Concediu medical 2022. Schimbări importante pentru români. Klaus Iohannis a promulgat legea

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea potrivit căreia concediile medicale se vor putea acorda peste durata maximă în cazul anumitor afecțiuni.

28 mai 2022, 17:27
Concediu medical 2022. Schimbări importante pentru români. Klaus Iohannis a promulgat legea
Concediu medical 2022. Legea promulgată de Iohannis care vizează mii de români

Concediu medical 2022. Iohannis a promulgat legea care permite acordarea concediilor medicale şi a indemnizaţiilor aferente, peste durata maximă stabilită, de 183 de zile anual. Vizate de această lege sunt persoanele asigurate care suferă de anumite afecțiuni.

Concediu medical 2022. Legea promulgată de Iohannis care vizează mii de români

Citeşte şi Apare un nou tip de concediu medical în România. În ce condiţii poţi beneficia de el

„Persoanele asigurate prevăzute la art. 1 alin. (1) şi (2) au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă, fără îndeplinirea condiţiei de stagiu de asigurare, în cazul urgenţelor medico-chirurgicale, al unor tipuri de arsuri care se stabilesc prin normele de aplicare a prezentei ordonanţe de urgenţă, inclusiv pentru perioada de recuperare, tuberculozei, bolilor infectocontagioase din grupa A, stabilite prin hotărâre a Guvernului, neoplaziilor, SIDA, precum şi în cazul bolilor infectocontagioase pentru care se impune măsura izolării prevăzută la art. 8 alin. (1) din Legea nr. 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic”, se arată în legea promulgată vineri de preşedintele Klaus Iohannis.

Cine primește concediul medical. Cum se plătește

Ca să beneficiezi de concedu medical e nevoie de un stagiu de cotizare de minimum șase luni în ultimele 12 luni anterioare perioadei în care se acordă concediul medical.

De asemenea, pentru a primi certificatul de concediu medical ai nevoie de adeverința de salariat. Din documentul respectiv trebuie să reiasă numărul de zile de concediu medical acordate în ultimele 12 luni.

Indemnizația pe care o vei primi în timpul perioadei de concediu medical diferă de tipul acestuia. De exemplu, pentru o boală obișnuită, vei încasa 75% din venitul brut obținut.

Formula de calcul este următoarea: suma salariilor brute din ultimele 6 luni/suma zilelor de stagiu din ultimele 6 luni) x 75% x număr zile de concediu medical.

Citeşte şi Mamele aflate în concediu de creştere a copilului pot obţine şi alte venituri pe perioada concediului. Care sunt condiţiile


loading...
Partenerii noștri