Concediu 2023. După al 13-lea salariu şi bonusuri de Crăciun, se acordă a şasea săptămână de vacanţă

Austria, această companie cu 1.000 de angajați oferă tuturor o a șasea săptămână de vacanță: ”Lumea muncii s-a schimbat"

10 feb. 2023, 20:23
Concediu 2023. După al 13-lea salariu şi bonusuri de Crăciun, se acordă a şasea săptămână de vacanţă
Concediu 2023.

Concediu 2023. La Würth Austria, firma cu sediul în Austria Inferioară, toți beneficiază de această decizie, după doar un an de muncă.

Grupul comercial Würth Austria acordă tuturor angajaților șase săptămâni de concediu după doar un an de muncă. “Lumea muncii s-a schimbat”, a explicat marți, într-un comunicat de presă, Alfred Wurmbrand, purtătorul de cuvânt al conducerii, această măsură.

Compania, care are sediul în Böheimkirchen, Austria Inferioară, se străduia să “dezvolte continuu condițiile pentru angajați și să le adapteze la nevoile acestora”.

Concediu de odihnă 2023. Banii cuveniți pentru zilele libere cuvenite nu pot fi sub nivelul salariului de bază

Pentru directorul general Wilhelm Trumler, “sunt necesare măsuri curajoase pentru a continua să fim atractivi pe piața muncii”. Cea de-a șasea săptămână de concediu este, de asemenea, văzută ca un “semn de apreciere” pentru angajați.

Würth Austria are puțin sub 1.000 de angajați. În anul comercial 2022, furnizorul de tehnologie de fixare și asamblare a generat vânzări de 297,1 milioane de euro, scrie Heute. 
Concediul de odihnă 2023. Ce se întâmplă cu zilele neefectuate rămase din 2022

Concediul de odihnă este un drept important al oricărui angajat. Însă, uneori se întâmplă să îți rămână zile neluate și să realizezi că s-a întâmplat asta fix la finalul anului, înainte de Crăciun, sau chiar la începutul anului viitor. Dacă te afli în situația asta, există soluții pentru ca tu să nu pierzi zilele respective.
Discuţiile legate de ceea ce se întâmplă cu concediile de odihnă apar întotdeauna în rândul angajaţilor mai ales la începutul anului când aceştia constată că nu şi-au efectuat toate zilele de concediu disponibile pentru anul anterior.

Concediul de odihnă neluat în 2022 poate fi recuperat. Ce trebuie să ştie angajaţii şi angajatorii

Dacă te numeri printre persoanele care nu și-au efectuat în totalitate zilele de concediu disponibile pentru anul anterior, indiferent dacă ți-ai dorit asta sau așa s-a întâmplat, atunci trebuie neapărat să știi ce trebuie să faci și cum se procedează exact în acest caz.

Toți angajații care nu și-au luat cele 20 de zile legale minime din concediul de odihnă din 2022 mai au încă o șansă la dispoziție, pentru că zilele respective nu se pierd pur și simplu.

Angajaţii care nu şi-au luat cele 20 de zile legale minime de concediu de odihnă în 2022 pot solicita angajatorului să le acorde până la jumătatea anului 2024.

Concediul pentru creșterea copiilor se modifică. Părintele care nu a solicitat acest drept va primi obligatoriu cel puţin două luni din concediul total

Ce prevede Codul muncii pentru angajaţi, în ceea ce priveşte concediile de odihnă:

Art. 144. Intangibilitatea dreptului la concediu de odihnă
(1) Dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor.
(2) Dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.

Art. 146. Efectuarea si compensarea concediului de odihnă
(1) Concediul de odihna se efectueaza in fiecare an.
(2) In cazul in care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau partial, concediul de odihna anual la care avea dreptul in anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei in cauza, angajatorul este obligat sa acorde concediul de odihna neefectuat intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care s-a nascut dreptul la concediul de odihna anual.
(3) Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.

Conform prevederilor Codului Muncii, zilele de concediu neefectuate în anul 2022 se pot lua până la data de 30 iunie 2024.