Concluzia Raportului Senatului SUA: CIA a DEZINFORMAT publicul cu privire la practicile de tortură

Metodele de interogare dure ale CIA contra suspecţilor de terorism în timpul mandatului lui George W. Bush au fost ineficiente, mai dure decât recunoscuse iniţial agenţia americană de informaţii şi nu au dus la colectarea de date menite să împiedice alte atacuri, relevă un raport cu privire la metodele de tortură folosite de CIA, dat publicităţii marţi de Senatul SUA, potrivit CNN, informează Agerpres.

09 dec. 2014, 19:28
Concluzia Raportului Senatului SUA: CIA a DEZINFORMAT publicul cu privire la practicile de tortură

Cea mai mare parte a raportului elaborat de Comisia pentru Servicii Secrete a Senatului american reprezintă o condamnare a tehnicilor – calificate de critici drept tortură – desfăşurate de administraţia George W. Bush în zilele care au urmat atacurilor teroriste de la 11 septembrie 2001. Aceste metode, potrivit raportului, erau „profund defectuoase” şi deseori ele au avut ca rezultat informaţii „inventate”.

Documentul reaprinde disputa partizană despre combaterea terorismului, care a dominat Washingtonul acum un deceniu. Democraţii susţin că metodele respective sunt contrare valorilor americane, în timp ce membri ai administraţiei Bush jr. insistă că respectivele metode au fost esenţiale pentru prevenirea unui alt atac terorist asupra SUA.

CIA a reacţionat imediat la raportul Senatului, afirmând că programul său a fost ”eficient” şi a contribuit la înţelegerea operaţiunilor tactice şi a obiectivelor strategice ale reţelei teroriste Al-Qaida.

Condiţii foarte dure pentru condamnaţi

Preşedintele Barack Obama a afirmat că raportul îi întăreşte opinia potrivit căreia ”aceste metode dure nu doar că s-au aflat în contradicţie cu valorile noastre ca naţiune, însă nici nu au servit eforturilor noastre de combatere a terorismului sau intereselor noastre de securitate naţională’.

O sinteză a raportului arată că, în comparaţie cu ce a recunoscut CIA iniţial, condiţiile deţinuţilor în închisorile secrete au fost mult mai dure. Deţinuţii cei mai importanţi au fost supuşi unor metode precum simularea înecului sau privarea de somn ”într-o manieră aproape continuă timp de zile sau chiar săptămâni”. ”În multe cazuri, au fost folosite cele mai agresive tehnici imediat, în combinaţie şi non-stop”, se arată în raport. „Privarea de somn a presupus stare de veghe de până la 180 de ore, de obicei în picioare sau în poziţii dureroase, uneori având mâinile legate deasupra capului”.

Într-una dintre închisori, un deţinut ar fi murit din cauza hipotermiei după ce a fost ţinut ”parţial gol” şi legat cu lanţuri de o podea de ciment, în timp ce, cu alte ocazii, unor prizonieri dezbrăcaţi le-a fost pus un sac pe cap după care au fost plimbaţi pe coridoare timp în care erau pălmuiţi şi loviţi cu pumnii. Mulţi deţinuţi CIA supuşi acestor tehnici au suferit halucinaţii, paranoia şi insomnii sau au încercat să se automutileze, mai arată raportul Senatului american.

Într-un caz, suspectul Abu Zubaydah (din cadrul conducerii Al-Qaida) nu a mai reacţionat deloc după o perioadă în care i s-a aplicat intensiv tehnica simulării înecului (waterboarding). În acelaşi timp, cel care s-a autointitulat creierul atacurilor de la 11 septembrie 2001, Khalid Sheikh Mohammad, a fost adus în numeroase reprize la limita înecului.

Raport prescurtat

Documentul prezentat marţi de Senat este o versiune prescurtată, de 480 de pagini, a unui raport care cuprinde peste 6.000 de pagini ce documentează programul de detenţie secretă şi tratamentele la care au fost supuşi circa o sută de indivizi bănuiţi că ar fi avut legături cu reţeaua teroristă Al-Qaida.

Membri importanţi ai administraţiei Bush şi-au exprimat dezaprobarea faţă de publicarea raportului şi au susţinut că au luat deciziile corecte. Fostul preşedinte George W. Bush a declarat săptămâna trecută pentru CNN că Statele Unite sunt „norocoase să aibă bărbaţi şi femei care lucrează pentru CIA, servind în numele nostru”. ”Aceştia sunt patrioţi. Sunt oameni buni, cu adevărat buni”, a adăugat fostul lider de la Casa Albă.

Fostul vicepreşedinte Dick Cheney a explicat, la rândul său, pentru New York Times că programul CIA a fost autorizat, agenţia nu a dorit să acţioneze fără autorizare, iar programul a fost examinat din punct de vedere juridic de către Ministerul Justiţiei înainte de a fi pus în aplicare.

Ţări care au cooperat cu CIA, găzduind închisori secrete şi ajutând la transferarea deţinuţilor, sunt identificate doar în termeni generali şi nici într-un caz după nume. Angajaţii CIA, la care în raport se face referire cu pseudonime, nu sunt identificaţi. Chiar şi aşa, CIA a cerut ca pseudonimele să fie revizuite întrucât alte informaţii conţinute în raport ar putea fi folosite pentru a afla cine sunt angajaţii respectivi.

În luna august, Barack Obama a recunoscut că SUA au „torturat câţiva tipi”, dar a precizat că ar putea înţelege motivele CIA, sub presiunea imensă de a preveni un atac de tipul celor de la 11 septembrie 2001. Casa Albă a menţionat că, în pofida avertismentelor că raportul ar putea provoca proteste dure, preşedintele a susţinut publicarea documentului.

Preşedintele consideră că, în principiu, este important să se publice acest raport astfel ca oamenii din întreaga lume şi cei de acasă să înţeleagă exact cum au stat lucrurile din ceea ce s-a putut face public, a declarat luni Josh Earnest, purtătorul de cuvânt al Casei Albe.