CONCERT ANUL NOU VIENA 2020. Scandal de la marşul lui Radeţki VIDEO

CONCERT ANUL NOU VIENA 2020 LIVE VIDEO ONLINE STREAMING TVR.Orchestra Filarmonică din Viena susţine an de an, Concertul de Anul Nou în Sala de Aur a Musikverein. Concertul este vizionat de întreaga lume şi prima zi din noul an este celebrată cu ocazia acestui eveniment.

31 dec. 2019, 07:52
CONCERT ANUL NOU VIENA 2020. Scandal de la marşul lui Radeţki VIDEO

CONCERT ANUL NOU VIENA 2020 LIVE VIDEO ONLINE STREAMING TVR. Televizat în peste 90 de ţări, evenimentul va fi transmis din Sala de Aur de la Musikverein de Televiziunea Română. Concertul de Anul Nou al Filarmonicii din Viena are loc pe 1 ianuarie 2020 sub bagheta dirijorală a lui Andris Nelson, la Musikverein, în Viena. Unul dintre cei mai cunoscuţi şi creativi dirijori ai scenei muzicale internaţionale, Andris Nelson este directorul muzical al Orchestrei Simfonice din Boston, dar şi al Orchestrei Simfonice germane din Leipzig. Din 2010, Andris Nelson a fost colaboarator permanent al Filarmonicii din Viena, dar Concertul de Anul Nou 2020 reprezintă prima ocazie când letonul Andris Nelson dirijează prestigiosul concert-eveniment internaţional.

Acest concert reprezintă pentru Filarmonica din Viena nu doar expresia dorinţei de a oferi interpretări muzicale apropiate de perfecţiune ale operelor acestui gen, dar şi de a transmite oamenilor din întreaga lume urări de Anul Nou, în spiritul prieteniei, speranţei şi păcii, în calitate de ambasador muzical al Austriei.

CONCERT ANUL NOU VIENA 2019 LIVE VIDEO ONLINE STREAMING TVR

Cel mai faimos concert din lume este difuzat de televiziune în peste 90 de ţări, pentru un public ce numără milioane de telespectatori. Pentru a participa live în Viena, aveţi nevoie de puţin noroc deoarece biletele se trag la sorţi din cauza cererii enorme.

Pentru trecerea în Noul An, împreună cu board-ul orchestrei, Andris Nelson a stabilit un program caracterizat de seninătate, contemplativ, din repertoriul bogat al dinastiei Strauss şi al contemporanilor săi. Acest program va avea multe trimiteri la numeroasele aniversări ale lui 2020. De exemplu, valsul Freuet euch des Lebens va fi în cinstea celei de-a 150-a aniversări a clădirii Musikverein din Viena. Apoi, pentru a sărbători 250 de ani de la naşterea lui Ludwig van Beethoven, compoziţia sa, Contretänze, va fi interpretată în concertul din acest an, moment care va include şi scene de balet pentru televiziune. Filmul realizat de Georg Riha va fi de asemenea dedicat celebrării la nivel mondial a zilei naşterii compozitorului şi va cuprinde filmări cu diverse ansambluri filarmonice în diverse locuri din Viena şi din regiunile de sud ale Austriei. 

La concertul de Anul Nou de la Viena nu se va mai interpreta marşul lui Radeţki. Aşadar, aplauzele finale unde publicul se contopea cu orchestra nu se vor mai auzi. „Partea finală e nazistă!!!” Ideologia „polliticaly correct” domină toată lumea occidentală. Ultima chestiune s-a petrecut în Austria unde, prin tradiţie, printre zilele de sărbătoare şi de bucurie pentru sosirea anului 2020, se va desfăşura şi Concertul de Anul Nou al Musikverein din Viena. Marele eveniment muzical aşteptat tot anul va avea loc şi în acest an, dar va apărea o noutate. Şi nu una mică. Splendidul Marş al lui Radeţki, scris de Johan Strauss-senior în 1848, va suferi o schimbare în partea sa finală.

