Concediu 2021. Modificări pentru angajaţi din primăvară

De anul acesta intră în vigoare noi modificări care vizează concediul de odihnă, de acomodare, cel paternal și cel medical.

08 ian. 2021, 10:16
Concediu 2021. Modificări pentru angajaţi din primăvară
Concediul 2021. Modificări pentru angajaţi din primăvară

Concediu 2021. Bugetarii care cumulează două funcții primesc concediu de odihnă de la ambii angajatori, scrie avocatnet.ro.

Această regulă a apărut în aprilie 2020, ca urmare a faptului că, anterior, bugetarii primeau concediu de odihnă numai pentru funcția de bază, iar pentru cealaltă funcție își puteau lua concediu fără plată.

 

Concediul de odihnă pentru perioada dintre concedierea ilegală și reintegrarea în funcție

În cazul concedierii ilegale a unui salariat, acesta poate să conteste decizia prin care a fost dat afară în instanță și să obțină obligarea angajatorului la reintegrarea în funcție. Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis, în vara lui 2020, că, în această situație, angajatul reintegrat are dreptul la concediu de odihnă pentru perioada între momentul concedierii și cel al revenirii la fostul angajator.

În plus, dacă, ulterior reintegrării, relația de muncă încetează și salariatul nu și-a efectuat zilele de concediu de odihnă la care avea dreptul în perioada menționată mai sus, acesta trebuie să fie compensat.

Indemnizația concediului de acomodare, aferentă celor care vor să adopte copii, se majorează din martie

Indemnizația aferentă concediului de acomodare nu va mai avea cuantum fix, ca acum, pentru că, începând din martie 2021, va fi calculată în funcție de media veniturilor nete din ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori datei emiterii hotărârii judecătorești de încredințare în vederea adopției.

Astfel, dacă în prezent indemnizația este de 1.700 de lei, din martie 2021 aceasta va fi stabilită între 1.700 și 8.500 de lei.

Schimbări importante apărute la concediile medicale

Concediile medicale emise de medicii specialişti nu mai trebuie vizate de medicul de familie. Ele pot fi predate direct angajatorului, fără ştampila medicului de familie.

Apoi, concediile medicale includ acum şi măsura izolării pentru bolile infecţioase. Procentul de plată în cazul indemnizaţiei pentru carantină sau izolare este de 100%.

Concediul medical şi indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă se acordă pacienţilor chiar dacă nu au efectuat stagiul minim de cotizare. Este vorba despre concediile acordate pentru urgenţele medico-chirurgicale, tuberculoză, neoplazii, SIDA și boli infectocontagioase.

Concediile medicale acordate bolnavilor de SIDA, cancer sau neoplazii se acordă pe o perioadă mai lungă decât în trecut. Concret, cei care suferă de SIDA sau cancer primesc un concediu medical iniţial de un an şi jumătate.

 

Concediu paternal pentru polițiștii şi militarii

Polițiștii, cadrele militare, soldații, gradații profesioniști și funcționarii publici din penitenciare pot beneficia și ei, alături de ceilalți tați salariați, începând din aprilie 2020, de concediul paternal plătit de cinci zile lucrătoare, mai scrie avocatnet.ro.

Citeşte şi: CONCEDIU 2020. Ce se întâmplă cu zilele pe care nu ai apucat să le iei anul trecut