Concediul „spontan”, noua modă pe piaţa muncii. Cine beneficiază de zile libere în plus

Companiile au început să le dea angajaților concediu „din senin”. Sunt recompensați astfel angajații care lucrează peste program.

17 iun. 2021, 20:52
Concediul „spontan”, noua modă pe piaţa muncii. Cine beneficiază de zile libere în plus

Concediul „spontan”, noua modă pe piaţa muncii, este apreciat mai mult decât bonusurile în bani. Specialiștii spun că această metodă crește eficiența angajaților, iar psihologii susţin că riscul de burnout se reduce

Companiile acordă zile de concediu în plus pentru a compensa orele de muncă peste program. Altfel spus, un cadou binemeritat de la angajatori care duce la creșterea eficienței, spun specialiștii, și care e mai apreciat decât bonusurile în bani.

Psihologii sunt și ei de părere că pauza îi ajută pe angajați să se echilibreze, iar riscul de burnout se reduce. Recompensa a pornit din statul american Georgia, unde o companie a constatat, în urma unor chestionare, că starea de bine a angajaților poate fi îmbunătățită astfel. Și alte corporații cu sedii în Europa au început să aplice metoda.

Rusalii 2021. Noi zile libere pentru români. De câte mini-vacanţe se vor bucura bugetarii până la finalul anului
Pentru a se aplica în România, e nevoie de un cadru legal, explică experții în resurse umane. Liberul ori e concediu fără plată, ori e dat ca bonus și trebuie văzut cum se impozitează. Angajatorul ar mai putea trece în contract 24 de zile de concediu, în loc de 21.

„Tot ce ține de zile libere și de flexibilitatea programului contează enorm, mai ales în condițiile actuale, în care volumul de muncă este foarte mare. Zilele acestea libere sunt foarte bine venite. În Europa de Vest, abordarea e implementată de mai mulți ani. Și în România, sunt companii care acordă mai mult de 21 de zile de concediu“, spune Oana Datki Botolan, expert resurse umane, pentru Aleph News. 

Recompensă pentru vaccinare: jointuri, băuturi alcoolice şi credite de finanţare pentru companiile care oferă zile libere
Sorina Faier, specialist în HR, consideră ca aceste concedii spontane ar fi ceva ce trebuie implementat. „Există discuţii la nivelul multinaţionalelor mai ales, dar şi al companiilor mari româneşti. Sunt unele domenii care efectiv sunt epuizante şi mulţi dintre angajaţi au perioade în care aproape ajung la burnout. O zi liberă spontană sau două sau trei ca bonus sunt extrem de bine-venite”, crede ea.

Avocatul Costel Gîlcă spune că nu ar trebui să comparăm legislaţia din Statele Unite ale Americii cu cea europeană sau românească în ceea ce priveşte concediul spontan.

„Gândiţi-vă că în acest moment dăm un concediu fără plată la 3.000 de oameni timp de o lună. Vă daţi seama cât profit se face? Legislaţia din România şi nici cea de la nivel european nu permit aceste aşa numite concedii spontane”, explică avocatul.

Bogdan Putinică conduce o firmă de IT. Spune că dacă s-ar schimba legislaţia României pentru a se implementa concediul spontan ar fi mai multe dureri de cap decât ajutor din partea statului.

„Nimeni nu poate să conducă sau să construiască o afacere cu surprize de genul acesta peste noapte. Avem destule în mod normal ca business, dar apoi dacă se mai schimbă şi cadrul macro-economic … În momentul de faţă cred că avem tot ce ne trebuie pentru a implementa acest lucru”, consideră Bogdan Putinică, angajator IT.

Totul a început în Georgia, Statele Unite ale Americii, unde o companie a constatat, în urma aplicării unor chestionare, ca starea de bine a angajaţilor poate fi îmbunătăţită printr-o astfel de măsură. Ulterior, compania LinkedIn a acordat o săptămână de concediu spontan propriilor angajaţi pentru ca aceştia să se întoarcă în câmpul muncii cu forţe proaspete.