Motivul e simplu. Acele ritmice şi minunate aplauze finale pe notele celebrului marş, care unea spectatorii de orice vârstă cu orchestra, sunt moştenire ale maşinii propagandistice ale Germaniei naziste. Aranjamentul muzical auzit până azi este al lui Leopold Weninger, un compozitor care era membru al NSDAP, partidul naţionalist german al muncitorilor. Dacă se compară pasajul incriminat cu „Urfassung”, versiunea originală a lui Johan Strauss-senior, se poate remarca cum aceea a lui Weninger este uşor mai ritmică şi mai vivace. Totul aranjat în aşa fel încât să implice publicul.

Cu alte cuvinte, până astăzi, spectatorii şi iubitorii de muzică şi-au bucurat spiritul cu o creaţie artistică a celui de al Treilea Reich! Are puţină importanţă că piesa a fost compusă în onoarea Feldmareşalului Johann Joseph Wenzel, conte de Radeţki, mort în 1858, adică cu mai bine de 70 de ani înainte de ascensiunea la putere a lui Hitler.

E prea legată de regimul nazist. Paradoxul este că versiunea acuzată este mai profundă şi mai atrăgătoare decât originalul. Compozitorul şi dirijorul Massimo Scapin a explicat că „în acele vremuri, orchestra redusă, mozartiană, s-a transformat în aceea a târziulu romantic, mult mai mare. Weninger a introdus astfel toate noile instrumente implicând alămurile, în special cornurile, întărind armonia într-un fel foarte deştept, nu superficial. Introducerea tobei portabile o face mai plină de viaţă şi mai veselă decât partitura originală. Este vorba de o lucrare inteligentă şi rafinată, iar pentru aceste lucruri, a fost interpretată cu plăcere şi la un înalt nivel artistic de către Wiener orchestra”.

 

Noul dirijor al Filarmonicii din Viena, letonul Andris Nelsons, a refuzat iniţial să dirijeze această versiune

Andris Nelsons (șeful de orchestră născut la Riga în 1978, care și-a început de timpuriu cariera muzicală ca trompetist în Orchestra Operei Naționale din orașul său, devenind la doar 30 de ani Director muzical al celebrei City of Birmingham Symphony Orchestra, apoi la Orchestra Simfonică din Boston (adaugând din 2018 și atribuțiile de Kapellmeister la Gewandhausorchester din Leipzig) aduce elanul gesturilor sale, pregnanta sa implicare expresivă și o bogată experiență a colaborării cu Orchestra Filarmonicii din Viena, alături de care a și realizat o nouă integrală discografică a Simfoniilor lui Beethoven, prin care legendarul ansamblu austriac marchează cei 250 de ani de la nașterea „Titanului de la Bonn” (în 2020).

„Cred că acesta este visul oricărui dirijor. Dacă îți place muzica lui Johann Strauss sau oricare dintre dintre aceste valsuri vieneze minunate atunci acesta este concertul la care să visezi! Țin minte cum urmăream la televizor în copilărie transmisiunile live ale evenimentului și cum, mai târziu, cumpăram DVD-urile cu acest concert. Sunt așa de fericit și mă simt privilegiat să pot dirija acest concert – să fi fost invitat să o fac! De fapt, aceasta este o muzică atît de plină de viață, de bucurie, este fermecătoare și plină de energie, de atitudine pozitivă! Mi se pare o manieră excelentă de a începe un an nou cu o muzică atât de …pozitivă!”

Sunt cuvintele lui Andris Nelsons, care va conduce pentru prima oară cel mai mediatizat eveniment de muzică clasică din întreaga lume, un concert difuzat de posturile de radio și de televiziune din peste 90 de țări, cu o estimarea de audiență TV de peste 40 de milioane de oameni pe diferite meridiane!

