CONCEDIUL MEDICAL, noi schimbări. Cât se poate sta acasă pentru îngrijirea copilului bolnav

Guvernul vrea să aducă schimbări prin ordonanță de urgenţă în ceea ce prveşte concediile medicale.

24 ian. 2020, 08:40
CONCEDIUL MEDICAL, noi schimbări. Cât se poate sta acasă pentru îngrijirea copilului bolnav

Cei diagnosticați cu SIDA, cancer sau tuberculoză (TBC) vor beneficia de concediu şi indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă pe o perioadă mai lungă decât în prezent, iar militarii și polițiștii vor beneficia, alături de alte categorii de salariați, de concedii medicale și indemnizații pentru îngrijirea copilului bolnav. Aceste schimbări se găsesc într-un proiect de act normativ înregistrat recent la Ministerul Sănătății pentru dezbatere.

Mai exact, proiectul de ordonanță aflat în dezbatere la Sănătate prevede ca cei ce suferă de SIDA sau cancer nu vor mai fi nevoiți să se prezinte lunar la medicul expert al asigurărilor sociale pentru a prelungi, până la un an și jumătate, certificatul de concediu medical. În esență, bolnavii de SIDA și cancer vor primi din prima un concediu medical de un an și jumătate, scrie avocatnet.ro.

În prezent, Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 158/2005 stabilește că bolnavii de SIDA sau cancer primesc, în primă fază, un concediu medical de un an, ulterior putând să-l prelungească până la un an și jumătate, dar, pentru a-l prelungi, aceștia sunt nevoiți să se prezinte lunar în fața medicului.

Pe de altă parte, în cazul celor bolnavi de TBC, concediul și indemnizația pentru incapacitate temporară de muncă se vor acorda pe toată perioada de tratament, până la vindecare, indiferent de durata acestuia. Acum, legislația în vigoare stabilește că aceștia pot beneficia de un concediu medical de cel mult un an și jumătate, dar el se acordă doar în cazul tuberculozei pulmonare operate. În cazul tuberculozei pulmonare neoperate, concediul medical nu poate fi mai lung de un an.

 

O altă modificare propusă prin acest proiect de act normativ vizează concediile medicale de care beneficiază personalul militar în activitate, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special. Astfel, după ce toate măsurile conținute de prezentul proiect vor ajunge să se aplice, aceștia vor putea cere angajatorilor concedii medicale și indemnizații pentru îngrijirea copilului bolnav.

După cum prevede legislația momentului, acesti tip de concediu medical se acordă pentru îngrijirea copilului bolnav cu vârsta de șapte ani și în cazul copilului cu handicap, pentru afecțiunile nelegate de dizabilitate, până la împlinirea vârstei de 18 ani.


loading...