CONCEDII 2023. Mai multe zile libere pentru bugetarii cu vechime în muncă

Angajaţii la stat am mai multe beneficii decât cei din privat. Pe lângă creşterile de salarii constante, bugetarii beneficiază şi de mai multe zile libere cu cât adună mai multă vechime în muncă.

24 nov. 2022, 11:30
CONCEDII 2023. Mai multe zile libere pentru bugetarii cu vechime în muncă

Bugetarii beneficiază de mai multe zile libere decât angajaţii din privat. În cazul angajaţilor la stat zilele de concediu se înmulţesc odată cu de vechimea în muncă.

Legislaţia în vigoare prevede că angajații din administrația publică au dreptul la concedii de odihnă anuale plătite, a căror durată poate fi cuprinsă între 21 sau 25 de zile lucrătoare, în raport cu vechimea în muncă, potrivit playtech.ro.

Practic, cu cât au mai multă vechime în muncă, cu atât bugetarii vor avea mai multe zile libere plătite de stat.

Citeşte şi: Tichete de masă 2023, se schimbă legislaţia bonusurilor. Ce trebuie să ştie angajaţii despre vouchere şi zile libere

 

CONCEDII 2023. La câte zile libere ai dreptul în funcţie de vechimea în muncă

HOTĂRÂRE nr. 250 din 8 mai 1992 prevede că salariații din administrația publică au dreptul, în fiecare an calendaristic, la un concediu de odihnă plătit, cu o durată de 21 sau 25 zile lucrătoare, în raport cu vechimea lor în muncă, după cum urmează:

  • Pentru o vechime în muncă de până la 10 ani, durata concediului de odihnă este de 21 zile lucrătoare
  • Pentru o vechime în muncă de peste 10 ani, durata concediului de odihnă este de 25 zile lucrătoare

De asemenea, salariații din regiile autonome cu specific deosebit și din unitatile bugetare au dreptul, în fiecare an calendaristic, la un concediu de odihnă plătit, cu o durată de 18-25 zile lucratoare, în raport cu vechimea în muncă.

Citeşte şi: Concediu de odihnă în 2023. Perioadele libere de anul viitor trebuie anunţate până în decembrie. Mai multe zile libere pentru angajaţi anul viitor

Pentru tinerii în vârstă de până la 18 ani, durata concediului de odihnă este de 24 zile lucratoare. La stabilirea duratei concediului de odihnă se ia în considerare vârsta pe care acesti tineri au avut-o la data de 1 ianuarie din anul calendaristic respectiv.

Personalul din activitatea de cercetare științifică atestat, incadrat în unitățile bugetare, are dreptul la un concediu de odihnă plătit, stabilit în raport cu vechimea în muncă, după cum urmează:

– 24 zile lucrătoare pentru salariații cu o vechime în munca de până la 5 ani;

– 26 zile lucrătoare pentru salariații cu o vechime în muncă de 5-15 ani;

– 28 zile lucrătoare pentru salariații cu o vechime în muncă de peste 15 ani;

Indemnizația de concediu de odihnă se plătește cu cel puțin 5 zile inaintea plecării în concediu.