Conclavul pentru alegerea Papei, organizat înainte de termen

Papa Benedict va emite o ordonanţă de interpretare prin care va permite organizarea Conclavului pentru desemnarea succesorului său înainte de termenul de 15 zile stabilit în legislaţia canonică, scrie ziarul La Stampa, în ediţia online, citat de Mediafax.

20 feb. 2013, 10:16
Conclavul pentru alegerea Papei, organizat înainte de termen

Vaticanul a precizat că Papa Benedict al XVI-lea va emite o ordonanţă pentru interpretarea Constituţiei „Universi Dominici gregis”.

După ce Papa Benedict al XVI-lea va demisiona oficial pe 28 februarie, cei 117 cardinali electori se vor reuni în Conclav pentru desemnarea viitorului Suveran Pontif.

Regulamentul canonic prevede că, în cazul în care Scaunul Apostolic este în mod evident vacant, cardinalii electori pot organiza scrutinul în 15-20 de zile, cu precizarea că este nevoie de aşteptarea tuturor cardinalilor care au drept de vot.

Purtătorul de cuvânt al Vaticanului, părintele Federico Lombardi, a explicat că regulamentul prevede aşteptarea cardinalilor cu drept de vot 15-20 de zile, dar, dacă aceştia sunt deja la Roma, Conclavul poate începe şi înainte. Însă această interpretare a legislaţiei canonice urmează să fie confirmată de ordonanţa emisă de Papa Benedict.

Controversele în jurul alegerii noului Papă au apărut deja, chiar înainte ca demisia lui Benedict al XVI-lea să intre în vigoare. Conclavul va fi mai greu de constituit din cauza unor cardinali cu trecut compromiţător.

Cardinalii care vor participa la procedura de alegere a viitorului papă nu vor avea dreptul de a utiliza telefoane mobile, mail, reţele de socializare sau Twitter în perioada desfăşurării Conclavului, pentru a se evita scurgerile de informaţii, anunţă surse de la Vatican, citate de ziarul Le Point. De asemenea, contul de Twitter al Papei Benedict va fi închis definitiv imediat după prezentarea demisiei.