma evaluării directorilor a decis să înlocuiască,

să demită şi să înlocuiască directorii de la Arad, de la Caraş-Severin şi de la Maramureş” a menţionat Fechet. Ministrul Mediului a mai spus că a trimis Corpul de Control la toate cele trei direcţii silvice, pentru a afla detaliat cât de mare este dezastrul pe care l-au girat şi l-au lăsat în urmă aceşti directori.

Mircea Fechet prezintă concluziile controlului la Romsilva: Din fondul de conservare şi regenerare a pădurilor lipsesc 24,7 milioane lei, iar din fondul de accesibilizare lipsesc 8,7 milioane lei

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a prezentat joi concluziile controlului la Romsilva, el arătând că din fondul de conservare şi regenerare a pădurilor lipsesc 24,7 milioane lei, iar din fondul de accesibilizare lipsesc 8,7 milioane lei. În plus, sunt 12 direcţii silvice care în ultimii 5 ani au mers doar pe pierdere, iar în cazul a 8 direcţii silvice cheltuielile cu personalul depăşesc veniturile totale ale respectivei direcţii cu până la de 3 ori mai mult.

Ministrul Mediului a prezentat după şedinţa de Guvern concluziile preliminare ale Corpului de Control ca urmare a verificărilor făcute la sediul central al Romsilva.

Șefii Romsilva se apără în scandalul sporurilor și al bonusului de 100.000 de euro la pensionare. ”Ne-a făcut mult rău”. Cât ar încasa, de fapt, directorii și angajații regiei

”Deocamdată am constatat că din fondul de conservare şi regenerare a pădurilor lipsesc 24,7 milioane lei, iar din fondul de accesibilizare lipsesc 8,7 milioane lei. Aceste două fonduri au regim special, având surse certe de constituire şi destinaţie clară şi orice leu cheltuit pentru alte obiective decât cele menţionate mai devreme necesită o justificare extrem de solidă”, a spus ministrul Mediului.

Potrivit lui Fechet, Corpul de control al ministerului a constatat că există 12 direcţii silvice care în ultimii 5 ani au mers doar pe pierdere, iar în cazul a 8 direcţii silvice cheltuielile cu personalul depăşesc veniturile totale ale respectivei direcţii cu până la de 3 ori mai mult.

”O altă concluzie este legată de valoarea premiilor acordate în ultimii 5 ani, fără respectarea prevederilor legale. Discutăm de alte zeci de milioane de lei, o sumă constatată de altfel şi de auditul Curţii de Conturi, ce se desfăşoară chiar acum la Regia naţională Romsilva”, a spus Mircea Fechet. Ministrul a salutat faptul că 39 de persoane cu funcţie de conducere, din 19 direcţii silvice care au avut performanţe slabe, nu vor mai primi indemnizaţia de conducere.

”Aceasta era de 30% în plus faţă de salariul de bază, însă nu putem accepta ca ineficienţa să fie încurajată sau premiată”, a arătat el.

Ministrul a mai spus că urmează foarte repede hotărârea de guvern privind reorganizarea Regiei naţionale a pădurilor şi va invita săptămâna viitoare la minister atât sindicatele cât şi conducerea executivă a Regiei, pentru a demara de urgenţă renegocierea contractului colectiv de muncă, având în vedere ordonanţa adoptată astăzi în guvern.

”Pe scurt, îmi propun să eliminăm din contractul colectiv de muncă acea prevedere care dădea posibilitatea Regiei să acorde bonusurile la pensionare care pot ajunge şi la 100.000 de euro”, a completat ministrul.

 

DailyBusiness
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
Spynews
Elena Udrea iese din închisoare! Tribunalul Prahova a respins contestaţia înaintată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA)
Bzi.ro
Ultima imagine cu Felix Baumgartner înainte de moarte. Ce a scris alături de imagine
Fanatik.ro
Ce diferență de vârstă există, de fapt, între Adelina Chivu și Cristi Chivu. Soția noului antrenor de la Inter, confesiuni despre relația lor
Capital.ro
Dreptul de a conduce este suspendat! Regulă nouă pentru permisul de conducere
Playtech.ro
Cine se bate pe averea de 250 de milioane de euro a lui Felix Baumgartner. Mihaela Rădulescu nu are nicio șansă
DailyBusiness
Ce avere a lăsat Felix Baumgartner. Cine sunt succesorii legali ai iubitului Mihaelei Rădulescu
Adevarul
Israelul publică noi fotografii cu liderul de facto al Hamas. Cum încearcă să se ascundă ultimul comandant de rang înalt rămas în viață
wowbiz.ro
„Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner
Spynews
Unde a fost găsită adolescenta de 14 ani, din Brăila, dispărută de aproape o săptămână. Părinții sunt încă în stare de șoc: "Are vânătăi"
Spynews
Sânziana Negru și Ștefan Floroaica și-au amenajat un colț de rai! Cum arată casa străbunicilor, după renovare | VIDEO
Evz.ro
Ouă prăjite mai crocante și mai gustoase: trucul simplu folosit de bucătari
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Cum arată piscina complexului italian în care s-a prăbușit Felix Baumgartner
kanald.ro
Horoscop săptămânal Thomas Rob pentru 21 - 28 iulie 2025: Se dezlănțuie haosul pentru nativi! Se vor confrunta cu certuri, secrete și despărțiri
Cancan.ro
Felix Baumgartner putea evita tragedia în care şi-a pierdut viaţa! Mihaela Rădulescu a fost avertizat[: 'Dacă el anul acesta s-ar fi închis undeva…'
Playsport.ro
Autopsia lui Felix Baumgartner a fost finalizată. Care a fost, de fapt, ce au descoperit medicii...
Capital.ro
Regulă pentru românii care stau la bloc. 3.000 de lei amendă pentru proprietarii de apartamente
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imagini spectaculoase cu Nicolae Dică și soția lui, în costum de baie roz, la plajă
stirilekanald.ro
VIDEO Noi detalii despre accidentul în care a murit Felix Baumgartner. Ce i-a adus, de fapt, sfârșitul
Fiica lui Sebastian Burduja a murit la 3 ani
MediaFlux
Vârsta de pensionare crește la 70 de ani! Se va aplica tuturor persoanelor născute după 31 decembrie 1970. Dezbateri privind noua lege într-o țară europeană
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Hidrocentrala Răstolița renaște după trei decenii de pauză. Ministrul Energiei: „Fac tot ce ţine de mine ca să deblochez situatia”