Concediu de şase luni plătit în România. Liber la serviciu, salariul merge neîntrerupt

Oamenii-cheie din multinaţionale, cu vechime mare în organizaţie, care au o muncă dificilă şi intensă, încep să primească concediu sabatic, adică liber de la muncă pe o perioadă de şase luni - un an, ca să se limpezească, să-şi încarce bateriile sau ca să-şi rezolve problemele personale. Aceştia au locul de muncă garantat la revenirea din concediu. De obicei, concediul sabatic nu e plătit, iar când e remunerat, reprezintă 30-50% din salariul avut de angajat, spune Sorin Faur, fondatorul Academiei de HR, într-un interviu acordat ECONOMICA.NET. 

08 iul. 2018, 07:12
Concediu de şase luni plătit în România. Liber la serviciu, salariul merge neîntrerupt

Lidl, compania care-şi remunerează cel mai bine angajaţii din piaţa de retail alimentar, a declarat recent că oferă specialiştilor în IT, recrutaţi la hub-ul de tehnologie deschis în ţara noastră, concedii sabatice. Lidl este primul angajator mare din România care a anunţat că oferă acest beneficiu unora dintre salariaţii săi.

Concediul sabatic este un beneficiu apărut de trei – cinci ani pe piaţa românească şi constă într-un concediu prelungit, de şase luni – un an, de obicei neplătit, oferit celor mai valoroşi oameni din organizaţie, explică pentru Economica.net Sorin Faur, fondatorul Academiei de HR, cu expertiză solidă în Resurse Umane.

„Concediul sabatic este o practică destul de răspândită „afară”, care constă într-un concediu prelugit, de la minimum şase luni, până la un an, şi care se acordă cu precădere celor cu poziţii importante (dar nu neapărat) în companie, ca timp de refacere şi/sau reflecţie. Cei care primesc concediu sabatic au locul de muncă garantat, se pot întoarce cu forţe proaspete după perioada agreată (de concediu n. red.). Din cauza ritmului alert de astăzi şi ca mijloc preventiv la burnout (suprasolicitare n. red), multe companii acceptă că, după o perioada de 5-10 ani de muncă intensă, concediile „obişnuite” de două – trei săptămâni nu mai sunt de ajuns. Oamenii se înstrăinează de ei înşişi, nu au timp să se ocupe de pasiunile lor, nu au timp să îşi pună gândurile în ordine, şi asta le afectează performanţa şi motivaţia pe termen lung. Mai bine le dai o pauză să îşi reîncarce bateriile. Unii nu se mai întorc niciodată; după concediul sabatic descoperă noi direcţii şi oportunităţi, îşi aşază viaţa pe noi coordonate, dar în lipsa lui, rezultatul ar fi şi mai rău, atât pentru companie, cât şi pentru ei (angajaţii vizaţi de concediu sabatic n. red.).

Este evident că oamenii nu sunt maşini şi faptul de a fi mereu „în priză” şi cu rezultate de vârf este imposibil. Decât să pierzi un angajat valoros, mai bine îi oferi şansa să se ocupe şi de alte aspecte ale vieţii, la fel de importante. Este deci un beneficiu de retenţie şi loializare pentru oamenii-cheie din companii”

Mai multe detalii pe economica.net