Concert regal la Sala Radio

Sâmbătă, 11 mai, de la ora 19.00, Orchestra Naţională Radio va prezenta un CONCERT REGAL, în prezenţa Alteţelor Regale Principesa Margareta şi Principele Radu.
Alina Costache
10 mai 2013, 09:12
Concert regal la Sala Radio

 Trei mari muzicieni de talie internaţională, care au străbătut meridianele lumii evoluând în cele mai importante săli de concert sunt invitaţi la Sala Radio pentru un eveniment care sărbătoreşte Ziua Regalităţii: dirijorul român Christian Badea, violonista Mihaela Martin şi violoncelistul suedez Frans Helmerson.

În mod tradiţional, seara se va deschide cu IMNUL REGAL (Eduard Hübsch) şi va continua cu Dublul concert pentru vioară, violoncel şi orchestră, ultima lucrare pentru orchestră concepută de Brahms, deosebită prin prezenţa a doi solişti alături de ansamblul muzical. Cea de-a doua parte a evenimentului va prilejui bucuria audierii uneia dintre cele mai cunoscute simfonii: Simfonia a IX-a în mi minor – Din lumea nouă semnată de compozitorul ceh Antonin Dvořák în perioada în care conducea Conservatorul de la New York. Lucrarea a obţinut un succes triumfal încă de la prima audiţie în 1893, la Carnegie Hall din New York.

Cu ocazia evenimentului deosebit din 11 mai, în pauza concertului va avea loc şi lansarea unui album special dedicat Majestăţii Sale Regelui Mihai: At your service at all times… (În slujba voastră în toate timpurile…), o colecţie a mesajelor radio şi interviurilor acordate în perioada 1989-2011. Este vorba despre cea de-a doua ediţie a albumului, revăzută, adaugită şi tradusă în limba engleză (prima ediţie fiind concepută în limba română). Albumul poartă semnătura editurii Casa Radio, iar interviurile înregistrate au fost realizate de Mariana Conovici şi Denise Theodoru, traducerea fiind semnată de Alistair Blyth.

Duminică, 12 mai, va avea loc un alt eveniment important pentru Radio România: Casa Regală va acorda instituţiei ordinul Nihil Sine Deo (Nimic fără Dumnezeu). Pentru a primi distincţia, la ceremonia de la Palatul Elisabeta va fi prezent Ovidiu Miculescu, preşedinte-director general al Societăţii Române de Radiodifuziune.

CHRISTIAN BADEA şi-a început studiile universitare la Conservatorul de Muzică din Bucureşti (unde a studiat vioara), a continuat apoi cu studii de dirijat în Bruxelles, la Mozarteum din Salzburg şi la Juilliard School în New York, unul dintre mentorii săi principali fiind Leonard Bernstein. Timp de 10 ani a fost dirijor invitat al prestigioasei instituţii Metropolitan Opera – New York, fiind însă de asemenea invitat pe scenele unor teatre lirice ca Royal Opera House – Covent Garden din Londra, operele de Stat din Viena, Bayer, Hamburg, Grand Theâtre – Geneva, Theâtre Royal de la Monnaie din Bruxelles, Operele Regale din Copenhaga şi Stockholm, Teatro Regio din Torino ş.a. Orchestre la cel mai înalt nivel din întreaga lume au evoluat sub bagheta dirijorului român: Royal Philharmonic Orchestra, Orchestra Simfonică BBC din Londra, Filarmonica din Amsterdam, Orchestra Filarmonică Radio din Olanda, Orchestra Filarmonică Radio şi Orchestra l’Île de France, Orchestra Naţională din Lyon, Orchestra RAI din Torino, Orchestra „Santa Cecilia” din Roma, Orchestra „Maggio Musicale” din Florenţa, Filarmonica din Tokyo.

MIHAELA MARTIN, violonistă de excepţie al cărui talent a fost recunoscut şi aplaudat pe toate meridianele, a susţinut concerte alături de BBC Symphony, Royal Philharmonic, Montreal Symphony, Mozarteum Salzburg. Ca membru fondator al cvartetului Michelangelo, susţine recitaluri în toată lumea, partenerii săi de cvartet fiind Stephan Picard, Nobuko Imai, Frans Helmerson.

Violoncelistul FRANS HELMERSON a concertat în Noua Zeelandă, America de Sud, Rusia, Australia, Japonia, susţinând totodată şi numeroase recitaluri. Discografia sa este foarte apreciată şi cuprinde lucrări ce relevă amplul repertoriu al artistului. Frans Helmerson este preocupat în mod special şi de muzica de cameră, din anul 2002, alături de Mihaela Martin, Stephan Picard şi Nobuko Imai fondând cvartetul de coarde Michelangelo.

Vineri, România sărbătoreşte Ziua Regalităţii. Cu o triplă semnificaţie, 10 mai s-a impus în perioada modernă drept cea mai bună alegere pentru Ziua Naţională a României, fiind sărbătorită din 1867 până în 1947.

Pe 10 mai 1866 Carol I a devenit domnitor al României. 11 ani mai târziu, tânărul stat îşi oficializa independenţa iar la 10 mai 1881 România devenea regat.

Manifestările dedicate zilei de 10 Mai, care vor avea loc în perioada 10 – 18 mai, vor cuprinde decorări precum cele ale actriţelor Carmen Stănescu şi Olga Tudorache, un dineu oficial în onoarea SRR, precum şi ceremonia de învestire a regelui Mihai cu titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii Naţionale de Apărare ‘Carol I’, principesa moştenitoare urmând a-l reprezenta pe fostul suveran.

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Dan Șucu și Cristi Chivu pregătesc tranzacția de minimum 20 milioane de euro!
Capital.ro
Marele actor pe care l-a pierdut România. A fost o emblemă a țării
Playtech.ro
Câţi bani pierzi dacă stai o săptămână în concediu medical la un salariu de 5.000 de lei? Calcul exact
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Mărturia unui mercenar cubanez care a dezertat din armata rusă: „Ne loveau pentru a scoate frica din noi”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Semnal periculos din Rusia: Terenul e pregătit pentru un nou conflict. Cine urmează
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Accident naval în Tulcea, pe brațul Sulina! Cinci persoane au ajuns la spital, după ce o barcă a intrat în mal
Cancan.ro
BREAKING! Ilie Bolojan taie pensiile speciale: Vor fi ATACATE! A făcut anunțul bombă în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Unde sunt radarele fixe din România, detaliul esențial oferit de Poliția Română. Aici se...
Capital.ro
Lovitură imensă pentru Elena Udrea! Autoritățile au luat decizia deja
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
O fetiță de 9 ani a îndurat șase ore de chin până când a murit. Propria mamă a lăsat-o în mașină, în soare, cât ea era la muncă
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Avertismentul oamenilor de știință. Rotația Pământului se accelerează în mod neașteptat. Cea mai scurtă zi din istorie
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pion într-un joc diplomatic controversat. Ce s-a întâmplat cu femeia vândută de Nicolae Ceușescu unui canibal african