Concediu de odihnă mărit pentru bugetarii din Sănătate: Pauză de masă de 30 de minute, 38 de zile libere pe an, în afara celor 15 sărbători legale

Concediu de odihnă de 38 de zile şi 1000 de lei în plus la weekendul lucrat! Cine sunt bugetarii fericiţi din această toamnă.

14 sept. 2023, 11:52
Concediu de odihnă mărit pentru bugetarii din Sănătate: Pauză de masă de 30 de minute, 38 de zile libere pe an, în afara celor 15 sărbători legale

Concediu de odihnă majorat! Contractul Colectiv de Muncă la nivel de sector de negociere colectivă Sănătate (CCMS) pentru perioada 2023-2025 a intrat în vigoare, a anunţat joi Federaţia „Solidaritatea Sanitară” din România.

„Această realizare reprezintă un pas semnificativ în direcţia asigurării drepturilor şi bunăstării angajaţilor din domeniul sănătăţii. Este important de subliniat că, odată cu înregistrarea şi publicarea conţinutului acestui contract, acesta devine aplicabil în toate unităţile sanitare publice şi pentru toţi angajaţii din domeniul sănătăţii. (…) Prevederile CCMS au fost obiectul unei negocieri îndelungate, care a durat aproape 10 luni, şi a fost sprijinită de un conflict colectiv de muncă şi de seria de proteste organizate de Federaţia ‘Solidaritatea Sanitară'”, se menţionează într-un comunicat, postat pe pagina de Facebook a FSSR.

Concediu „fără număr” pentru o categorie de bugetari. Se acordă 38 de zile libere pe an, în afara celor 15 sărbători legale
Conform sursei citate, printre principalele aspecte reglementate de CCMS se numără drepturile suplimentare pentru concediul de odihnă, dar şi pauza de masă pentru angajaţii care lucrează în ture.

„Acest contract recunoaşte drepturile angajaţilor din sănătate la concediu de odihnă suplimentar pentru vechime în muncă, fidelitate şi condiţii de muncă. Aceasta reprezintă o victorie importantă în lupta noastră pentru aceste drepturi, care au fost suspendate anterior de OUG 63/2023. CCMS recunoaşte pauza de masă de 30 de minute ca timp de lucru, inclusă în timpul programului de lucru, prin recunoaşterea schimbului de tură ca timp de lucru”, precizează sindicaliştii.

În ceea ce priveşte recuperarea şi plata orelor suplimentare, contractul reglementează recuperarea orelor suplimentare efectuate şi nerecuperate sau neplătite, inclusiv programarea acestora prin intermediul graficului de lucru.

Referitor la calculul indemnizaţiei de concediu de odihnă, CCMS stabileşte că aceasta trebuie să includă şi drepturile salariale aferente indemnizaţiei de hrană.

De asemenea, CCMS include principii menite să apere drepturile esenţiale ale angajaţilor din sectorul public de sănătate şi să crească gradul de echitate al salarizării. În plus, CCMS conţine o anexă dedicată armonizării vieţii profesionale cu viaţa personală, care cuprinde drepturi specifice privind flexibilizarea timpului de lucru.

S-a stabilit PRIMA DE VACANŢĂ, banii se dau în avans. Cine sunt angajaţii din România care primesc 3073 de lei pe card pentru concediu

Contractul mai stabileşte un mecanism pentru apărarea angajaţilor împotriva abuzurilor prin procedura obligatorie aplicabilă cercetării disciplinare prealabile.

Totodată, CCMS include un sistem complex de protecţie a angajaţilor împotriva discriminărilor, hărţuirii fizice şi morale, şi mobingului, promovând evaluarea periodică a riscului de epuizare profesională a lucrătorilor.

„Acestea sunt doar câteva dintre aspectele esenţiale reglementate de noul Contract Colectiv de Muncă din Sănătate, care marchează o etapă semnificativă în îmbunătăţirea condiţiilor de muncă şi a drepturilor angajaţilor din sănătate”, se mai precizează în comunicat.

Concediu în plus, dar şi bani mai mulţi pentru gărzi

„Astfel, începând cu data de 1 august 2023, personalul de specialitate medico-sanitar, care efectuează gărzi în baza unui contract individual de muncă cu timp parțial pentru activitatea prestată în linia de gardă, și personalul de specialitate medico-sanitar și auxiliar-sanitar, care asigură asistența medicală, beneficiază și de o indemnizație lunară brută, după cum urmează:

  • 500 lei pentru medicii specialiști și primari care efectuează lunar o gardă în afara normei legale de bază;
    1.000 lei pentru medicii specialiști și primari care efectuează lunar cel puțin 2 gărzi în afara normei legale de bază,
    500 lei pentru biologii, chimiștii și biochimiștii care efectuează lunar cel puțin 2 gărzi;
    500 lei pentru asistenții medicali, tehnicieni de radiologie şi imagistică licenţiati, asistenți medicali de laborator clinic licenţiați, licenţiați în balneofiziokinetoterapie şi recuperare, asistenți medicali dentari licenţiati, asistenți medicali de profilaxie dentară licenţiați, asistenți medicali licenţiați în nutriţie şi dietetică, moaşe, asistenți medicali, surori medicale, indiferent de nivelul studiilor;
    între 100 lei și 300 lei lunar pentru fiecare zi lucrată în zilele de repaus săptămânal, sărbători legale şi în celelalte zile în care, potrivit legii nu se lucrează, pentru toate categoriile de personal, cu excepția medicilor specialiști și primari și a biologilor, chimiștilor și biochimiștilor care efectuează lunar una sau două gărzi în afara normei legale de bază.