Concediile medicale au costat statul român circa 1.2 miliarde de euro pentru anul trecut

Cheltuiala statului pe concedii medicale a ajuns la 5,9 miliarde de lei (aproximatv 1,2 miliarde de euro) anul trecut, în creştere cu 55% faţă de 2021.

27 mart. 2023, 10:47
Concediile medicale au costat statul român circa 1.2 miliarde de euro pentru anul trecut

Concediile medicale au costat statul român circa 1.2 miliarde de euro pentru anul trecut, conform calculeleor ZF. Vorbim despre o creștere de 55% față de 2021. Una dintre cauzele creșterii o reprezintă și majorarea salariului minim pe economie. Concediu medical este acel tip de concediu care se acordă angajaților atunci când aceștia nu pot presta munca din cauza unei boli. La baza calcului este media veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni din cele 12 aferente stagiului de cotizare.

Citește și: Cât câștigă polițistul Marian Godină după ce a intrat în concediu de creștere a copilului

Calculele ZF arată că anul trecut 10% din bugetul total al fondului naţional de asigurări sociale de sănătate (FNUASS) s-au dus pe concediile medicale. Doar pentru incapacitate temporară de muncă au fost emise aproape 7 milioane de concedii medicale în 2021, în creştere cu 13%, cu 30 de milioane de zile decontate din bugetul Casei de Sănătate. La acestea se mai adaugă şi concediile pentru îngrijire copil bolnav şi alte tipuri de concedii, precum cel de risc la gravide.

Citește și: Zile libere 2023. Săptamâna de lucru de 4 zile şi concediu de odihnă de 30 de zile, este stipulat în Codul Muncii