Concediu de maternitate 2020. Ce condiţii trebuie să îndeplinească mamele

Concediul de maternitate va fi acordat viitoarelor mame, independent de concediul de creștere a copilului. Potrivit legislației în vigoare, acesta presupune 126 de zile calendaristice, împărțite înainte de naștere și după, în perioada de lăuzie, pentru care mamele pot primi și o indemnizație de maternitate stabilită în funcție de stagiul de cotizare și veniturile obținute.

RomaniaTV.net
10 ian. 2020, 13:45
Concediu de maternitate 2020. Ce condiţii trebuie să îndeplinească mamele

Chiar și femeile care nu sunt angajate, dar au obținut venituri ca persoane fizice autorizate se pot asigura pentru a beneficia de acest concediu și de indemnizația aferentă.
Cele 126 de zile sunt împărțite astfel: cele 63 de zile pentru sarcină, acordate înainte de naștere, și cele 63 de zile pentru lăuzie, acordate după naștere.

Citește şi: Mai multe tipuri de concediu şi zile libere pentru angajaţii din România

Dacă mama dorește acest lucru și mediul îi permite, se poate face și o redistribuire a zilelor între cele două perioade, însă e obligatoriu ca perioada de lăuzie să fie de măcar 42 de zile calendaristice.

Principalele condiții legale pe care trebuie să le îndeplinească salariatele pentru a beneficia de concediu de maternitate, potrivit avocat.net sunt următoarele:

-să aibă domiciliul sau reşedinţa pe teritoriul ţării noastre;

-să aibă un certificat medical eliberat de medicul curant (orice medic care a încheiat un contract cu casele de asigurări de sănătate sau care are autorizaţie de liberă practică și a încheiat o convenţie cu acestea);

-să fi cotizat cel puţin o jumătate de an pentru contribuția de concedii și indemnizații

Dar chiar dacă nu mai îndeplinesc condițiile, femeile care nasc în termen de nouă luni de la pierderea calității de asigurat au dreptul la acest concediu de maternitate. Totuși, pentru a primi concediul și indemnizația, mama trebuie să dovedească prin acte eliberate de angajatori că pierderea calităţii de asigurat nu s-a produs din motive imputabile ei.