În urma conclavului desfășurat în Capela Sixtină, Prevost a acceptat funcția și a ales numele papal de Papa Leon al XIV-lea. Anunțul oficial a fost făcut de cardinalul protodiacon Dominique Mamberti, care a rostit tradiționalul „Habemus Papam” din balconul Bazilicii Sfântul Petru.
Născut la Chicago în 1955, Prevost a fost hirotonit preot în 1982 și a obținut un doctorat în drept canonic la Roma. A activat ca misionar în Peru, unde a fost episcop al diecezei Chiclayo între 2015 și 2023, și a devenit cetățean al acestei țări. În 2023, Papa Francisc l-a numit prefect al Dicasterului pentru Episcopi, funcție în care a avut un rol major în numirile episcopale la nivel global.
Conclavul din mai 2025 a fost unul dintre cele mai diverse și reprezentative din istoria Bisericii, reunind 133 de cardinali din aproximativ 70 de țări. Aceștia au votat în patru runde, iar fumul alb care a apărut la ora 18:07 (ora Romei) a semnalat alegerea unui nou papă.
Într-un context marcat de diviziuni interne și provocări externe, Papa Leon al XIV-lea este văzut ca o figură moderată, capabilă să unească diversele facțiuni din Biserică. El a subliniat, în trecut, importanța apropierii față de credincioși, afirmând că episcopul „nu ar trebui să fie un mic prinț care stă în regatul său”, ci este „chemat să fie umil, să fie aproape de oamenii pe care îi slujește” .
Cardinalul Robert Francis Prevost, originar din suburbiile sudice ale orașului Chicago, a fost ales ca succesor al Papei Francisc, devenind astfel primul american care conduce Biserica Romano-Catolică. Născut în familia parohială Sf. Maria a Adormirii Maicii Domnului din Dolton, Illinois, Prevost a fost hirotonit în 1982 și a obținut un doctorat în drept canonic la Roma. A dedicat două decenii misiunii în Peru, fiind episcop al Diecezei de Chiclayo între 2015 și 2023, devenind cetățean naturalizat peruan. În 2023, Papa Francisc l-a numit prefect al Dicasterului pentru Episcopi, biroul care supraveghează numirile episcopale la nivel global.
Prevost este cunoscut pentru abordarea sa pastorală, punând accent pe serviciu și apropierea față de comunitate. Însă mandatul său a fost marcat de controverse. În 2000, în calitate de superior provincial al Ordinului Sfântului Augustin, Prevost a aprobat ca preotul James Ray, acuzat de abuzuri sexuale asupra minorilor, să locuiască într-un cămin de lângă o școală catolică din Chicago. Această decizie a fost criticată de victimele abuzurilor.
Mai recent, în perioada în care a fost episcop în Peru, Prevost a fost acuzat de victimele abuzurilor că nu a deschis o investigație canonică în cazul a doi preoți din Dieceza de Chiclayo, acuzați de abuzuri sexuale. Victimele susțin că documentele trimise la Roma au fost redactate astfel încât să împiedice acțiunea, iar cazul nu a fost soluționat corect.
În ciuda acestor controverse, Prevost a fost ales papă în urma unui conclav desfășurat în Capela Sixtină, în fața a 133 de cardinali din 70 de țări. După obținerea majorității necesare, el a acceptat să devină Suveran Pontif și a ales numele Papa Leon al XIV-lea. Anunțul a fost făcut de cardinalul Dominique Mamberti, care a rostit tradiționala frază „Habemus papam” din balconul Bazilicii Sfântul Petru.