Dacă am spune că acest concert a devenit o „instituție” în sine, probabil că nu am greși: Radioteleviziunea austriacă mobilizează forțe impresionante, parteneriatele de marketing sunt mult râvnite…. Programul se concretizează după cercetări riguroase, desfășurate luni de zile asupra moștenirii repertoriului lansat de generațiile familiei Strauss în capitala Austriei dar și turneele orchestrei prin Europa și mai departe, dar și după negocieri între organizatori și interpreți pentru a obține succesul mult dorit și pentru a puncta diferite aniversări din istoria Vienei, a unora dintre prestigioasele sale construcții sau proiecte culturale și – nu în ultimul rând – pentru a omagia mari figuri ale istoriei muzicii. Așadar, Concertul de Anul Nou de la Viena este nu numai un eveniment muzical ci și un prilej de promovare turistică dar și unul de educație, un imbold de culturalizare a unui public uriaș.

Știu că este mare ispita de a urmări acest program bucurându-vă și de imaginile baletului sau de decorul specific al Sălii aurite de la Musikverein bogat ornate cu decorațiunile florale oferite de „Viena City Gardens”(care se ocupă de acest aspect spectacular al manifestării de la ediția din 2015)… Dar și formatul specific al transmisiunilor radio încearcă să vă aducă un plus de emoție și informație, însoțindu-vă până aproape de ora 15 în această ambianță fastuoasă a luminii și bucuriei, cu nuanțe nostalgice uneori dar cu un pregnant sentiment al sărbătorii, al elanului lipsit de griji, al momentelor festive alături de cei dragi – așa cum ne dorim cu toții pentru Noul An!

Ambasadorii muzicali ai Austriei

Orchestra Filarmonicii din Viena este cea mai bine cotată în Olimpul celor mai bune orchestre internaţionale. Până şi dirijorii de aici se numără printre cei mai buni din lume. În fiecare an este invitat altcineva şi îi putem aminti pe Mariss Jansons (2016), Gustavo Dudamel (2017), Riccardo Muti (2018), Christian Thielemann (2019) şi Andris Nelsons (2020).

Concertul de Anul Nou are loc la Musikverein, centrul muzicii clasice din Viena. Sala mare a fost denumită şi Sala de Aur. Această sală nu este considerată numai cea mai frumoasă din lume, ci şi una dintre cele mai bune săli din lume sub aspect acustic. Pentru Concertul de Anul Nou, stilului istorizant al sălii construite după un model din Antichitate i-au fost adăugate magnifice decoraţiuni florale. Coloanele, cariatidele şi reliefurile frontonului sugerează că în acest loc a fost ridicat un templu al muzicii.

Concertul de Anul Nou în aer liber

Aveţi de două ori ocazia de a vă delecta cu Concertul de Anul Nou, în Viena, live şi gratis, prin transmiterea sa în aer liber: la Neujahrsfest am Rathausplatz (Sărbătoarea de Anul Nou din Piaţa Primăriei) şi în cadrul evenimentului Oper live am Platz (Operă live în piaţa publică) desfăşurat în faţa Operei de Stat din Viena. 

Concertul se termină totdeauna cu o serie de bis-uri după programul principal. Apoi muzicienii urează în cor audienței un an nou fericit și încheie concertul cu Valsul Dunărea Albastră al lui Johann Strauss II urmat de Marșul lui Radetzky. În timpul acestei ultime piese, audiența aplaudă în ritmul melodiei iar dirijorul se întoarce să dirijeze audiența în locul orchestrei. O schimbare față de organizarea tradițională a sfârșitului concertului în perioada recentă a avut loc cu ocazia concertului in 2005 dirijat de Lorin Maazel, când programul s-a terminat cu valsul „Dunărea albastră” în semn de respect față de victimele cutremurului din Oceanul Indian din 2004.

Primul concert a avut loc în 1939 (pe 31 decembrie al acelui an) și a fost dirijat de Clemens Krauss. În 2006, nu pentru prima dată în istoria concertului de anul nou, a fost interpretată o partitură de Mozart: uvertura Nuntei lui Figaro.

Concertul este difuzat în direct din 1959 de către ORF – televiziunea de stat austriacă și preluat de către rețeaua Eurovision. În Statele Unite concertul a fost difuzat câțiva ani de către postul PBS. Din 2006 o serie de state africane (BotswanaLesothoMalawiMozambicNamibiaSwazilandZambia și Zimbabwe) precum și din America Latină (Ecuador și Bolivia) au început să transmită spectacolul.