Apare un nou tip de concediu medical în România. În ce condiţii poţi beneficia de el

Angajaţii români vor putea cere concediu medical pentru îngrijirea bolnavilor de cancer. Proiectul de lege a fost adoptat de Camera Deputaţilor prin vot decisiv.

03 feb. 2022, 10:03
Apare un nou tip de concediu medical în România. În ce condiţii poţi beneficia de el

Apare un nou tip de concediu medical în România. Este vorba despre concediul medical pentru îngrijirea persoanelor care suferă de afecţiunui oncologice. Proiectul de lege adoptat în Camera Deputaţilor prevede 45 de zile de concediu medical pe an şi va fi acordat doar dacă salariaţii au lucrat cel puţin şase luni în ultimele 12 luni.

Apare un nou tip de concediu medical în România

Proiectul privind concediul medical pentru îngrijirea bolnavilor de cancer mai trebuie să fie promulgat de preşedintele Klaus Iohannis. Acesta va intra în vigoare după două luni de la apariţia în Monitorul Oficial.

Citeşte şi Noi reguli pentru românii aflaţi la izolare. Documentul fără de care nu se acordă concediu medical

Mai exact, acest tip de concediu medical va fi  inserat în Ordonanța de urgență a Guvernului 158/2005, alături de alte concedii la care au dreptul salariații în prezent.

„Beneficiază de concediu și indemnizație pentru îngrijirea pacientului cu afecțiuni oncologice în vârstă de peste 18 ani asiguratul care, cu acordul pacientului, îl însoțește pe acesta la intervenții chirurgicale și tratamente prescrise de medicul specialist. Pacientul cu afecțiuni oncologice își poate exprima acordul (…) numai pentru o singură persoană la fiecare intervenție chirurgicală, respectiv tratament”, se arată în proiectul de lege.

Concediul medical pentru îngrijirea bolnavilor de cancer va putea avea o durată maximă de 45 de zile calendaristice pe an, pentru un pacient. Certificatul de concediu medical va fi eliberat, în acest caz, de către casa teritorială de asigurări de sănătate, care-l va transmite salariatului și angajatorului fie în format tipărit, fie în format electronic, scrie avocatnet.ro. 

Indemnizația brută aferentă concediului va fi de 85% din media veniturilor brute lunare din ultimele șase luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare. Aceasta va fi suportată de stat.

Citeşte şi Țara în care ai dreptul la concediu medical dacă ești mahmur. Magistraţii au decis că mahmureala este o boală care „perturbă starea normală a organismului”

Pe lângă indemnizaţia primită, atât salariatul, cât și pacientul pe care îl îngrijește vor avea dreptul anual la cel puțin o ședință de evaluare psihologică și la cel puțin cinci ședințe de consiliere psihologică, tot pe banii statului. Această facilitate cu serviciile psihologice, însă, se va aplica după un an de la apariția legii în Monitorul Oficial.

Iniţiaturii proiectului scriu în expunerea de motive că un sfert din numărul de cazuri de cancer din lume sunt în Europa și că se estimează că acesta va deveni în viitor principala cauză de deces din UE.

„Activitățile de îngrijire implică adesea sacrificii, inclusiv dificultăți în reconcilierea activităților profesionale cu cele de îngrijire, pierderea venitului actual ca urmare a reducerii programului de lucru și impactul pe termen lung asupra veniturilor îngrijitorilor la bătrânețe. Acest lucru perpetuează și inegalitățile dintre sexe. În plus, responsabilitățile îngrijitorilor le pot afecta, de asemenea, bunăstarea fizică și, în special, sănătatea mintală. (…)

În acest sens, în acord cu planul european, în scopul asigurării unei vieți mai bune pentru pacienții bolnavi de cancer, propunerea legislativă extinde riscurile asigurate, astfel încât orice asigurat în condițiile ordonanței de urgență să obțină drepturi inclusiv în cazul în care îngrijește un pacient bolnav de cancer, în mod similar cazului în care îngrijește un copil bolnav”, scriu iniţiatorii proiectului în expunerea de motive.